23/9/11

Κάνουν τους χωροφύλακες

Θέλουν να μας κάνουν τους χωροφύλακες και στα σύνορα της χώρας μας  οι της Ε.Ε. Τώρα επιδιώκουν να θέσουν τη χώρα μας  πλαγίως εκτός schengen, ότι τάχα οι λαθρομετανάστες που μπαίνουν κατά βάση από τον έβρο, βγαίνουν ανενόχλητοι προς την Ιταλία.  Έτσι προσπαθούν να επιβάλουν δικούς τους ελέγχους και να μας θέσουν υπό περιορισμό, αν και είμαστε πολίτες της Ε.Ε. 
Ο κ. Υπουργός παρεμβαίνοντας στο θέμα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διακυβέρνηση Schengen με την οποία προτείνεται η αναθεώρηση του μηχανισμού αξιολόγησης ως προς την ορθή εφαρμογή του Κεκτημένου και η εισαγωγή στην κοινοτική νομοθεσία διατάξεων σχετικά με τη διαδικασία επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Schengen , ο κ. Υπουργός τόνισε ότι:
  • Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Schengen συνιστά ένα από τα βασικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως και, ταυτοχρόνως, βασικό πυλώνα της. Επομένως, οιαδήποτε δράση της ΕΕ πρέπει να αποσκοπεί στη διασφάλιση και ενίσχυση του κεκτημένου της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και όχι στον περιορισμό του.
  • Η ενίσχυση του χώρου Schengen θα επιτευχθεί και θα εμπεδωθεί με τη λήψη μέτρων ενισχύσεως των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σε έκτακτες περιπτώσεις στα εσωτερικά σύνορα όταν υφίσταται απόλυτη ανάγκη.
  • Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες εκείνων των Κ-Μ, των οποίων τα σύνορα αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πρέπει να αστυνομεύονται καλύτερα, με σκοπό την αποτροπή της εισόδου παρανόμων μεταναστών.
  • Υφίσταται ανάγκη να μειωθεί το βάρος, το οποίο επωμίζονται τα Κ-Μ στα εξωτερικά σύνορα, λόγω αυξημένων πιέσεων παρανόμων μεταναστευτικών ροών και συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακατανομής των παρανόμων μεταναστών σε Κ-Μ, με πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια.
  • Οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής χρειάζονται επεξεργασία και βελτίωση προκειμένου να μην επιτείνουν την υφιστάμενη σήμερα αντίφαση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μεταναστεύσεως, καθώς προτάσσεται η υποχρέωση των Κ-Μ να διαφυλάσσουν επαρκώς τα εξωτερικά σύνορά τους χωρίς να παρέχονται εργαλεία αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στο έδαφός τους ή παρεμπόδισης της μετακίνησής τους μέσω των εσωτερικών συνόρων.
  • Καταλήγοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην παρούσα δυσχερή συγκυρία, η ΕΕ θα πρέπει να εργασθεί με σκοπό την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως, ενισχύοντας τα Κ-Μ, τα οποία καλούν να διαχειρισθούν το τεράστιο βάρος της πιέσεως, από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.
Ο κ. Υπουργός απαντώντας σε παρέμβαση του Γερμανού εκπροσώπου σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής και παραμονής των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας τόνισε ότι δεν επιτρέπεται σε κανένα να αμφισβητεί τη θέληση και τις προσπάθειες της χώρας μας να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλων ανεξαιρέτως των ατόμων που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος. Βέβαια, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής μας να διαχειρισθούμε το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, παραμένουν προβλήματα.
Προβλήματα τα οποία συνδέονται και απορρέουν τόσο από τον τεράστιο αριθμό παράνομων μεταναστών, ως γνωστόν σύμφωνα με στοιχεία του FRONTEX το 90% των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης έγινε στην Ελλάδα, αλλά και την βραδύτητα στην διαδικασία έγκρισης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της χώρας μας από κοινοτικούς πόρους.
Τέλος, ο Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής κατέληξε ότι «τη στιγμή που ελληνική Κυβέρνηση ζητάει θυσίες και μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κρίση, θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο και πρακτικά αδύνατο να χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό η βελτίωση των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών».
Στο θέμα της διεύρυνσης του χώρου Schengen με την πλήρη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας ότι η διαδικασία αξιολογήσεως του επιπέδου προετοιμασίας τους έχει ολοκληρωθεί. Διαδικασία η οποία κατέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι δύο χώρες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες και πληρούν πλέον τις αναγκαίες προϋποθέσεις, που τάσσονται από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, για την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου Schengen . Τέλος, ζήτησε από το Συμβούλιο να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις ορισμένων Κρατών Μελών, να μην θέτει πρόσθετες και νέες προϋποθέσεις αξιολόγησης, και να λάβει την απαραίτητη απόφαση, όπως συμβιβαστικά προτείνει η Πολωνική Προεδρία, για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ενισχυμένη συνεργασία Schengen και την συνακόλουθη κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με τις δύο χώρες.