29/7/10

Έκρηξη… στο κέντρο της Αμαλιάδας!

Στον αέρα κινδύνευσε να ανατιναχθεί ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο χθες τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα, μετά την επίθεση που σημειώθηκε στα γραφεία των φιλάθλων της ομάδας του Ολυμπιακού, με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Το σκηνικό θύμιζε επίθεση τρομοκρατικής ενέργειας και έκανε τους περίοικους να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους, καθώς η έκρηξη που σημειώθηκε έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πόλη και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε όλα τα καταστήματα και σπίτια πέριξ των γραφείων.
Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, επί της οδού Κολοκοτρώνη 12, εκεί που στεγάζονται τα γραφεία των φιλάθλων.
Σείστηκε η περιοχή
Η ώρα ήταν 3:05 τα ξημερώματα, όταν η γειτονιά και ολόκληρη η πόλη σείστηκαν από μία δυνατή έκρηξη και ταυτόχρονα κατέρρευσαν πολλές τζαμαρίες, σε απόσταση αρκετών μέτρων από το σημείο, ενώ ολόκληρη η περιοχή γέμισε με απομεινάρια από σοβάδες, τούβλα, ακόμη και μάρμαρα.
Οι περίοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους, καθώς δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τι είχε συμβεί και βγήκαν στο δρόμο, αντικρίζοντας τα απομεινάρια της έκρηξης, που είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε τζαμαρίες περισσότερων από δέκα σπιτιών και καταστημάτων, ενώ όλο το τμήμα του δρόμου κάτω από τα γραφεία του Ολυμπιακού, είχε γεμίσει με οικοδομικά υλικά και σπασμένα τζάμια.
Σήμανε συναγερμός
Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και σήμανε συναγερμός και από τα πρώτα λεπτά αποκλείστηκε η οδός Κολοκοτρώνη από το ύψος της οδού Ιφίτου έως και την οδό Φιλικής Εταιρείας.
Στο σημείο έφθασαν από την πρώτη στιγμή ο Αστυνομικός διευθυντής Ηλείας κ. Αριστείδης Μαρτζάκλης, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας κ. Βασίλης Κυριακόπουλος, ο διοικητής του Α.Τ. Αμαλιάδας κ. Γιώργος Μοσχόπουλος, η σήμανση και πλήθος αστυνομικών και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού και της συγκέντρωσης οποιουδήποτε στοιχείου που θα μπορέσει να φανεί χρήσιμο για τον εντοπισμό των δραστών.
Οι πρώτες πληροφορίες που ήρθαν από μαρτυρίες κατοίκων, ανέφεραν ότι άκουσαν δύο άτομα να φωνάζουν: «Πάμε- πάμε», τα οποία φέρεται να έφυγαν πεζά και τρέχοντας από το σημείο και λίγα δευτερόλεπτα μετά σημειώθηκε η δυνατή έκρηξη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι δράστες πέταξαν από το δρόμο επάνω στο μπαλκόνι που βρίσκονται τα γραφεία των φιλάθλων του Ολυμπιακού τον εκρηκτικό μηχανισμό, έχοντας ανάψει προηγουμένως το φυτίλι και λίγα δευτερόλεπτα μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη.
Στο μπαλκόνι των γραφείων άνοιξαν δύο μεγάλες τρύπες, ενώ οικοδομικά υλικά κατέρρευσαν καταπλακώνοντας ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι.
Την ίδια στιγμή τζαμαρίες κατέρρευσαν, ενώ το ωστικό κύμα ήταν τόσο μεγάλο, που κατέρρευσε και η τζαμαρία καταστήματος που βρίσκεται επί της οδού Φιλικής Εταιρείας, δηλαδή αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ ζημιές υπέστησαν και άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Το περίμεναν;
Στο σημείο έφθασαν και φίλαθλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι η ενέργεια οφείλεται σε φιλάθλους άλλης ομάδας και μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι περίμεναν το χτύπημα λίγες ημέρες νωρίτερα, καθώς οργανωμένοι φίλαθλοι άλλης ομάδας έκαναν κάμπινγκ σε περιοχή της Ηλείας.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που τα γραφεία της συγκεκριμένης ομάδας δέχονται επίθεση, αφού προ διετίας περίπου άγνωστοι είχαν πυρπολήσει τα γραφεία όταν στεγάζονταν σε νεοκλασικό επί του πεζόδρομου της Αμαλιάδας και αυτή ήταν και η αιτία που τα γραφεία είχαν μεταφερθεί σε νέο χώρο.
Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού άνοιξαν τα γραφεία και έγιναν έρευνες και εντός του χώρου από την αστυνομία, ωστόσο ο χώρος εσωτερικά δεν είχε υποστεί μεγάλες ζημιές και αυτοί που την ‘πλήρωσαν’ ήταν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και οι πέριξ τζαμαρίες.
Περισυνέλεξαν τα υπολείμματα
Στο σημείο της έκρηξης έφθασε λίγο μετά την έκρηξη και αστυνομικός της Α.Δ. Ηλείας με εκπαιδευμένο σκύλο για τον εντοπισμό εκρηκτικών και έγινε έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να προκύψει κάποιο επιπλέον στοιχείο.
Γύρω στις 7 το πρωί έφθασαν στο σημείο και δύο πυροτεχνουργοί από την Ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών από το Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο και περισυνέλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο μηχανισμούς που εξερράγησαν ταυτόχρονα, οι οποίοι περιείχαν μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας, περίπου 450 με 500 γραμμάρια, καθώς στο μπαλκόνι των γραφείων είχαν ανοίξει δύο τρύπες, η μία 10Χ15 εκατοστά και η δεύτερη 30Χ30 εκατοστά.
Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δύσκολο να φτιαχτούν τέτοιοι μηχανισμοί από κάποιον που διαθέτει σχετικές γνώσεις, ωστόσο η πράξη δείχνει επιπολαιότητα, αφού ήταν άκρως επικίνδυνο ο ένας ή ο δύο μηχανισμοί να εκραγούν ακόμη και στα χέρια αυτών που τους πέταξαν, στοιχίζοντάς τους την ίδια τους τη ζωή.
Ανάστατοι οι περίοικοι
Η αστυνομία είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στα όσα κατέγραψαν οι βιντεοκάμερες που διαθέτει παρακείμενο κατάστημα, ωστόσο όπως προέκυψε χθες τις μεσημεριανές ώρες, η κάμερα δεν μπορεί να δώσει αξιοποιήσιμα στοιχεία.
Η επίθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους περίοικους και πολλές ήταν οι φωνές που ακούστηκαν χθες για απομάκρυνση των γραφείων των φιλάθλων από τη συγκεκριμένη περιοχή, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση Εισαγγελέα,
καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και η έκρηξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η αστυνομία πάντως συνεχίζει τις έρευνες, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να φανεί χρήσιμο.
Μαρία Καραμπάτση