19/2/11

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 85 - Μόνο χθες βράδυ στη Βεγγάζη σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι .


ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΣΤΡΙΚΟΥ

Αιματηρή τροπή έχουν πάρει οι διαδηλώσεις εναντίον του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, καθώς τουλάχιστον 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Παρασκευής στη Βεγγάζη , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων κατά τις τρεις ημέρες των διαμαρτυριών στους 85.

Παρά τις απειλές των κρατικών μέσων ενημέρωσης για αντίποινα εναντίον των διαδηλωτών, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Οι κρατικές αρχές έχουν μπλοκάρει ορισμένες ιστοσελίδες, ενώ έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές.

Ο Καντάφι φαίνεται αποφασισμένος να πατάξει την εξέγερση εναντίον του, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές πρόκειται για την βιαιότερη αντίδραση του σε παρόμοια επεισόδια κατά τα 42 χρόνια της εξουσίας του.

Την Παρασκευή οι αστυνομικές αρχές άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών, όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκείνοι πλησίασαν κτίριο που χρησιμοποιεί σαν κατάλυμά του όταν επισκέπτεται τη Βεγγάζη ο Καντάφι.

Σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων και του παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρθηκαν τα πτώματα 35 ατόμων που είχαν χτυπηθεί αδιακρίτως από σφαίρες. «Απευθύναμε έκκληση σε όλους τους γιατρούς της Βεγγάζης να προσέλθουν για βοήθεια και σε όλους τους πολίτες να έρθουν να δώσουν αίμα, γιατί δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι σαν να έχουμε πόλεμο.», δήλωσε ανώτερος νοσοκομειακός αξιωματούχος.


Η κατάσταση όμως παραμένει έκρυθμη και σε τέσσερις ακόμη πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός έχει πάρει το μέρος των διαδηλωτών.

Παρόλα αυτά, στην Τρίπολη δεν επικρατεί αναστάτωση, καθώς εκεί, οι περισσότερες διαδηλώσεις γίνονται από υποστηρικτές του Καντάφι.

Εν μέσω των ταραχών, η ημι- ανεξάρτητη εφημερίδα Κουρίνα έγραψε ότι η κυβέρνηση θα αντικαθιστούσε πολλούς κρατικούς αξιωματούχους και θα προχωρούσε σε αποκέντρωση και αναδόμηση της κυβέρνησης, αν και παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η είδηδη αυτή είχε στόχο να «ηρεμήσει» τους διαδηλωτές.