23/12/11

Ο Εφραίμ παίρνει το δρόμο της φυλακής


Σχόλιο Crimes on air: Άλλες εποχές
Tης Γιάννας Παπαδάκου 


Απόφαση για προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών υπό της προεδρία της κυρίας Ευγενίας Κακαβά. Το Συμβούλιο ήρε τη διαφωνία της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού και του εισαγγελέα Ι. Ματζούνη μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη (έχει δημοσιευθεί ολόκληρη στο Βήμα της Κυριακής) πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανακρίτρια είχε προτείνει την προφυλάκιση του επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου ο οποίος κατηγορείται για συνέργια σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πλαστογραφία και σύσταση συμμορίας. Ο κ. Ματζούλης αντίθετα, είχε προτείνει την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ. Και ο εισηγητής στο Συμβούλιο ήταν υπέρ της προφυλάκισης του Αρχιμανδρίτη.


Με τον δραματικό αυτόν τρόπο τελειώνει η προδικασία του μεγάλου σκανδάλου το οποίο, σύμφωνα με πολλούς, αποτέλεσε και την αιτία των πρόωρων εκλογών το 2009 και της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή.
Οι πολιτικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, παρά την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την παραπομπή τους, δεν ελέγχθηκαν ποτέ λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους [τοβημα].