8/10/11

Οι αντιφάσεις μιας ζωής

Εδώ και αρκετούς μήνες ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, φέρων (με δική του επιλογή) και το όνομα «μοντελοπνίχτης», διαρρηγνύει τα πανάκριβά του κοστούμια για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που χρήζει  διαφάνειας και κάθαρσης. 

Διότι εκτός από γνωστός ποινικολόγος είναι και μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου, συγκεκριμένα πρόεδρος της ΠΑΕ Παναχαΐκή.   Και ενώ ο κ. Κούγιας προσπαθούσε να φέρει (και έφερε) στο φως όσα περισσότερα στοιχεία (οι περίφημες κασέτες με συνομιλίες του Μπικ Μακ και του Αχιλλέα Μπέου) για την υπόθεση των στημένων και δεν παρέλειπε μέσα από ανακοινώσεις του να κατηγορεί άλλους προέδρους ΠΑΕ  για την ανάμειξή τους στην υπόθεση, μόλις προχτές αποδείχτηκε ότι και ο ίδιος δωροδοκούσε για τα παιχνίδια της ομάδας του. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Football League-Football League 2 αποφάσισε τον υποβιβασμό της πατρινής ομάδας στην τρίτη επαγγελματική κατηγορία, για δωροδοκία στο ματς με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου! Παράλληλα επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας με το ποδόσφαιρο στον πρόεδρό της, Αλέξη Κούγια. Ωστόσο, το γεγονός δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στον ποδοσφαιρικό και δικηγορικό κόσμο καθώς ο Αλέξης Κούγιας έχει πολλάκις στο παρελθόν παρουσιάσει αντιφατικές συμπεριφορές.
 Ο αριστερόφρων από την Πετρούπολη
 
Ο Αλέξης Κούγιας γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Αθήνας σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. «Εμείς βέβαια είμαστε αριστερή οικογένεια, κι αυτό δεν το ξέρει κανείς. Εγώ μεγάλωσα στην Πετρούπολη. Η Πετρούπολη ήταν το μέρος που γύρισαν οι άνθρωποι από τα ξερονήσια. Η γιαγιά μου είχε εκτοπιστεί γιατί έκρυβε τους αντάρτες στο πατάρι, την πιάσανε, την εκτόπισαν. Ο πατέρας μου ήταν παλιός χωροφύλακας που η μάνα μου τον φώναζε αυριανιστή. Ήμουν μέλος της νεολαίας Λαμπράκη σε ηλικία 15 ετών. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να είμαι στην Πετρούπολη, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δεξιά» έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του.
 Λίγο πριν ενηλικίωσή του αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει την τύχη του. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα. Για πρώτη φορά απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας το 1978 ως συνήγορος του Βαγγέλη Ρωχάμη. Επίσης έχει ασκήσει ποινική δικηγορία σε γνωστές υποθέσεις μεταξύ των οποίων η δίκη των Σατανιστών, η δίκη του Αργύρη Σαλιαρέλη, η δίκη της βύθισης του «Σάμινα», η δίκη της οργάνωσης ΕΛΑ και της 17 Νοέμβρη, η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού που πυροβόλησε θανάσιμα τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.Σύμφωνα με δηλώσεις του έχει αναλάβει 17.500 δίκες, στις οποίες περιλαμβάνονται 5.000 κακουργήματα.
Έχει διαγραφεί μία φορά από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το 2005 αναμείχθηκε σε βιαιοπραγία σε δημόσιο χώρο εναντίον του  δικηγόρου Γρηγόρη Βαλλιανάτου λόγω παλαιότερης διένεξης τους.

Οι θυελλώδεις σχέσεις τουςΟ Αλέξης Κούγιας έχει πολλά πρόσωπα. Είναι ο επιτυχημένος ποινικολόγος, με τις 17.500 δίκες, είναι η εκρηκτική τηλεοπτική φιγούρα που πηδάει μάντρες για να διαμαρτυρηθεί live  σε τηλεοπτικές εκπομπές , είναι ο παθιασμένος αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας που ορμά σε φίλαθλο επειδή πέταξε ένα μπουκάλι στον αγωνιστικό χώρο, είναι ο υπερασπιστής του δολοφόνου του 16χρονου Αλέξη, είναι ο πατέρας δύο παιδιών, είναι ο άνθρωπος που είδε το διαζύγιό του με το μοντέλο Εύη Βατίδου να μετατρέπεται σε τηλεοπτικό σήριαλ, είναι η μόνιμη κόντρα του Λάκη Λαζόπουλου, είναι ο ιδιοκτήτης της Παναχαΐκής.
Ωστόσο, αυτό που κατά καιρούς τραβούσε περισσότερο το ενδιαφέρον των media ήταν οι σύντροφοί του. Ο Αλέξης Κούγιας σύναπτε σχέσεις κυρίως με μοντέλα- το είπε και ο ίδιος στην TV ότι τον αποκαλούσαν... μοντελοπνίχτη. . Ιστορικό γεγονός ο θυελλώδης γάμος του με την Εύη Βατίδου που κατέληξε σε έναν ταραχώδη χωρισμό και σημαδεύτηκε από αλληλοκατηγορίες στα τηλεοπτικά παράθυρα και αλληλοξυλοδαρμούς. Ήταν ίσως ένα κεφάλαιο που ίδιος προσπαθεί να ξεχάσει.
Ωστόσο, μοντέλο και επιχειρηματίας ήταν και η μετά Βατίδου σύντροφός του, Σάνια Μποκάν, που έχασε τον σύζυγο της από μια άγρια δολοφονία. Φίλοι του Μιλόσεβιτς και επιχειρηματικά ενεργοί στο Βελιγράδι, το ζεύγος Μποκάν, ζούσε στην Αθήνα. Η σχέση του Κούγια με τη Σάνια  σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τον Τύπο.


Η σχέση του με το ποδόσφαιροΞεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Άρη Πετρούπολης για να βρεθεί 18 ετών στην Β' εθνική και στον Ολυμπιακό Λουτρακίου . Το 1973 παίρνει μεταγραφή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδος ερασιτεχνών, αλλά την ίδια χρονιά ένα τροχαίο ατύχημα τον αφήνει 18 μήνες έξω από τα γήπεδα. Το 1978 επιστρέφει στον Ολυμπιακό Λουτρακίου κι αργότερα στον Πέλοπα Κιάτου.

Παράλληλα με την δικηγορία ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό. Το 1997 και 2004 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ για μικρά χρονικά διαστήματα ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει πρόεδρος της Κορίνθου, του Άρη Πετρούπολης, της Βέροιας, του Π.Α.Σ. Γιάννινα, της Λαμίας, της Παναχαΐκής. Επίσης έχει χρηματίσει εκπρόσωπος του Ηρακλή στην ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ.
 Στα τέλη του 2008 ανέλαβε την προεδρία της Παναχαΐκής και τον Μάιο του 2009 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο αυτής από τον Κώστα Μακρή. Ως αθλητικός παράγοντας έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά επεισόδια, στα οποία μεταξύ άλλων έχει ξυλοκοπήσει τον διαιτητή του αγώνα και προπονητή αντίπαλης ομάδας.
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 η εμφάνιση του Αλέξη Κούγια έξω από το γήπεδο Παναχαΐκής στην Αγυιά δημιούργησε ένταση όταν οπαδοί της ομάδας από την Πάτρα καταφέρθηκαν εναντίον του.
 Στην συνέντευξη τύπου ο Κούγιας εξύβρισε και έφτυσε τον Πατρινό δημοσιογράφο Χρήστο Βεργανελάκη. Ενώ μόλις οι δικαστές ανακοίνωσαν χτες του υποβιβασμό της Παναχαΐκής, ο κ. Κούγιας αντέδρασε ως ταύρος μαινόμενος φωνάζοντας συνεχώς «Ντροπή σας παλιάνθρωποι»! [Απο: New post].