Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος
Η καθοδηγητική ομάδα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και οι τυχόν σχέσεις της με τη «Σέχτα Επαναστατών» μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη σύλληψη στη Ν. Ιωνία του Βόλου και στον Χολαργό των τελευταίων τριών καταζητούμενων των «Πυρήνων», Χρήστου Τσάκαλου, Γιώργου Νικολόπουλου και Νταμιάνο Μπολάνο.
Η ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο αυτή της έρευνας εστιάζει το ενδιαφέρον της σε δύο πιστόλια: ένα Browning hi power και ένα Zastava 70 που βρέθηκαν στον Βόλο. Παράλληλα νέα έρευνα γίνεται για τη δράση της οργάνωσης «Επαναστατική Ταξιαρχία» που έδρασε την περίοδο 2006-2008 στην Αθήνα και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με το σύστημα υπόθαλψης των μελών της «Συνωμοσίας» στον Βόλο. Ακόμη η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητά το κλιμάκιο της οργάνωσης στην Πάτρα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Εξετάζονται άλλοι τρεις
Μαζί με τους τρεις καταζητούμενους συνελήφθησαν ο 29 χρόνος Γιώργος Πολύδωρος, η 31χρονη Ολγα Οικονομίδου και ο 26χρονος Κώστας Παπαδόπουλος που έχουν δραστηριότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονται, τους τελευταίους μήνες, με τους τρεις καταζητούμενους. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούσαν χθες το ενδεχόμενο αν κάποιοι από τους τρεις αυτούς συλληφθέντες είχαν δώσει «παρών» σε ορισμένες από τις τελευταίες επιθέσεις των «Πυρήνων».
Υπενθυμίζεται ότι στην κατοικία στον Βόλο εντοπίσθηκαν τρία καλάσνικοφ, έξι πιστόλια, ασύρματοι, φάροι, μεγάλος αριθμός σφαιρών, περούκες και άλλα ευρήματα. Ακόμη βρέθηκε χειρόγραφο σχέδιο για ληστεία σε τράπεζα. Στο δώμα κατοικίας στην οδό Ορφέως 21 στον Χολαργό βρέθηκε ένα γκλόμπ και σιδερογροθιές.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για ένα καίριο πλήγμα στη «νέα γενιά» τρομοκρατών όμως υπάρχουν ορισμένα ακόμη εκκρεμή θέματα που θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας.
Πρώτο μέλημα των αξιωματικών είναι να διαπιστώσουν αν τα όπλα που βρέθηκαν στη Νέα Ιωνία Βόλου έχουν σχέση με τη δράση της «Σέχτα Επαναστατών», την πιο φονική ως τώρα οργάνωση του επονομαζόμενου «νέου αντάρτικου πόλεων». Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε ορισμένα από τα όπλα που βρέθηκαν στον Βόλο, που φαίνεται να είναι όμοια με εκείνα που απεικονίζονταν στη φωτογραφία του οπλισμού της «Σέχτας», η οποία συνόδευε την προκήρυξή της για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το περασμένο καλοκαίρι.
Επιφυλακτικοί για τα όπλα
Ανάμεσα στα όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στον Βόλο ήταν τρία καλάσνικοφ, πιστόλια Glock, ένα πιστόλι Browning hi power και ένα άλλο μάρκας Zastava 70 που είναι ακριβώς του ίδιου τύπου με αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία της «Σέχτας».
Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ανέφεραν χθες το βράδυ ότι «πράγματι οι ομοιότητες των όπλων είναι εντυπωσιακές. Ομως είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να πούμε οτιδήποτε προτού βγουν τα πορίσματα των βαλλιστικών ελέγχων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Κι αυτό γιατί όταν στις 5 Δεκεμβρίου 2010 είχε εντοπιστεί παρόμοιο οπλοστάσιο στον Καρέα, στον Πειραιά και στο Αγρίνιο είχε διατυπωθεί η άποψη ότι έχουν άμεση σχέση με τα όπλα της "Σέχτας Επαναστατών". Ομως αυτή η εκτίμηση διαψεύστηκε από το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Εξάλλου πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ούτε στη Νέα Ιωνία Βόλου δεν ανακαλύψαμε υποπολυβόλα Scorpion που είχε χρησιμοποιήσει σε ορισμένες επιθέσεις της η "Σέχτα". Κι ο βαλλιστικός έλεγχος αυτών μπορεί να μας οδηγήσει σε αξιοποιήσιμα συμπεράσματα».
Από την άλλη πλευρά οι αξιωματικοί είχαν σειρά πληροφοριών ότι τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες στη Νέα Ιωνία Βόλου αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» με τη «Σέχτα Επαναστατών». Μάλιστα είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι η σύλληψή του θα ξετυλίξει το νήμα και για τη δράση της Σέχτας.
Τώρα που βρίσκεται λοιπόν στα χέρια των διωκτικών αρχών επιχειρείται να αντληθούν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν - σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο της ΕΛΑΣ - και στη «Σέχτα Επαναστατών». Ομως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει οτιδήποτε σχετικό.
Επιπλέον οι αξιωματικοί ερευνούν πάλι το ενδεχόμενο τα Καλάσνικοφ που βρέθηκαν στη Νέα Ιωνία Βόλου να είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2009 εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής. Ομως και πάλι οι αστυνομικοί έχουν σειρά ενδοιασμών αφού όπως ανέφεραν χθες το βράδυ «στη γιάφκα του "Επαναστατικού Αγώνα" στην Κυψέλη αλλά και σε διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν μέλη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" είχαν βρεθεί καλάσνικοφ. Και τότε είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ίσως είναι τα όπλα της επίθεσης στην Αγία Παρασκευή όμως η βαλλιστική εξέταση ανέτρεψε αυτές τις εκτιμήσεις. Τα όπλα αυτά είναι ιδιαίτερα... διαδεδομένα και η κατοχή τους δεν σημαίνει τίποτα».
Ερευνα για τους καθοδηγητές
Εκτεταμένη έρευνα γίνεται και για τους καθοδηγητές της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με αξιωματικούς «σε πρώτη φάση η "Συνωμοσία" είναι δημιούργημα δύο αντιεξουσιαστών οι οποίοι το 2007 ενεπλάκησαν σε ληστεία τράπεζας. Ακολούθως την οργάνωση ενίσχυσαν μέλη των ομάδων "Λαϊκή Θέληση" και "Λαϊκή Επαναστατική δράση", τα οποία τους παρέδωσαν και την "τεχνική" με τις βόμβες σε χύτρες ταχύτητας. Ομως στη συνέχεια φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση είχε ένας ιδιώτης που διαμένει στην περιοχή του Βόλου».
Για το άτομο αυτό οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν σειρά πληροφοριών ότι είχε καθοδηγητικό ρόλο στην «Επαναστατική Ταξιαρχία». Η οργάνωση αυτή ξεκίνησε την δράση της τον Απρίλιο του 2006 με επίθεση στην ΔΟΥ Περιστερίου. Συνολικά την περίοδο 2006-2008 είχε προχωρήσει σε 12 επιθέσεις με στόχο το Λιμεναρχείο Πειραιά, το αστυνομικό τμήμα Κολωνού, εταιρεία ενδυμάτων, το στρατοδικείο του Ρουφ, το σπίτι του πραξικοπηματία Στέλιου Παττακού στη Ν. Χαλκηδόνα κι άλλες. Μάλιστα στο ίδιο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα στο Ρουφ - στις 21 Μαΐου 2006 - είχαν πραγματοποιήσει επίθεση και οι «Πυρήνες».
Οταν η «Επαναστατική Ταξιαρχία» είχε τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό στις φυλακές του Κορυδαλλού, λίγο μετά την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο των Αλκετ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε αποστείλει προκήρυξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» στην οποία ανέφερε ότι χτύπησε «τις φυλακές σε ένδειξη συμπαράστασης στους πολιτικούς και προλετάριους κρατουμένους».
Από μία κάμερα στο λιμάνι του Πειραιά στην επίθεση της 2ας Σεπτεμβρίου 2006 είχε προσδιοριστεί ότι καθοδηγητικό ρόλο στην οργάνωση είχε εμπλοκή ο προαναφερόμενος ιδιώτης από τον Βόλο. Παράλληλα για τον ίδιο άνθρωπο είχαν προκύψει ενδείξεις ότι την άνοιξη 2009 είχε καθοδηγητικό ρόλο στην εμπρηστική επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στου Ζωγράφου όπου και πάλι φαίνεται να συμμετείχε. Παράλληλα υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής του σε άλλη καταδρομικού τύπου επιχείρηση αντιεξουσιαστών στην περιοχή της Ακρόπολης.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μετά από παρακολουθήσεις στην Αθήνα αλλά και σε νησιά είχαν διαπιστώσει ότι ο ιδιώτης αυτός είχε επαφές με υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» οι οποίοι συνελήφθησαν σε μεταγενέστερο στάδιο. Παράλληλα ο ίδιο θεωρείται από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ "συνδετικός κρίκος" της Συνωμοσίας με τον «Επαναστατικό Αγώνα».
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν θεωρούν λοιπόν συμπτωματικό ότι το καλοκαίρι του 2009, τον Μάρτιο του 2010 και προσφάτως ύποπτοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έδιναν «παρών» στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου [tovima.gr].