26/9/11

Λήγει η προθεσμία για τον φράκτη

«Στις 4 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο. Ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος και προβλέπεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Επομένως, οι διαδικασίες θα ακολουθηθούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.  Όσον αφορά στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ήδη υπάρχουν αυτά τα οποία λειτουργούν και στα οποία κάνουμε διάφορες προσπάθειες για την αναβάθμιση τους και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά στην επέκταση του Φυλακίου στον Έβρο, επίσης έχει προχωρήσει η διαδικασία» επεσήμανε το πρωί ο αρμόδιος υπουργός.
 Υπουργός, κ. Παπουτσής: Σε διάφορες περιοχές, όπου μάλιστα αντιμετωπίζουμε και ένα περίεργο φαινόμενο. Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση σε ορισμένες περιοχές έχει επιλέξει το πεδίο της μετανάστευσης ως πεδίο για την άσκηση του αντιπολιτευτικού της λόγου. Έτσι βλέπουμε σε διάφορες περιοχές να αναπτύσσεται μια φιλολογία ότι πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα ενώ δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση, κανένας τέτοιος σχεδιασμός.
Δημοσιογράφος: Το Φυλάκιο πάντως το έκαψαν…
Υπουργός κ. Παπουτσής: Όχι το Φυλάκιο. Δίπλα σε αυτό, το στρατόπεδο, το οποίο προοριζόταν για κέντρο υποδοχής. Και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή του Έβρου για το ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για αυτόν τον εμπρησμό που είχε ως αποτέλεσμα να καούν οι σκεπές από 5 κτίρια, σε ένα στρατόπεδο το οποίο έχει κτιστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, μόνο και μόνο επειδή είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να γίνει κέντρο πρώτης υποδοχής των μεταναστών. Τι σημαίνει κέντρο πρώτης υποδοχής; σημαίνει το κέντρο που μπορεί να νοικοκυρέψει μια κατάσταση η οποία είναι χαώδης και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι διαδικασίες όπως η παροχή ασύλου, η απέλαση, ο εθελοντικός επαναπατρισμός. Τώρα, όσον αφορά το κεκτημένο Schengen. Μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται την Ελλάδα εκτός του Schengen, αλλά η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Schengen αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο των Υπουργών μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια.