4/8/12

Ο Δένδιας δείχνει αποφασισμένος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Κ.Ν.ΔΕΝΔΙΑ


Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ελληνική Αστυνομία, τολμώ να πω και για την ελληνική κοινωνία, τόσο για την ομαλή εξέλιξη της μεγάλης επιχείρησης «ΞΕΝΙΟΣ-ΖΕΥΣ», όσο και για την επιτυχία την οποία είχε η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά το γνωστό ειδεχθές έγκλημα στην Πάρο.

Κυρίες και κύριοι, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μιας μεγάλης έκτασης ανθρωπιστική κρίση. Ανθρώπινες ψυχές μετατρέπονται, λόγω ένδειας και συνθηκών ανέχειας, σε όργανα αδίστακτων συμμοριών, οι οποίες χρησιμοποιούν τους παράνομους μετανάστες σαν εκτελεστικά όργανα σε κάθε είδους έκνομη ενέργεια. Οι συνθήκες διαβίωσης γενικά, των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελούν ντροπή για το πολιτισμό, ντροπή για τον καθένα μας. Όπως ξέρετε,  ολόκληρες περιοχές της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε άβατο και σε αυτές τις περιοχές ανθεί κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά. Το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία, το παρεμπόριο, οι κλοπές, οι ληστείες, οι σοβαροί τραυματισμοί, οι φόνοι, ακόμη και εγκλήματα για μικρής αξίας αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς, πολύ συχνά στα δελτία συμβάντων των αστυνομικών τμημάτων.

Η κάποτε γνωστή και περίφημη αθηναϊκή τριλογία, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Βιβλιοθήκη έχει μετατραπεί σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών. Η περιοχή της Ομόνοιας, από σταυροδρόμι της πόλης έχει γίνει κέντρο παρανομίας. Οι περιοχές γύρω από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουν γίνει κρυψώνες εμπόρων ναρκωτικών. Η εικόνα του κέντρου της πόλης δημιουργεί φόβο και  ντροπή στους κατοίκους, αποτροπή για τους επισκέπτες, για τους τουρίστες.

Στην τραγική αυτή κατάσταση, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και δεν μπορούμε να μη μείνουμε άπραγοι. Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και την προσωπική του έγκριση στο σχεδιασμό, μετά την επίσκεψή μου στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας, έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες του «ΞΕΝΙΟΥ- ΖΕΥΣ», τις οποίες, ήδη, γνωρίζεται.
Ειλικρινά ζητώ την στήριξη όλων σας για να εξαλείψουμε τις σκηνές που προσβάλλουν τον πολιτισμό στο κέντρο της πρωτεύουσας και σταδιακά στα κέντρα των πόλεων και στις περιφέρειες των πόλεων όλης της χώρας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θύματα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι πρώτα οι ίδιοι οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες τραγικές και αναγκάζονται να γίνουν κατά περίπτωση διακινητές ναρκωτικών, προαγωγοί, παραχαράκτες, κλέφτες, ληστές προκειμένου να επιβιώσουν.

Η επιχείρηση «ΞΕΝΙΟΣ-ΖΕΥΣ» στοχεύει και στην αποκατάσταση της δικής τους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για εμάς δεν υπάρχει το παραμικρό φυλετικό κριτήριο δράσης. Δεν  μας νοιάζει το χρώμα, το έθνος, η θρησκεία των παρανόμων. Το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση της νομιμότητας με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για τον ίδιο λόγο λοιπόν, έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι 4.000 αστυνομικοί που μετέχουν στην επιχείρηση «ΞΕΝΙΟΣ-ΖΕΥΣ» και να αποφευχθεί η χρήση κάθε φραστικής ή σωματικής βίας. Από την άλλη όμως πλευρά, θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η επιχείρηση ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν θα διαρκέσει τρεις μέρες όπως όλα τα θαύματα. Η νομιμότητα στις περιοχές αυτές έρχεται για να παραμείνει και σταδιακά να επεκταθεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη χαώδη και απαράδεκτη κατάσταση. Μετά την συγκεκριμένη επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, θα διενεργούνται από την Οικονομική Αστυνομία, με αρχή τη Δευτέρα, συνεχείς έλεγχοι σε όλες τις περιοχές, ώστε να διαπιστωθεί η νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων, να υπάρξει πλήρης έλεγχος των αποδείξεων, να ελεγχθεί η κατοχή παραστατικών  και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση απομιμητικών προϊόντων στις περιοχές του ευρύτερου κέντρου.

Συγχρόνως με τη συνεχή παρουσία και της Οικονομικής Αστυνομίας, θα επανέλθει στις περιοχές αυτές, σε πλήρη ενέργεια, ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Έχω ήδη στα χέρια μου έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας με τα ονόματα και τα κινητά τηλέφωνα των αστυνομικών της γειτονιάς των Πατησίων, του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης. Ο θεσμός αυτός, στις περιοχές αυτές θα λειτουργήσει με απόλυτη επίβλεψη  ώστε να μπορέσει ο Έλληνας πολίτης της Κυψέλης, των Πατησίων, του Αγίου Παντελεήμονα να έχει αποκούμπι στην ανάγκη του, τον αστυνομικό της γειτονιάς.

Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων  και τον Δήμαρχο κ.Καμίνη, τον οποίο ευχαριστώ, θα λάβουν χώρα μια σειρά από συμπληρωματικές δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στην πρωτεύουσα και ελπίζω στη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας, στη διατήρηση της νέας εικόνας που ελπίζουμε ότι θα πάρει το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα τώρα με την επιχείρηση, καταρχήν στο κέντρο της Αθήνας και επαναλαμβάνω σταδιακά στην υπόλοιπη πόλη και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, η επιχείρηση «ΞΕΝΙΟΣ-ΖΕΥΣ» στον Έβρο, στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Όποιος αποπειράται να εισέλθει στη χώρα μας παράνομα, θα απωθείται στη μεθοριακή γραμμή, αλλά και αν ακόμα καταφέρει να εισέλθει ο ανέξοδος τουρισμός Έβρος-Αθήνα σταματάει εδώ.
Ο κάθε τοπικός Αστυνομικός Διευθυντής εντέλλεται και θα εφαρμόζει αυστηρά τη δυνατότητα που δίνει ο Νόμος 3386/2005 για την έκδοση διοικητικής απόφασης απέλασης κράτησης και δεν θα επιτρέπει την κάθοδο στην πρωτεύουσα ή σε άλλες πόλεις.
Η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, δίνοντας πρώτα απ’ όλους το παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς, παραχώρησε αστυνομικές σχολές της ώστε να λειτουργήσουν προσωρινά, επαναλαμβάνω προσωρινά, ως κέντρα πρώτης υποδοχής και κέντρα κράτησης.

Παρακαλώ την υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία, παρακαλώ την τοπική αυτοδιοίκηση, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελληνικής Αστυνομίας με αίσθημα βαθιάς φιλοπατρίας αντίστοιχο με τις τεράστιες προκλήσεις που η χώρα αντιμετωπίζει.

Κυρίες και Κύριοι επανειλημμένως έχω πει, ότι η χώρα και το μέλλον της βρίσκονται επί ξηρού ακμής, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, βρισκόμαστε κατά την δική μου κρίση επί των τειχών της Κωνσταντινούπολης την 29η Μαΐου του 1453 και το τελευταίο πράγμα το οποίο επιτρέπεται είναι η ελληνική κοινωνία να διεξάγει διαλόγους για το φύλο των αγγέλων. Ζητώ την βοήθειά σας στην τεράστια προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.