19/8/12

Oι ληστές πάνε παραλία


Οι ληστές πάνε... παραλία
Παρά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάρο, οι δολοφόνοι φαίνεται ότι βγήκαν από τον αστυνομικό κλοιό
        
Ετοιμη να «χτυπήσει» και σε άλλο νησί είναι η συμμορία των ληστών που σκόρπισε τον θάνατο στην Πάρο. Οι δράστες της δολοφονίας του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα στην τουριστική Νάουσα, πριν από δέκα ημέρες, φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό και ασφαλείς να σχεδιάζουν ανενόχλητοι την επόμενη ληστρική τους ενέργεια, πιθανότατα σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.
Οι σπείρες των ληστών αυτό το καλοκαίρι εγκατέλειψαν τις πόλεις, που δεν είναι πια ούτε έρημες αλλά ούτε και... ανοχύρωτες, όπως παλιά, και ετοιμάζουν ληστείες σε νησιά, όπου τα μέτρα ασφαλείας των τραπεζών σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα. Ο κίνδυνος αιματοχυσίας με θύματα κατοίκους ή παραθεριστές γνωρίζουν πως είναι μεγαλύτερος, αλλά η υπόθεση της Πάρου αποδεικνύει πως δεν έχουν τέτοιους δισταγμούς.
Στόχος ληστών έχουν γίνει ως τώρα τράπεζες στη Λευκάδα, στην Αλόννησο, στις Σπέτσες και στην Πάρο. Οι δράστες αυτών των επιθέσεων, όπως πιστεύει η Αστυνομία, έχουν ήδη εκπονήσει νέα σχέδια δράσης. Φαίνεται να μην υπολογίζουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν σε ένα νησί με τα λάφυρα στα χέρια. Η θάλασσα από εμπόδιο και μέσο αποτροπής γίνεται ιδιότυπος σύμμαχός τους, αφού τα τουριστικά νησιά, με την πολυκοσμία τους και τους έντονους ρυθμούς, φαίνεται να αποτελούν ιδανικό σκηνικό για την εκδήλωση των επιθέσεών τους και την εξαΰλωση ακολούθως των ιχνών τους.

Τα στοιχεία του εγκλήματος
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τα νέα δεδομένα του εγκλήματος: Το 2010 είχαν σημειωθεί περίπου 300 ληστείες τραπεζών, από τις οποίες οι 164 στην Αττική. Εκτοτε, μετά τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι τράπεζες στην πρωτεύουσα, κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 60 ως 80 ληστείες τραπεζών, από τις οποίες μόνον οι μισές (30 ως 40) στην Αθήνα. Στην πρώτη φάση μετά τη λήψη μέτρων στα υποκαταστήματα της Αθήνας και την παράλληλη εμφάνιση της ομάδας ΔΙΑΣ στους δρόμους, αναφέρουν οι αξιωματικοί, οι ληστές άρχισαν να κυκλοφορούν στους γύρω νομούς και να χτυπούν τα τοπικά υποκαταστήματα των τραπεζών στις παρυφές της Αττικής, τη Βοιωτία, την Κορινθία, την Εύβοια και άλλες κοντινές στην πρωτεύουσα περιοχές. «Μόλις ξεκίνησαν και εκεί περιπολίες μοτοσικλετιστών και μπλόκα, οι ληστές έκαναν το επόμενο βήμα».

300 επίφοβα υποκαταστήματα
Τους επόμενους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. περιμένει να αντιμετωπίσει ληστείες σε κάποια από τα περίπου 300 υποκαταστήματα τραπεζών στα νησιά, στην πλειονότητα των οποίων τα μέτρα ασφαλείας είναι ελάχιστα και επιπλέον δεν υπάρχουν σε μόνιμη βάση οργανωμένες αστυνομικές δυνάμεις. Και, όπως λέει έμπειρος αξιωματικός, «εφαρμόζουν πλέον νέα κόλπα για να μην... κολλάνε στα νησιά». Αρχικά χρησιμοποιούσαν ταχύπλοα, όπως συνέβη στην Αλόννησο και στις Σπέτσες για να βγαίνουν σε κοντινά μέρη στην απέναντι στεριά, όπου ήταν εύκολη η διαφυγή τους. Με τη ληστεία στην Πάρο, όμως, εφάρμοσαν τελικά νέα μέθοδο, εκτιμούν οι αστυνομικοί. «Αρχικά πιστέψαμε ότι είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν και εκεί ταχύπλοο. Αλλά μετά καταλάβαμε ότι το σχέδιό τους ίσως να ήταν πιο σύνθετο. Είναι πολύ πιθανό να ήρθαν στο νησί σε διαφορετικούς χρόνους σαν απλοί τουρίστες, χαμένοι μέσα στο πλήθος των 70.0000 παραθεριστών του νησιού, των περίπου 1.500 καταλυμάτων και των 3.000 ανθρώπων που έρχονται και φεύγουν καθημερινά από το νησί». Δεν ήταν αυτή η μόνη «έκπληξη» για τους αστυνομικούς. Οπως λέει ο αξιωματικός που μίλησε στο «Βήμα» αρχικά «πιστέψαμε ότι η δολοφονία του άτυχου ταξιτζή άλλαξε άρδην τα σχέδιά τους. Ομως αυτό ίσως να είναι τελείως λανθασμένη εκτίμηση. Η αιματοχυσία στη Νάουσα προφανώς ήταν για τους δράστες μόνο μια μικρή απόκλιση από το πρόγραμμά τους και όσα είχαν υπολογίσει για την άφιξη και την αναχώρησή τους από το νησί με διαφορετικές παρέες σε διαφορετικές φάσεις να τηρήθηκαν κανονικά». Αν έτσι συνέβησαν τα πράγματα, παρατηρεί ο ίδιος, «και δεν τους προλάβουμε, έχουν κάθε ευκαιρία να εφαρμόσουν το ίδιο σχέδιο και αλλού».

Μικρό νησί, μεγάλη λεία
Οι τραπεζικές ληστείες στα νησιά έχουν σχετικά μικρή προϊστορία. Τον Αύγουστο του 2010 σημειώνεται η πρώτη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Αλοννήσου, όπου οι τρεις δράστες άρπαξαν περίπου 500.000 ευρώ. Εκαναν, όμως, κρίσιμα λάθη, ειδικά με τις κλήσεις των τηλεφώνων τους. Ετσι για τη ληστεία αυτή συνελήφθη ο 38χρονος Δημήτρης Μπαλτάς που είχε κατηγορηθεί για την αιματηρή ληστεία τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και τη δολοφονία του 39χρονου ταμία Δημήτρη Μαντούβαλου. Ο Μπαλτάς είναι φυλακισμένος, ωστόσο άφαντος παραμένει ο νεαρός οδηγός του ταχύπλοου με το οποίο διέφυγαν. Η επόμενη ληστεία σε νησί έγινε στη Λευκάδα έπειτα από έναν χρόνο. Στόχος αυτή τη φορά ήταν το ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας στον κεντρικό δρόμο στο Νυδριού. Η λεία ήταν 66.000 ευρώ. Σε αυτή την υπόθεση αρχικά κατηγορήθηκε ανώτερος αξιωματικός που υπηρετεί στο νησί. Τελικά πριν από τρεις μήνες η Ασφάλεια Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση μιας 12μελούς συμμορίας Ελλήνων, της ομάδας που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «οι ληστές με τις βαριοπούλες». Ανάμεσα στις περισσότερες από 20 επιθέσεις, τις οποίες είχαν διαπράξει, συγκαταλεγόταν και η ληστεία στο Νυδρί.


Εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Οι κακοποιοί των Σπετσών ίσως πέρασαν από την Πάρο

Η αμέσως προηγούμενη από της Πάρου ληστρική επίθεση σε νησί σημειώθηκε στις 17 Ιουλίου σε υποκατάστημα της Alpha Bank στις Σπέτσες, με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την άποψη ότι «πιθανότατα οι ληστές στις Σπέτσες και στην Πάρο είναι οι ίδιοι. Από την ανάλυση των βίντεο αυτό φαίνεται, αν και ψάχνουμε να εξηγήσουμε κάποιες διαφορές» σημειώνουν. Στις Σπέτσες τέσσερις δράστες - ανάμεσά τους μία γυναίκα - με τουριστική περιβολή, που κρατούσαν πιστόλια και Καλάσνικοφ, αφού άρπαξαν τα χρήματα, έχοντας ως «ασπίδα» δύο γυναίκες υπαλλήλους, τράπηκαν σε φυγή.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιχειρήσει να συνδέσει τη ληστεία στις Σπέτσες με τη δράση ενός 42χρονου κακοποιού που είχε συλληφθεί για ληστεία σε σουπερμάρκετ στου Ζωγράφου τον Ιανουάριο του 1999, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι στη δίκη για εκείνη την υπόθεση πέταξε... παπούτσι κατά του εισαγγελέα «γιατί δεν του άρεσε η αγόρευσή του». Οταν ξαναβρέθηκε ελεύθερος, φέρεται να συνεργάστηκε με τον διαβόητο κακοποιό Κώστα Πάσσαρη. Συνελήφθη ξανά το 2001 στα διόδια Αφιδνών, ύστερα από πυροβολισμούς που δέχθηκε από αστυνομικούς που του είχαν στήσει μπλόκο. Το 2001 κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον αμερικανό κακοποιό Πίτερ Σέντομ (απέδρασε από τις φυλακές και βρέθηκε νεκρός από χρήση ναρκωτικών στην Αμερική) για τη δολοφονία στις φυλακές Κορυδαλλού του αλβανού ποινικού Κονσταντίν Πάπα, επειδή θεωρούνταν «πληροφοριοδότης» της ΕΛ.ΑΣ. Αρχικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στη δίκη σε δεύτερο βαθμό απαλλάχθηκε. Μετά την αποφυλάκισή του «εγκαταστάθηκε» στην Αργολίδα.
Η ΕΛ.ΑΣ. έκτοτε εξέδωσε δύο φορές εντάλματα σύλληψης εις βάρος του για τέσσερις ληστείες που σημειώθηκαν την περίοδο 2007-2011 στο Αργος, στο Ναύπλιο, στο Κρανίδι και στο Πόρτο Χέλι, με συνολική λεία περίπου 1.200.000 ευρώ. Ο 42χρονος φέρεται να συνεργάστηκε σε αυτές τις επιδρομές με μέλη συμμορίας από το Χαϊδάρι, ίσως και με αλβανούς κακοποιούς. Στις ληστείες εμφανιζόταν με περούκα, γυαλιά και μιλούσε πάντα για «το κράτος που μας κλέβει και το κλέβουμε». Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «τον πρόδιδαν πάντα η ιδιότυπη σωματοδομή του και τα... σμιχτά φρύδια του». Χρησιμοποιούσε μηχανές κλεμμένες από το Ναύπλιο, ίδιας μάρκας με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία των Σπετσών. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν επίσης η γυναίκα που εμφανίζεται σε αυτή τη ληστεία να ήταν εκείνη που είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στο πλευρό αλβανών κακοποιών. Το αν ήταν οι ίδιοι που «χτύπησαν» και στην Πάρο παραμένει μυστήριο.Βρίσκει επίσης η ΕΛ.ΑΣ πολλές ομοιότητες της ληστείας στην Πάρο με μια άλλη που πραγματοποιήθηκε, πάλι σε υποκατάστημα άλλης τράπεζας, στην παραλιακή της Αθήνας, με λεία πάνω από 400.000 ευρώ [to vima].