13/8/10

Αντιδράσεις για τη δολοφονία ομογενή στην Αλβανία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δολοφονία 35χρονου Έλληνα ομογενή που σημειώθηκε χθες στη Χειμάρρα. «Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή [...] πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της», δήλωσε για το περιστατικό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χθες, το πρωί τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 35χρονο να μη μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. Μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός και ο ομογενής αναγκάστηκε να κρυφτεί.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι τρεις Αλβανοί τον εντόπισαν ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Τότε όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στο νεαρό άνδρα και τον καταπλάκωσαν.
Η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα για την υπόθεση, χωρίς όμως να εκδώσει ανακοίνωση για τα αίτια και τις συνθήκες του συμβάντος. Ο αλβανικός Τύπος σε σημερινά του δημοσιεύματα έκανε λόγο για δυστύχημα. Κάτοικοι της πόλης απέκλεισαν χθες την εθνική οδό Αγίων Σαράντα- Αυλώνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους εθνικιστικές ενέργειες σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας. Ο εθνικός δρόμος άνοιξε σήμερα στις 11 τοπική ώρα, ωστόσο οι κάτοικοι προειδοποίησαν με νέες κινητοποιήσεις.
Απονομή Δικαιοσύνης απαιτεί το ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, γνωστοποίησε ότι η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές αρχές την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβε χώρα η εγκληματική ενέργεια, τη σύλληψη των δραστών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει:
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας. Το γεγονός αυτό και οι πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν εθνοτικά κίνητρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή, έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές αρχές την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβε χώρα η εγκληματική ενέργεια, τη σύλληψη των δραστών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.Στους οικείους του θανόντος εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια.Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά και αδιάλειπτα όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μελών της μειονότητας, πέραν από αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης της Αλβανίας προς τους πολίτες της, απορρέει τόσο από το διεθνές συμβατικό δίκαιο, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενσωμάτωση στο οποίο επιδιώκει η Αλβανία.
Αντιδράσεις στην Αλβανία
"Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα", δήλωσε ο δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος.
"Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην περιοχή.", ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Πρόσθεσε δε, ότι "την κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται από κάθε υπεύθυνο, νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμα επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Η κηδεία του 35χρονου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Χειμάρρα.