20/9/11

Επαγγελματικό διαζύγιο για Λυκουρέζο


Ο Πέτρος Μαχάς με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο σε δημόσια εκδήλωση
Χώρισαν επαγγελματικά οι δρόμοι του ανερχόμενου δικηγόρου Πέτρου Μαχά, με τον μέντορά του Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Όλοι μιλούν για ένα για συναινετικό διαζύγιο αλλά με εύλογα ερωτηματικά, καθώς ο «Γερόλυκος» είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Αιξωνής και η υπόθεση είναι υπό δικαστική εξέλιξη . 
 Ο κ. Λυκουρέζος φέρεται να  διεκδίκησε δημόσιες εκτάσεις, που είχαν χαρακτηριστεί δασικές για λογαριασμό δύο ιδιωτών. Φέρεται μάλιστα να πήγε στο δικαστήριο και παρουσιάζοντας ένα πλαστό έγγραφο κατάφερε να «χαρίσει» στους εντολείς του εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην πανέμορφη Αιξωνή της Γλυφάδας. Να σας θυμίσουμε όμως τι εστί Αιξωνή.
Το 2000 ένας έμπορος και ένας δικηγόρος, κάτοικοι Μεγάλης Βρετανίας,  ζητούν να ακυρωθούν παλαιότερες αποφάσεις που τους εμπόδιζαν να αναγνωριστεί η κυριότητά τους σε 620 στρέμματα στην ίδια περιοχή-φιλέτο. Εν ολίγοις, ζήτησαν  το δάσος να πάψει να είναι δάσος και να γίνει οικόπεδό τους, έτοιμο προς αξιοποίηση, δηλαδή να γίνουν πάμπλουτοι. Δικηγόρος τους τότε ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος (δεν υπήρχε ακόμη ασυμβίβαστο). Το ΣΤΕ παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών όπου την περίμενε η Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία,  γνωστή στο πανελλήνιο για την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα.  Η αίτηση κατατίθεται στις 11/9/2002, σε λιγότερο από ένα μήνα εκδικάζεται (σκάνδαλο από μόνο του)  και εκδίδεται μια απίστευτη απόφαση που δίνει το ακίνητο στους ιδιώτες. Είπαμε, με την υπογραφή της Αντωνίας Ηλία! Στο δικαστήριο παρίσταται για λογαριασμό των αιτούντων ο Ιωάννης Σταμούλης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι τον Ιούνιο, όταν συντάχθηκε το κατηγορητήριο για τους εμπλεκόμενους στη μεγάλη αυτή υπόθεση καταπάτησης δάσους. Ο Ιωάννης Σταμούλης έφυγε από τη ζωή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος διώκεται για απόπειρα απάτης σε δικαστήριο, ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και για συμμετοχή σε συμμορία. Ωστόσο δεν προφυλακίστηκε αλλά αφέθηκε  ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού πλήρωσε εγγύηση 150.000 ευρώ. Όπως όμως προκύπτει από το κατηγορητήριο, πωλήθηκαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην Αιξωνή με πλαστούς και εικονικούς τίτλους και η ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει τα 50 δις δραχμές. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι έκαναν λόγο για ποινικοποίηση της ελεύθερης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.