5/7/10

"Τσιγαράδες" οι τρείς τελωνιακοί

Απάτη τελωνιακών με χιλιάδες κατασχεμένα τσιγάρα αποκαλύφθηκε στην Αττική. Αντί να τα καταστρέφουν τα επαναπροωθούσαν στο παράνομο εμπόριο. Ανάλογη περίπτωση είχε συμβεί τον περασμένο χειμώνα και στην Ηγουμενίτσα, όπου και είχε κριθεί προφυλακιστέος ένας απο τους δυο εμπλεκόμενους επίορκους υπαλλήλους. Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών (3) υπαλλήλων Τελωνείου της Αττικής, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση στην Υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση – νόθευση, κατά συναυτουργία. Ειδικότερα, από το Δεκέμβριο του 2009 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνούσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάλληλοι του συγκεκριμένου Τελωνείου, αντί να καταστρέφουν λαθραία τσιγάρα, τα οποία ήταν κατασχεμένα, τα διοχέτευαν στην «αγορά», συντάσσοντας ψευδή πρωτόκολλα καταστροφής.

Από τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι:




  • Το Νοέμβριο του 2009 ένας εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων είχε παραλάβει από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) κατασχεθείσα ποσότητα (860.390) πακέτων τσιγάρων σε (1.712) χαρτοκιβώτια, τα οποία προορίζονταν για καταστροφή.


  • Για την ποσότητα αυτή το Δεκέμβριο του 2009 συντάχθηκε πρωτόκολλο καταστροφής, από Επιτροπή με μέλη τους τρεις κατηγορούμενους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ελάχιστη ποσότητα των κατασχεμένων. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οι κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν κινητά πράγματα του Δημοσίου, που κατείχαν με την ιδιότητα του υπαλλήλου, προβαίνοντας σε υπεξαίρεση στην Υπηρεσία, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (φόροι που αναλογούν σε 2,5 εκατομμύρια Ευρώ).