16/12/11

Προσέδιδαν νομιμοφάνεια με 380 δελτία ΟΠΑΠ

Πιάστηκαν 3 ενώ αναζητούνται 11
Μετά από επιχείρηση που διενεργήθηκε  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση ημεδαπών και αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, που δρούσε από το έτος 2006 και διέπραττε πλαστογραφίες, απάτες και υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με την μέθοδο της αγοράς βεβαιώσεων κερδών του ΟΠΑΠ, οι οποίες ξεπερνούν τον αριθμό των τριακοσίων ογδόντα (380) δελτίων μόνο για το έτος 2007 και το συνολικό ύψος κερδών να ανέρχεται στις διακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες (253.000) ευρώ.
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας , δύο (2) άνδρες ηλικίας 40 και 44 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 28 ετών, ενώ αναζητούνται ένδεκα (11) επιπλέον άτομα.
Ειδικότερα μετά από πολύμηνες έρευνες διαπιστώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση κατάρτιζε πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, υπαρκτών προσώπων, στα οποία έβαζαν φωτογραφίες μελών της οργάνωσης, που είχαν το ρόλο να εμφανίζονται σε Τραπεζικά καταστήματα, εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, χρηματοδοτικής μίσθωσης και κινητής τηλεφωνίας και καταθέτοντας και άλλα πλαστά δικαιολογητικά, επιτύγχαναν την εκταμίευση δανείων, την αγορά πολυτελών οχημάτων και την ενεργοποίηση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.
Τα οχήματα που αποκτούσαν με αυτόν τον τρόπο διοχέτευαν οδικώς μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων, στην αγορά της Αλβανίας, όπου πωλούνταν σε Αλβανούς και στη συνέχεια ταξινομούνταν με αλβανικές πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας.
Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (450.000).
Τα παράνομα έσοδα τα οποία αποκόμισε ο 40χρονος συλληφθείς αλλοδαπός αρχηγός της οργάνωσης, νομιμοποίησε από κοινού με τη 28χρονη επίσης συλληφθείσα αλλοδαπή σύζυγο του, με την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Η 28χρονη είχε σαν μέλος της εγκληματικής οργάνωσης το διακριτό ρόλο της νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων καθώς διαμένει νόμιμα στη χώρα και υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις από το έτος 2001. Για να προσδώσει νομιμοφάνεια στην πηγή του εισοδήματος εμφάνισε βεβαιώσεις κερδών του ΟΠΑΠ για τα έτη 2006, 2007 και 2009 συνολικού ποσού διακοσίων πενήντα τριών χιλιάδων ευρώ (253.000).
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν κατά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, πλαστογραφίας μετά χρήσεως, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.