23/2/10

Ήρθε η ώρα των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ



Γράφει ο βασίλης χήτος


Δυο πόλοι κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ και με αφορμή τις επερχόμενες κρίσεις στις αρχές του Μαρτίου.
Η μια άποψη εκφραστής της οποίας είναι ο Αρχηγός Λευτέρης Οικονόμου, τάσσεται υπέρ μιας ήπιας αξιολόγησης των ανώτατων αξιωματικών, χωρίς ιδιαίτερους αποκλεισμούς και η άλλη θέση είναι αυτή του επιχειρησιακού Υπαρχηγού Γιάννη Ραχωβίτσα, που επιμένει πως πρέπει επιτέλους να «ξεχωρίσει η ίρα απο το σιτάρι» και οι αξιωματικοί ανεξαιρέτως σ’ όλες τις βαθμίδες να κριθούν με κριτήριο τη «μαχιμότητα» τους, όπως αυτή καταγράφεται στον υπηρεσιακό φάκελο τους, αλλά και στη συνείδηση του αστυνομικού σώματος.
Ως παράδειγμα μάλιστα προβάλλονται οι επιτυχίες του Θεσσαλονικάρχη Δημήτρη Παπαδόπουλου και του Υποστράτηγου Νίκου Στίγκα, Διοικητή του Τμήματος Μεταγωγών Αθηνών. Ο πρώτος είχε συλλάβει τον Βασίλη Παλαιοκώστα μετά την απαγωγή Μυλωνά, ενώ ο δεύτερος είχε προηγηθεί με τη σύλληψη στη Βοιωτία, του επι 16 χρόνια καταζητούμενου Νίκου Παλαιοκώστα.
Η τελική επιλογή βέβαια για το ποια τάση θα επικρατήσει ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και οι περισσότεροι πιστεύουν, πως η κρίση του θα είναι η σωστή, αν όμως αυτή τη φορά, δεν βάλει πάλι το…αόρατο χεράκι του, το ανώτατο στέλεχος της Ε.Υ.Π που διακατέχεται απο μια ακατανόητη εχθρότητα και εμμονή, σε βάρος συγκεκριμένων αξιωματικών.
Βέτο βέβαια το στέλεχος αυτό των Μυστικών Υπηρεσιών, να μην ανακατεύεται στα χωράφια της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να επιβάλει μόνον ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αλλά απ’ ότι έχει δείξει μέχρι τώρα ο «διπλωμάτης» Λευτέρης Οικονόμου, δεν είναι οπαδός των ρήξεων.
Στην ηγετική δομή της αστυνομίας δεν προβλέπονται να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στους Αντιστρατήγους. Πάντως οι δυο Επιθεωρητές Νοτίου [Παν. Χριστοφυλάκης] και Βορείου Ελλάδος [Κ. Κασαπάκης] κρίνονται ως υποτονικοί.
Για τον κ. Κασαπάκη μάλιστα έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα και απο τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια, αν και ο τελευταίος ακόμη και στην εκλογική του έδρα είναι διακριτικός και δεν συνηθίζει να ανακατεύεται στα της αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ο Επιθεωρητής Β.Ελλάδας δεν έχει επισκεφθεί ακόμη ούτε τις μάχιμες υπηρεσίες που βρίσκονται στην κόκκινη -απο πλευράς εγκληματικότητας- γραμμή της μεθορίου με την Αλβανία.
Ο δε κ. Χριστοφυλάκης ως επιθεωρητής Ν. Ελλάδας διέπραξε το υπηρεσιακό αλλά και ηθικό…ολίσθημα να μην προστρέξει ούτε καν στη Ζάκυνθο όταν αυτοκτόνησε κοτζάμ αστυνομικός διευθυντής του νομού, υπο μυστηριώδης αρχικά συνθήκες, αφού με τα ρούχα προχώρησε μέσα στη θάλασσα και στη συνέχεια έβαλε το όπλο του στον κρόταφο και τράβηξε τη σκανδάλη.
Ενδεχόμενη παραμονή ωστόσο αυτών των Αντιστρατήγων συμπεριλαμβανομένου και του Επιτελάρχη κ. Παπαγιανόπουλου, εμπεριέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην αποστρατεία ο Γιώργος Γαλιάτσος, πρώτος τη τάξει Υποστράτηγος του Κλάδου Ασφαλείας του Αρχηγείου. Ο κ. Γαλιάτσος που χειρίστηκε με επιτυχία όλο το κομμάτι «Ολυμπιακοί Αγώνες» αν δεν προαχθεί είναι πολύ πιθανόν να μη δεχθεί να παραμείνει για τρίτο χρόνο υποστράτηγος, ενω δικαιωματικά έπρεπε να ανταμειφθεί ήδη με προαγωγή απο τις έκτατες κρίσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ο Γ. Γαλιάτσος είναι ο ανώτατος αξιωματικός που συγκεντρώνει όλα τα προσόντα και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. όταν έρθει γι αυτόν το πλήρωμα του χρόνου.
...Τσεκούρι προβλέπεται πως θα πέσει στους Υποστρατήγους, ενώ στην αποστρατεία θα οδηγηθούν περισσότεροι απο είκοσι αξιωματικοί, που έχουν ήδη το βαθμό του Ταξίαρχου.
Κατά τα λοιπά στη ΓΑΔΑ θεωρείται πιθανή η προαγωγή των χαμηλών τόνων Αττικάρχη Νίκου Σερέτη, αλλά και η αναβάθμιση του πολύπειρου υποστράτηγου Γρηγόρη Μπαλάκου, οι υψηλές προδιαγραφές του οποίου φαίνεται πως δυσαρεστούν κάποιους κακεντρεχείς.
Όλο το παιχνίδι τώρα θα κριθεί στην Ασφάλεια Αττικής που θα πάρει τη μορφή της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος. Ο Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος μετά το αιματηρό περιστατικό στον Βύρωνα και τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε περι «πετυχημένης επιχείρησης» κινδύνευε να μη προαχθεί σε υποστράτηγο. Εξακολουθεί να διαθέτει όμως όλα τα προσόντα για να παραμείνει Διοικητής στην ίδια νευραλγική θέση.
Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Αλκιβιάδης Τζωίτης, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της ύστερα απο την άστοχη αποστρατεία του Ταξίαρχου Δημήτρη Χωριανόπουλου και τις ομαδικές μεταθέσεις που εν λευκώ αποφάσισε εν μια νυχτί ο περιβόητος κομματικός αξιωματούχος της Ε.Υ.Π γνωστός θαυμαστής της λαϊκής τραγουδίστριας Σάσας Μπάστα, στον οποίο κυριακάτικη εφημερίδα απέδωσε το προσωνύμιο «Νταλικιέρης» επειδή στα χέρια και στο λαιμό του ξεχωρίζουν οι χρυσές αλυσίδες που φορά.
Αγκάθι στον πόλεμο κατά των οργανώσεων ένοπλης βίας, αποτελεί η Κρατική Ασφάλεια που κανονικά θα έπρεπε να είναι τα μάτια και τα αυτιά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Για όσους πάντως αφελείς πιστέψουν πως ο κομματισμός σ’ όλες τις βαθμίδες δεν έχει πλέον θέση στην αστυνομία, αρκεί το παράδειγμα του…άκαπνου αστυνόμου, που επι δέκα χρόνια υπηρέτησε στο Ψυχικό, μετατέθηκε παρά τις αντιρρήσεις του στα Άνω Πατήσια αλλά μέσα σε δυο μήνες βρέθηκε να εκτελεί υπηρεσία στη βουλή των Ελλήνων.