6/10/12

Κατόπιν εορτής ...

 
Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια του Πενταγώνου
    
 
          Το τραγικό περιστατικό με την εισβολή εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Πεντάγωνο φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που αναζητούν τρόπους αποτροπής ανάλογων γεγονότων. Επειτα λοιπόν και από την εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, ο Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μ. Κωσταράκος έδωσε εντολή για δύο κινήσεις.

Κατ' αρχήν, μία διμοιρία της Ζ' ΜΑΚ, μίας εκ των πλέον επίλεκτων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στο Πεντάγωνο με σκοπό την ενίσχυση των περιπολιών. Πρόκειται για περίπου 20 άτομα, που θα έχουν και παρουσία στην πύλη. Σε αυτήν θα ενισχυθούν και τα ρολά ώστε να είναι «καρφωμένα» στο έδαφος και να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε την Πέμπτη με τους... εισβολείς να τα σηκώνουν σαν χαρτί.

Επιπλέον αυτού όμως, δόθηκε εντολή σε δύο διμοιρίες της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας να κατέβουν στην Αθήνα. Πρόκειται για στρατιώτες εκπαιδευμένους με βάση και τα νατοϊκά πρότυπα για έλεγχο του πλήθους (riot control) που στο παρελθόν έχουν λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις σε αποστολές της Συμμαχίας όπως αυτή στο Κοσσυφοπέδιο. Οι άνδρες της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, περίπου 40 - 50 άτομα, θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση μελών της Στρατονομίας (η οποία, σύμφωνα με τις προθέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, θα γίνει διακλαδική) για την καλύτερη τήρηση της ασφάλειας εντός του στρατοπέδου.

Την ίδια στιγμή και καθώς συνεχίζεται η συζήτηση, υπογείως και δημοσίως, για το αν ο Α/ΓΕΕΘΑ έπρεπε ή όχι να κατεβεί στις σκάλες, πηγές από το Επιτελείο τόνιζαν στο «Βήμα» ότι ο αντιστράτηγος Κωσταράκος έλαβε μία αυθόρμητη απόφαση ώστε να καθησυχάσει τους εισβολείς λόγω και της αργοπορίας των δυνάμεων καταστολής να έρθουν στο Πεντάγωνο [tovima].