11/8/11

Προτεραιότητα στους πεζούς

Λόγω του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της αναμενόμενης αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, από 12 έως 21-8-2011, θα ληφθεί σειρά μέτρων με σκοπό την εξασφάλιση ομαλής και ακίνδυνης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα πολυσύχναστα σημεία της περιφέρειας.
Τα μέτρα αυτά αφορούν αναλυτικότερα τα εξής :
  • Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.
  • Την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, τόσο στους βασικούς οδικούς άξονες και στο εθνικό - επαρχιακό δίκτυο του λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία των προαστίων (λιμάνια, σταθμούς ΟΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, αεροδρόμιο, χώρους που τελούνται καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.λπ.), καθ’ όλες τις μαζικές μετακινήσεις εισόδου και εξόδου, με κύριο μέλημα την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.
  • Τη συγκρότηση σε όλη την Αττική, καθημερινά, ημέρα και νύχτα, συνεργείων τροχονομικών ελέγχων για τη βεβαίωση επικινδύνων παραβάσεων, κυρίως υπερβολικής ταχύτητας, οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος, επικίνδυνους ελιγμούς, κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, παραβίασης σηματοδοτών, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, καθώς και τον έλεγχο φορτηγών αυτοκινήτων, με έμφαση στην ακινητοποίηση αυτών όταν διαπιστώνεται ότι η κίνησή τους είναι επικίνδυνη κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτ/των σε τμήματα Εθνικών Οδών φορτηγών ισχύει την:
- Παρασκευή (12.8.2011) Ώρες 16:00΄- 22:00΄ ρεύμα εξόδου
- Δευτέρα (15.8.2011) Ώρες 16:00΄ - 23:00΄ ρεύμα εισόδου
- Παρασκευή (19.8.2011) Ώρες 16:00΄ - 21:00΄ ρεύμα εξόδου
- Κυριακή (21.8.2011) Ώρες 15:00΄ - 22:00΄ ρεύμα εισόδου
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι πεζοί, κατά τις μετακινήσεις τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με σχολαστικότητα τους κανόνες κυκλοφορίας.
Ιδιαίτερα, οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει κατά την οδήγηση να προσέχουν τα παρακάτω, ώστε να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία :
  • Να μην οδηγούν όταν έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα και να προσαρμόζουν αυτή ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του δρόμου.
  • Να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας και οι οδηγοί – επιβάτες των δικύκλων το προστατευτικό κράνος.
  • Να συγκρατούν με σύστημα κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τα μικρά παιδιά (ειδικά καθίσματα, ζώνες ασφαλείας κλπ).
  • Να μην πραγματοποιούν αντικανονικά προσπεράσματα και να αποφεύγουν την επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα, διότι αποσπάται η προσοχή.
  • Μέσα στην πόλη που η κίνηση των οχημάτων μειώνεται αισθητά κατά τις ημέρες των εορτών, να είναι πολύ προσεκτικοί και να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, γιατί παρατηρείται αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Ακόμη, οι πεζοί να μην παραβιάζουν τους σηματοδότες, να διασχίζουν το οδόστρωμα στα σημεία που υπάρχουν διαβάσεις και όπου δεν υπάρχουν αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κυκλοφορία των οχημάτων.-
Για περισσότερες πληροφορίες: Δ/νση Τροχαίας Αττικής/ Τμήμα Συντονισμού & Ελέγχου Οδικού Δικτύου Τηλ.: 210 – 52.22.929, 52.84.025 Fax : 210 – 52.84.013