30/3/10

Το αθώο θύμα της τρομοκρατίας

Γράφει ο βασίλης χήτος






Τα χτυπήματα της οργάνωσης που οι αρχές πιστεύουν πως κρύβεται πίσω απο τη δολοφονική έκρηξη στα Κάτω Πατήσια, δεν ήταν εξ αρχής και τόσο ...αθώα. Το "Crimes on air" αποκαλύπτει τον τρόπο που μια ηλικιωμένη γυναίκα πριν απο 18 μήνες έμεινε ανάπηρη εξ αιτίας αυτών των "Νεοτρομοκρατών". Στα χτυπήματα τους οι -τότε- αμούστακοι ‘βομβιστές της χύτρας’ που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρο στη μονοκατοικία τους στο Χαλάνδρι, τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχαν και μια παράπλευρη …απώλεια, στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Όπως αποκαλύπτει το «Crimes on air» η 76χρονη Ιωάννα Κουρκούτα στις 12 του προπερασμένου Φεβρουαρίου, όταν τα μέλη της οργάνωσης ‘Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς’ τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό σε διαμέρισμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, πήδηξε στο κενό απο το μπαλκόνι του 3ου ορόφου του διαμερίσματος της και παρ’ ολίγο να καταλήξει στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας. Για καλή της τύχη όμως και ενω ήταν αιωρούμενη στο κενό, την τελευταία στιγμή εγκλωβίστηκε απο το μπαλκόνι του 2ου ορόφου. Την ανώμαλη αυτή πτώση της όμως την πλήρωσε ακριβά αφού έσπασε τη λεκάνη της και κατέληξε να μείνη ανάπυρη, καθώς τόσους μήνες μετά το χτύπημα δεν μπορεί και είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να περπατήσει με ευκολία και χωρίς πόνους, στο πρώτο στραβοπάτημα.

Το «Crimes on air» συνάντησε την ηλικιωμένη γυναίκα στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Η γριούλα με την αφέλεια και αυθορμητισμό που χαρακτηρίζει μια γυναίκα που έζησε όλα της τα χρόνια στην ορεινή Άρτα, αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα την περιπέτεια της.

"Τώρα θα μπορούσα να είμαι μακαρίτισσα -μας λέει- ούτε αεροπλάνο να ήμουνα. Χοροπήδησα στον αέρα. Ούτε κατάλαβα πως βρέθηκα στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου και σφάδαζα από τους πόνους. Μετά από δυο ώρες με βρήκε η πυροσβεστική. Ήμουνα σωριασμένη, δεν μπορούσα να σηκωθώ για να με δουν οι γείτονες και να καλέσουν σε βοήθεια, γιατί είχα και την ατυχία να πέσω από την πίσω πλευρά της πολυκατοικίας. Εκεί δεν πατά άνθρωπος. ‘Όλα ξεκίνησαν στον ύπνο μου. Ήταν 4 το απόγευμα , κοιμόμουνα όταν ξαφνικά ακούω μια δυνατή έκρηξη, παναγία μου λέω τι έγινε.Ανοίγω την εξώπορτα και βλέπω γεμάτο καπνούς. Φαντάστηκα πως θα καώ ζωντανή. Τότε παίρνω φόρα και πετάγομαι από την μπαλκονόπετρα προς το κενό για να σωθώ. Έδωσα σάλτο για να ξεφύγω. Ίσως αν ήμουνα ήδη ξύπνια να μην είχα τρομάξει τόσο πολύ και να έκανα αυτήν τη βλακεία που με έφερε σ’ αυτήν την κατάσταση. Δεν ορίζω καθόλου τα πόδια μου αλλά το μυαλό μου παιδάκι μου δουλεύει …ξυράφι. Τι τους έφταιξα εγώ, εμένα δεν με λένε …Πάγκαλο.’

Όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία αλλά ακόμη και η αλληλογραφία του ΟΤΕ [ΦΩΤΟ] το σπίτι-στόχος επι της οδού Πατριάρχου Φωτίου, ανήκει στον Θεόδωρο Πάγκαλο. Εκείνο που φαίνεται πως αγνοούσαν όμως οι βομβιστές ήταν ότι το συγκεκριμμένο διαμέρισμα του 2ου ορόφου χρησιμοποιείται από την κόρη του Αριάδνη, η οποία επέστρεψε στο σπίτι της μια ώρα μετά την επίθεση.

Για την περιπέτεια της μάνας του, μας μίλησε και ο Γιώργος Φελέκης γιος της 76χρονης που είναι διαζευγμένη εδώ και χρόνια.

‘Η μάνα μου είδε το χάρο με τα μάτια της. Θα είχε πέσει στο κενό. Να φανταστείτε η λεκάνη της έσπασε πάνω στο κάγκελο του 2ου ορόφου που τη συγκράτησε κατά την πτώση. Απ’ αυτό το διαμέρισμα οι ένοικοι απουσίαζαν, οι πυροσβέστες έσπασαν την πόρτα για να ανασύρουν τη μάνα μου.’

Την ευθύνη για το χτύπημα είχαν αναλάβει από τότε οι επονομαζόμενοι και ως ‘20χρονοι’ που όπως προέκυψε στη συνέχεια, σχετίζονται και είναι οι βομβιστές της ‘Συνωμοσίας των Πυρήνων της φωτιάς’. Η Αριάδνη Πάγκαλου λίγες ημέρες μετά το χτύπημα ματακόμισε με τον σύντροφό της σε άλλο σπίτι και τώρα δηλώνει …αγνώστου διαμονής.