12/10/12

Προκαλούν ξανά με παράσταση

Στο όνομα της θεατρικής τέχνης

Ένταση σημειώθηκε την Πέμπτη έξω από το θέατρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό, όπου περίπου 300 μέλη θρησκευτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για την παράσταση «Corpus Christi».

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Χρήστος Παππάς.

Μέχρι αργά το βράδυ, η Ιερά Οδός ήταν κλειστή και στα δύο ρεύματα, όπως και κάθετοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν.

Στο σημείο επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ώθησαν το πλήθος προς την οδό Κωνσταντινουπόλεως κάνοντας ρίψη χημικών.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές.

Έως τις 11 το βράδυ, έξω από το θέατρο «Χυτήριο», και σε κάποια απόσταση, παρέμεναν περίπου 50 άτομα.

Η Ιερά Οδός δόθηκε στην κυκλοφορία περίπου στις 11:30, έπειτα από πέντε ώρες.

Αντιδρώντας στα γεγονότα, πήγαν για να δουν την παράσταση η βουλευτής Μαρία Ρεπούση, ο Νίκος Μπίστης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, άλλοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και νεολαίοι της ΔΗΜΑΡ.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος κατήγγειλε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής έσπασαν την κλειδαριά του θεάτρου, ώστε να μπουν μέσα και να σταματήσουν την παράσταση, και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι μέλη της Χρυσής Αυγής επενέβησαν την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγούσαν στην κλούβα έναν από τους συγκεντρωμένους προκειμένου να μην προσαχθεί.

Πληροφορίες δημοσιεύτηκαν μέσω Τwitter συγκλίνουν στο γεγονός ότι ξυλοκοπήθηκε ένας δημοσιογράφος που προσπάθησε να βιντεοσκοπήσει το πλήθος που έσκιζε τις αφίσες της παράστασης.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Λαέρτης Βασιλείου, μιλώντας το βράδυ στον Βήμα 99,5 δήλωσε σοκαρισμένος για τα γεγονότα και έκανε λόγο για απειλές εναντίον της ζωής του και για απειλητικά συνθήματα έξω από το θέατρο. «Θέλω να φύγω από αυτήν την χώρα. Δεν νιώθω πια ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα αποφάσισαν να φιμώσουν την ελευθερία της συνείδησης και του λόγου, στη χώρα που γέννησε το θέατρο» είπε ο Λ.Βασιλείου. «Υπάρχουν θεατές που θέλουν να δουν την παράσταση και απορώ γιατί δεν τους αφήνουν. Αν θέλουν ας μην την δουν» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα έκτροπα και τους προπηλακισμούς και ποιοι συμμετείχαν σε αυτά, ο σκηνοθέτης της παράστασης είπε ότι «υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα».

Την περασμένη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το θέατρο και οι συντελεστές της παράστασης αποκλείστηκαν από μέλη θρησκευτικών και ακροδεξιών οργανώσεων.

Μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, η έναρξη των παραστάσεων μεταφέρθηκε για σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.