24/6/11

Ο μπασκετμπολίστας Μπουρούσης νιώθει απολογούμενος

Μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας του Γιάννη Μπουρούση με τον κ. Μάκη Ψωμιάδη, ο διεθνής σέντερ του Ολυμπιακού εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο, στο οποίο έχει εμπλακεί.
«Αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος, προσωπικά και επαγγελματικά, από την άδικη εμπλοκή του ονόματός μου σε δήθεν χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και από την παράνομη αξιοποίηση σε βάρος μου μιας καθαρά προσωπικής συνομιλίας, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, η οποία δεν με αφορά καθοιονδήποτε τρόπο.
Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες, αφού κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον επαγγελματισμό και την ηθική μου. Άλλωστε, αυτό έχει αποδειχθεί από συνεχείς και πολλούς ελέγχους, στους οποίους έχω υποβληθεί από την αρχή της καριέρας μου. Σήμερα κιόλας κατέθεσα αίτηση προς την Ε.Ο.Κ. να υποβληθώ στις απαραίτητες εξετάσεις και θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των ελληνικών και διεθνών αρχών για οποιοδήποτε περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.
Eπιπλέον, είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να προσέλθω ενώπιον της Δικαιοσύνης, προκειμένου να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις και να αποδείξω ότι όσα ελέχθησαν, παρερμηνεύθηκαν και ότι ποτέ δεν έχω εμπλακεί σε συνομιλίες και συναλλαγές που αφορούν παράνομες ουσίες.
Πιστεύω, τέλος, ότι έχω αποδείξει με τη μέχρι σήμερα πορεία μου, σαν αθλητής και σαν άνθρωπος, ότι τιμώ την ιστορική ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, τους φιλάθλους και τη Διοίκησή της, γεγονός που δεν μπορεί να ακυρωθεί από την παράνομη, ως προς εμένα, δημοσιοποίηση μιας καθαρά προσωπικής συνομιλίας. Ωστόσο, θεωρώ τίμιο και σωστό να ζητήσω συγγνώμη, σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι εθίγησαν».


H KAE Ολυμπιακός δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ετοιμάζεται να δείξει την πόρτα της εξόδου προς τον διεθνή σέντερ. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης _ με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (24/6) _ ζητεί έλεγχο αντιντόπινγκ από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Η μεγαλύτερη, όμως «ποινή» που έχει… ήδη επιβληθεί στον 28χρονο σέντερ μετά τον επίμαχο διάλογο με τον κ. Μάκη Ψωμιάδη, που είδε το φως της δημοσιότητας, είναι η δημόσια διαπόμπευση, τα καυστικά σχόλια των ξένων ΜΜΕ και τα περιπαιχτικά σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το «διαζύγιο» με τον Ολυμπιακό είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών. Πριν ακόμη, μάλιστα, ξεσπάσει ο σάλος με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ακουγόταν πολύ δυνατά ότι ο Μπουρούσης σκεφτόταν να αλλάξει γειτονιά αναζητώντας ευρωπαϊκή ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.


Η χαρακτηριζόμενη ως υποτιμητική, ωστόσο, αναφορά ["βλάκες"]προς τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός κκ. Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, οι οποίοι τον πληρώνουν 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως ήταν η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι και πλέον αυτό που απομένει είναι να βρεθεί η φόρμουλα, ώστε να σπάσει το συμβόλαιό του, που υπό άλλες συνθήκες θα εξέπνεε το καλοκαίρι του 2012.


Οσο για τη ρήτρα των 200.000 ευρώ, που βάσει συμβολαίου θα όφειλε να καταβάλει η ΚΑΕ Ολυμπιακός εάν αποφάσιζε να αποδεσμεύσει τον 28χρονο αθλητή, καθώς και την οφειλή αρκετών χιλιάδων ευρώ προς το πρόσωπο του Καρδιτσιώτη, όλα συνηγορούν πως πρόκειται για δευτερεύοντα ζητήματα και πως οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν πάρει την απόφαση να τον απομακρύνουν για λόγους ηθικής τάξεως.


Θέμα ηθικής τάξης μπήκε και στην Εθνική Ομάδα, βασικό μέλος της οποίας είναι ο Μπουρούσης και μάλιστα με προσωπικό ρίσκο παίζοντας με σπασμένο χέρι το περασμένο καλοκαίρι στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφάσισε να στηρίξει τον αθλητή κρίνοντας απαραίτητο να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία όπως συμβαίνει σε κάθε υπόθεση ντόπινγκ.


«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και ο Γιάννης Μπουρούσης, αντιδρώντας άμεσα στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του, ζήτησαν από κοινού και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τον έλεγχο αντιντόπινγκ του παίκτη από το ΕΣΚΑΝ», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΟΚ, η οποία δεν θέλησε να στ'ησει τον Μπουρούση στο εκτελεστικό απόσπασμα αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζει τους παίκτες σαν «παιδιά» της. Και να σκεφτεί κανείς ότι μετά τον δεύτερο τελικό, ο διεθνής σέντερ είχε μιλήσει με σκληρά λόγια (και) για την Ομοσπονδία.


Οι ξένες ιστοσελίδες, όμως, εμφανίστηκαν πολύ πιο σκληρές απέναντι στον Μπουρούση, ο οποίος όταν έλθει η ώρα θα κληθεί από τη δικαιοσύνη να εξηγήσει τι είδους «φάρμακο» ήταν αυτό που ζητούσε από τον κ. Ψωμιάδη. Η ιστοσελίδα «talkbasket» χαρακτηρίζει τον Μπουρούση «πρώην διεθνή» μεταφράζοντας λέξη προς λέξη τη στιχομυθία μεταξύ των δύο ανδρών. Το ισπανικό «tubasket» αναφέρει ότι «ο Μπουρούσης κατηγορείται για ντόπινγκ και μάλλον τελειώνει από τον Ολυμπιακό και την Εθνική». Το γαλλικό «basketactu» αναρωτιέται δημοσίως εάν υπάρχουν έλεγχοι ντόπινγκ στην Ελληνική Λίγκα, ενώ η τουρκική «Fanatik» σημειώνει: «Ο Μπουρούσης σε ένα μπερδεμένο σκάνδαλο».