29/1/11

Στον φράχτη λένε Ναι


Υπέρ της κατασκευής φράχτη στα σύνορά της Ελλάδας με την Τουρκία, τάσσεται ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράν Βοκιέ, μία ημέρα μετά από αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ.
«Τα ευρωπαϊκά σύνορά μας, εάν δεν τα προστατεύσουμε, θα γίνουν σουρωτήρια. Από το σημείο αυτό περνά κάθε χρόνο το 70% των λαθρομεταναστών» είπε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
«Ο σκοπός δεν είναι να ανακατασκευάσουμε το τείχος του Βερολίνου. Σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης εγώ προτιμώ την αποτελεσματικότητα. Αυτό (ο φράχτης) θα επιτρέψει να προστατευθούν αυτά τα δώδεκα ευαίσθητα χιλιόμετρα και μου φαίνεται καλή ιδέα», πρόσθεσε ο Βοκιέ.
Προσθέτει δε ότι «ο τοίχος αυτός δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να λέμε στους Έλληνες 'κάντε κάτι' και ταυτόχρονα να τους μεμφόμαστε όταν παίρνουν μια πρωτοβουλία», εξήγησε.
Ο Γάλλος υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για μια θαυματουργή λύση, όμως θα μας επιτρέψει να προοδεύσουμε» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας επιπλέον συνοριοφύλακες.
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη. δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρις Ορτεφέ.
Σε δηλώσεις του στην Αθήνα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι «τα μέτρα προστασίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση» , όπως είπε