27/10/12

Επί τάπητος η λαθρομετανάστευση


Παρουσίαση των τελευταίων αποτελεσμάτων της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο
« Ακούσαμε για πρώτη φορά σε Συμβούλιο Υπουργών καλά λόγια για αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας παρουσίασε στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες  τα τελευταία αποτελέσματα της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, καθώς και το ελληνικό σχέδιο ΙΩΝΗ.
Ο κ. Δένδιας, μετά τη λήξη των πρωινών εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε:
«Σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε δύο θέματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά για την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η κατάσταση στη Συρία και πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τον διαφαινόμενο κίνδυνο μεταφοράς προσφύγων στις όχθες της Ευρώπης.

Και αυτό το οποίο συζητήθηκε είναι το φρονιμότερο που μπορεί να γίνει, να ενισχυθούν οι χώρες που είναι κοντά στη Συρία, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία ανάσχεση του φαινομένου κατά το δυνατό. Και από εκεί και πέρα η υποχρέωση είναι, εάν κάτι άλλο συμβεί, να ενισχυθούν οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που πιθανόν θα δεχθούν κύματα προσφύγων.
Το δεύτερο θέμα αφορούσε το τεράστιο ζήτημα του χειρισμού των μεταναστευτικών ροών, των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα. Εκεί θα πρέπει να παρατηρήσω ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε. Ακούσαμε για πρώτη φορά καλά λόγια για αυτή την προσπάθεια σε Συμβούλιο Υπουργών. Από εκεί και πέρα προσβλέπουμε και εκεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στην ανάγκη οι Ευρωπαίοι να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κάτι που δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης του Συμβουλίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε παρέμβαση για το θέμα της αντιμετώπισης των μεγάλων μεταναστευτικών ροών από τη Συρία. Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, υπογραμμίζοντας ότι και η Ελλάδα σχεδιάζει τρόπους αντιμετώπισης των μεγάλων ροών προσφύγων από τη Συρία. Παράλληλα, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα χρειαστεί την πλήρη αρωγή και τη βοήθεια των Κρατών - Μελών της Ε.Ε στον τομέα αυτό, καθώς και ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης του Συμβουλίου η Ευρωπαία Επίτροπος κα Cecilia Malstroom παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής της στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματά της και ειδικότερα την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη δύσκολη κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στον έλεγχο των συνόρων, στη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με 200 ατόμα, αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στην ανάγκη να συνεχίσει η Ε.Ε. να βοηθάει την Ελλάδα για να ενισχύσει την ελληνική δυνατότητα στο αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Αναφερόμενη στο κείμενο των συμφωνηθέντων σημείων η κα. Malstroom επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια έχει συμφωνηθεί να υπάρξει αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης στο τέλος του χρόνου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις προσφορές των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. Στο σημείο αυτό κάλεσε τους εκπροσώπους των Κρατών – Μελών να ανακοινώσουν τις προσφορές τους υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό Σχέδιο Δράσης μας αφορά όλους και ότι είναι η ιδανική στιγμή για περαιτέρω υποστήριξη της ελληνικής πλευράς.
Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν τα Κράτη – Μέλη καλωσόρισαν την πρόοδο της ελληνικής πλευράς και τη δέσμευσή της για την αναθεώρηση του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης, τονίζοντας ότι οι ενέργειες που έγιναν δείχνουν τη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.