9/3/12

Φέξε μου και γλίστρησα

Η ηλεκτρονική δίκη
Προ των πυλών των δικαστηρίων η ηλεκτρονική δίκη
 Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα της «ηλεκτρονικής δίκης», δηλαδή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων (e-justice) στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μέσα στα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια θα επεκταθεί το μέτρο και σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης δικογράφων προβλέπει την αφαίρεση από τα δικαστήρια όλων των εγγράφων στην πολιτική δίκη (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές, αυτοκίνητα, εργατικές διαφορές κ.λπ.). Τα έγγραφα θα υποβάλλονται πλέον με ηλεκτρονική μορφή από τους δικηγόρους.


Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 100 εκατ.ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από πόρους του ΕΣΠΑ.

Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος έχει συνεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Πρωτοδικείο Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2011 εφαρμόζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διαδικασία «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων.

Μετά τη διαδικασία αυτή οι δικηγόροι μπορούν να παραδίδουν το δικόγραφο σε ειδικό γραφείο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ την επόμενη εργάσιμη ημέρα μπορούν να το παραλάβουν μαζί με τα σχετικά αντίγραφα και τον προσδιορισμό της δικασίμου, αποφεύγοντας την συχνά πολύωρη αναμονή.