18/5/12

Τους εξαπατούσε στο Facebook

Τους έταζε ταξίδια σε μαγευτικούς προορισμούς
Σχηματίστηκε δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, για απάτη μέσω διαδικτύου
Εξαπατούσε πολίτες μέσω υποτιθέμενων ταξιδιωτικών πακέτων, τα οποία διαφήμιζε με διάφορα προφίλ στο Facebook  
Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω του διαδικτύου σε βάρος πολιτών, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αφορούσε στη διοργάνωση και πραγματοποίηση υποτιθέμενων ταξιδιωτικών πακέτων.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 29χρονου , ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου, ο οποίος μέσω οργανωμένων πακέτων ταξιδιών που διαφήμιζε σε διάφορα ‘’προφίλ’’ της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ( facebook ), εξαπατούσε πολίτες, εισπράττοντας χρήματα από αυτούς, για τη δήθεν διοργάνωση και πραγματοποίησή τους.

Αναλυτικότερα, πολίτες κατήγγειλαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι αν και είχαν πληρώσει για ταξίδια τα οποία διοργανώνονταν μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου του 29χρονου, αυτά ακυρώνονταν ή μεταβαλλόταν η ημερομηνία πραγματοποίησης τους χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εκδόσεις των εισιτηρίων ή οι κρατήσεις στα αντίστοιχα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν πραγματοποιούνταν, ενώ σε κάποιες άλλες, οι ίδιοι είχαν παρατηρήσει υπερχρεώσεις των πιστωτικών τους καρτών.
Από τη ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε ο 29χρονος ως ο διαχειριστής των επίμαχων ‘’προφίλ’’ του Facebook , και οργανωτής των δήθεν ταξιδιωτικών πακέτων.
Στην έρευνα που ακολούθησε στην οικία του στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκε ένας (1) σκληρός δίσκος Η/Υ και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αφής ( tablet ).
Ο 29χρονος δεν συνελήφθη λόγω έλλειψης των όρων του αυτοφώρου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχουν την εγκυρότητα των ιστοσελίδων, μέσω των οποίων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή κρατήσεις, καθώς να επιλέγουν μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Επίσης συστήνεται, για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, η χρησιμοποίηση προπληρωμένων καρτών, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχετε πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: