24/2/10

Έγκλημα και κρίσεις


Γράφει ο βασίλης χήτος

Ανοικτή πληγή που αιμορραγεί ακατάπαυστα θυμίζει το «Έγκλημα του δρόμου» στην Αττική. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα περιθώρια στενεύουν και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης το έχει πάρει το μήνυμα, αφού ως ο υπουργός που ταυτίστηκε με τη σύλληψη των μελών της «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» κινδυνεύει να πέσει από το θρόνο του στα μάτια της κοινής γνώμης.
Η δήλωση του εξάλλου πως «Μέχρι το Πάσχα θα δείτε μια αστυνομία που δεν την έχετε ξαναδεί» ίσως σηματοδοτεί τις εξελίξεις στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης φαίνεται να υιοθετεί την απόλυτη θέση του Υπαρχηγού Γιάννη Ραχωβίτσα που συμπληρώνει 37 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στο πεζοδρόμιο και ο οποίος έχει εισηγηθεί «ρήξεις» με τους ανίκανους , σε αντίθεση με τον Αρχηγό Λευτέρη Οικονόμου που έχει άποψη και κρίση ξεχωριστά για τον καθένα αξιωματικό, αλλά επιμένει σε μια δεύτερη ευκαιρία.
Έτσι στις επερχόμενες κρίσεις αναμένεται πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί και ειδικά περισσότεροι από είκοσι Ταξίαρχοι να κριθούν ως «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη θητεία τους».
Βέβαιη θεωρείται και η αποστρατεία του Επιθεωρητή Β.Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη Κώστα Κασαπάκη, με πολύ πιθανό ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και με τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Παναγιώτη Χριστοφιλάκη που εδρεύει στην Κατεχάκη, ενώ αβέβαιη κρίνεται και η τύχη του Επιτελάρχη Νίκου Παπαγιαννόπουλου.
Αν «κοπεί» μόνο ένας Αντιστράτηγος τη θέση του θα καταλάβει ο έμπειρος τεχνοκράτης του Αρχηγείου Γιώργος Γαλιάτσος, που προηγείται των υπολοίπων Υποστρατήγων και διαθέτει όλα τα προσόντα για να φθάσει κάποια στιγμή ακόμη και Αρχηγός του σώματος. Ο κ. Χρυσοχοϊδης όμως δεν επιθυμεί με τίποτε να θυσιάσει ένα τόσο σημαντικό στέλεχος στη Β.Ελλάδα. Δείγμα της εκτίμησης που τρέφει ο υπουργός γι αυτόν τον ανώτατο αξιωματικό, ήταν και η παρουσία του [φωτό] μέχρι αργά χθες το βράδυ στον Πειραιά, στη διακλαδική άσκηση με το Λιμενικό, όπου ο Γιώργος Γαλιάτσος [φωτό] ενημέρωνε με ενσύρματο μικρόφωνο τους υψηλούς καλεσμένους και ανέλυε με ακρίβεια το προβλεπόμενο σχέδιο που περιελάμβανε έκρηξη σε κρουαζερόπλοιο με …άρωμα τρομοκρατίας.
Το σενάριο να βγουν στην αποστρατεία δυο Αντιστράτηγοι, εξυπηρετεί και την επιτακτική ανάγκη να προαχθεί ο σημερινός Αττικάρχης Νίκος Σερέτης και τη θέση του να πάρει ο αναπληρωτής του Γρηγόρης Μπαλάκος. Ο Ηπειρώτης Υποστράτηγος που έχει περάσει από τους κρίσιμες θέσεις του Διοικητή της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, είναι πολλά υποσχόμενος, από τη στιγμή που η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί στην καταπολέμηση του εγκλήματος στην Αθήνα.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο να αποστρατευτεί ο κ. Σερέτης καθώς με εξαίρεση το φιάσκο με τον Ρουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέϊ, τα τελευταία χρόνια ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει καρατομηθεί Αττικάρχης.
Στην Ασφάλεια Αττικής που θα μετονομαστεί σε Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Ο Γιάννης Δικόπουλος πρόκειται να προαχθεί σε υποστράτηγο και να αναλάβει τα ηνία μιας υπηρεσίας με πανελλήνια πλέον εμβέλεια. Είναι ο αξιωματικός που «πάντρεψε» την Ασφάλεια με τις Μυστικές Υπηρεσίες που έβλεπαν ανταγωνιστικά την αστυνομία. Η υπόθεση της εξιχνίασης των δραστών της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπολου ήταν μόνο η αρχή σ’ αυτή την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων και δυνατοτήτων.
Στη Δίωξη Ναρκωτικών η παρουσία του νέου Διοικητή Απόστολου Κασκάνη στο τιμόνι της υπηρεσίας, θεωρείται προάγγελος επιτυχιών.
Η ναυαρχίδα της Ασφάλειας όμως είναι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών αλλά και το Ληστειών-Διαρρηκτών. Το αιματηρό περιστατικό στο Βύρωνα με το θάνατο αθώου πολίτη, ίσως και να είχε αποτραπεί αν στο κτήριο της ΓΑΔΑ παρέμενε ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος. Το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Μάρτιο τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Διεύθυνση Ασφαλείας Β/Α Αττικής αλλά βρίσκεται μακριά απο το κέντρο των εξελίξεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Γ. Ζαφειρόπουλος έχει στο ενεργητικό του μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η σύλληψη του διαβόητου κακοποιού και κατηγορούμενου για πέντε φόνους Μιχάλη Μακρυγιάννη.
Στην Ασφάλεια πάντως εκτός απο τις ακατανόητες παλινωδίες του περασμένου Νοέμβρη, φύγε εσύ [περίπτωση Γ.Σαλαμούρα] και έλα εσύ [περίπτωση Δ.Σοφιού] τα ευαίσθητα αυτά Τμήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και έμψυχο δυναμικό.
Για τον ξαφνικό…εκτοπισμό του αθόρυβου και εργατικού αστυνομικού διευθυντή Γ.Σαλαμούρα δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση. Τη θέση του κατέλαβε ο ομοιόβαθμός του Δημήτρης Σοφιός που πριν από 15 χρόνια μαζί με τον σημερινό Διοικητή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Σταύρο Σταυρόπουλο, είχαν αποκαλύψει στη Παλαιά Φώκαια τους δράστες της απαγωγής του μικρού Kώστα Δαλάκα, υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, καθώς οι δράστες [ανάμεσά τους και η θεία του ανήλικου] απειλούσαν να μολύνουν τον 11χρονο με τον ιό του AIDS.
To παράδοξο βέβαια είναι πως ο κ. Σοφιός πριν συμπληρώσει λίγους μήνες στην Κρατική Ασφάλεια, πλήρωσε το πολιτικό κόστος και τον μετέθεσε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ φανερά ενοχλημένη απο τη θέση του διοικητή που κατείχε, όταν αστυνομικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στα Εξάρχεια, αναζητώντας αναρχικούς, σε αίθουσα όπου γινόταν παρουσίαση βιβλίου, με καλεσμένα και στελέχη του Συνασπισμού.
Το μέγα ζήτημα ωστόσο είναι οι επιδόσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τελικά δεν θα ενταχθεί στο Οργανωμένο Έγκλημα αλλά θα διατηρήσει την ...αυτονομία της.
Εδώ προς το παρόν είναι "άγνωσται αι βουλαί" του υπουργού.