22/10/10

Συλλήψεις δεσμοφυλάκων για κινητά τηλέφωνα

Εξαήμερη κράτηση διέταξε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον των δύο δεσμοφυλάκων των κεντρικών φυλακών, 45 και 58 ετών, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την υπόθεση εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, φορτιστών, εργαλείων και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων, σε γραφείο προσωπικού στις Φυλακές.
-------------------------------------------
Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο δεσμοφυλάκων των Κεντρικών Φυλακών, σε σχέση με την πρόσφατη υπόθεση εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, φορτιστών, εργαλείων και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων, σε γραφείο προσωπικού στις Φυλακές.
Οι δύο συλλήφθέντες προσάγονται σήμερα στις 11:00 ενώπιον του Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων κράτησης.
O Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι οι δύο δεσμοφύλακες είναι βαθμοφόροι και η σύλληψή τους αφορά ποινικά αδικήματα. "Οι έρευνες για την υπόθεση", είπε, "συνεχίζονται".
Εξάλλου, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, χθες το απόγευμα συνελήφθη 58χρονος δεσμοφύλακας για την υπόθεση ανεύρεσης εντός ερμαριού των Κεντρικών Φυλακών, αριθμού κινητών τηλεφώνων, μπαταριών, μετασχηματιστών και διαφόρων εργαλείων. Αργότερα, συνελήφθη δεύτερος δεσμοφύλακας ηλικίας 45 ετών.
Την προσδοκία ότι με τη σύλληψη των δύο δεσμοφυλάκων για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων, μπαταριών και άλλων εξαρτημάτων εντός των Κεντρικών Φυλακών σηματοδοτείται ο τερματισμός του φαινομένου εισαγωγής απαγορευμένων αντικειμένων εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά.
Διευκρινίζοντας ότι η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει «να προτρέχουμε να καταδικάσουμε οποιονδήποτε», είπε ότι οι δύο δεσμοφύλακες συνελήφθηκαν μετά την εξασφάλιση και ταυτοποίηση γενετικού τους υλικού.«Από ό,τι φαίνεται, οι ανακρίσεις πηγαίνουν καλά και ελπίζουμε να έχουν αίσιο τέλος για να αρχίσουμε να πατάσσουμε πλέον πιο ριζικά αυτό το φαινόμενο», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως πάντα είχαμε τις πληροφορίες ότι στη διάπραξη αυτού του αδικήματος εμπλέκονται και δεσμοφύλακες και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να μην εμπλέκονται» δεσμοφύλακες. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι αυτά τα αντικείμενα δεν περνούν εντός των φυλακών από τους κατάδικους, οι οποίοι δεν βγαίνουν έξω, και αρά, είπε, σίγουρα υπήρχαν δεσμοφύλακες και ήταν πλέον θέμα εντοπισμού. Ερωτηθείς εάν η κατάσταση είναι και θέμα υποδομών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για ανέγερση νέων φυλακών εκτός Λευκωσίας, προσθέτοντας ότι «η πρόταση είναι έτοιμη και ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο». Περαιτέρω διευκρίνισε ότι λήφθηκε υπουργική απόφαση, αναφέροντας ότι εάν στην πορεία γίνουν άλλες σκέψεις ή τροποποιηθεί η διαδικασία είναι ένα επιμέρους θέμα.
Το ξήλωμα κυκλώματος δεσμοφυλάκων που εκμεταλλεύονταν τη θέση και τη δύναμή τους προκειμένου να θησαυρίσουν, θεωρεί ότι άρχισε να εξαρθρώνει η αστυνομία. Τα μέλη του κυκλώματος, κατάφεραν με εντατική δουλειά και άλλα κόλπα, να περάσουν μέσα στις φυλακές εκατοντάδες τηλέφωνα, τα οποία στη μαύρη αγορά των φυλακών αξίζουν χρυσάφι. Οι δύο δεσμοφύλακες που συνελήφθησαν, ένας λοχίας, μέλος της κλαδικής και ένας υποδεκανέα συνελήφθησαν μετά την εξασφάλιση και ταυτοποίηση γενετικού τους υλικού. Ο τελευταίος σε κατάθεσή του στην αστυνομία, υποστήριξε ότι όταν πήγε για να αναλάβει το πόστο του, ο λοχίας τον οποίο θα άλλαζε, του παρέδωσε το κλειδί του φοριαμού εντός του οποίου εντοπίστηκαν την επομένη τα κινητά, οι φορτιστές και τα εργαλεία. Ο λοχίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποδεκανέας του είπε να δώσει το κλειδί σε συγκεκριμένο κατάδικο. Ο κατάδικος κατέθεσε ότι δεν το πήρε, ο υποδεκανέας κατέθεσε ότι του το έδωσε. Ο δικαστής διέταξε την εξαήμερη κράτηση και των δύο.
Αναζητούνται άλλα 160 κινητά
Αυτό όμως που πραγματικά συγκλόνισε, ήταν η δήλωση του Αστυνομικού ανακριτή, ότι αναζητούνται άλλα 160 κινητά τηλέφωνα, για τα οποία υπάρχει μαρτυρία ότι πέρασαν από τον συγκεκριμένο φοριαμό. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι ανακρίσεις προχωρούν καλά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία όπως χτυπηθεί ριζικά το φαινόμενο.
Με τα τελευταία τραγελαφικά γεγονότα αυξάνεται επιτακτικά η ανάγκη για την ανέγερση νέων υπερσύγχρονων φυλακών. Η πρόταση είναι έτοιμη και την ερχόμενη εβδομάδα ίσως απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στη σύλληψη και τρίτου βαθμοφόρου δεσμοφύλακα προχώρησε αργά το απόγευμα η αστυνομία, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση με τα κινητά τηλέφωνα στις κεντρικές φυλακές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για υπαστυνόμο δεσμοφύλακα