4/6/10

Ασκηση "Μέγας Αλέξανδρος" για την ΕΚΑΜ

Περατώθηκε με επιτυχία χθες (03-06-2010) το τετραήμερο διεθνές σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ) της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ένωση Ευρωπαϊκών Αντιτρομοκρατικών Μονάδων ( ATLAS ).
Οι εργασίες του σεμιναρίου κορυφώθηκαν με τη διεξαγωγή πραγματικής Άσκησης Ανακατάληψης Σιδηροδρομικής Αμαξοστοιχίας στις εγκαταστάσεις του Ο.Σ.Ε. στου Ρέντη, η οποία διευθύνονταν από την Ομάδα Σχεδιασμού Ασκήσεων της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομάδας Εργασίας Χερσαίων Μεταφορών «ΕΡΜΗΣ» ( TRANSPORT ) των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Αντιτρομοκρατικών Δυνάμεων, καθώς και παρατηρητές από ανάλογους επιχειρησιακούς σχηματισμούς.
Στην πραγματική Άσκηση ανακατάληψης της σιδηροδρομικής αμαξοστοιχίας συμμετείχαν, πέραν των ομάδων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ) Αττικής, και μία ομάδα της (Ε.Κ.Α.Μ) Θεσσαλονίκης καθώς και έξι (6) ομάδες από Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βόρειο Ιρλανδία και Τσεχία, της ομάδας εργασίας «ΕΡΜΗΣ».
Την Άσκηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Γαλιάτσος, διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και οι Διοικητές των Ειδικών Δυνάμεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Κύπρου.
Το σενάριο αφορούσε μια προσομοιωμένη εξελισσόμενη κατάσταση ομηρίας επιβατών σε αμαξοστοιχία του Ο.Σ.Ε. από «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης». Στην αντιμετώπιση και διαχείριση του πολύωρου περιστατικού αναπτύχθηκε Διοίκηση Σκηνής, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκε το κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ στο πλαίσιο της συνοχής και της διαδραστικότητας των τακτικών επιχειρήσεων δραστηριοποιήθηκαν και οι διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Άσκηση κατέληξε με επιτυχή δυναμική επέμβαση των κοινών διευρωπαϊκών ομάδων.
Οι εργασίες της διεθνούς σεμιναρίου – άσκησης στο «θέατρο των τακτικών επιχειρήσεων» ήταν επιτυχής στα αντικείμενα που συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και δοκιμάστηκαν. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο πλαίσιο της αποτίμησης που θα διεξαχθεί, θα βοηθήσουν στον εθνικό σχεδιασμό, και θα βελτιώσουν τις κοινές διευρωπαϊκές προσπάθειες για συντονισμένη δράση, κοινή γλώσσα στην επιχειρησιακή τακτική και πρακτικές, στη διαλλειτουργικότητα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης.