27/12/12

Μάστορας στην απάτη ο Μαστορόπουλος

Ο 53χρονος φυλακόβιος που έκανε τον γιατρό

Ο Αθηναγόρας Παζαρλής Διοικητής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι άνδρες του οποίου έφτασαν στα ίχνη του 53χρονου που χρισημοποιούσε τηλέφωνα ατόμων που είχαν πεθάνει

Ο σεσημασμένος μεγαλοαπατεώνας εξ Αθηνών Μαστορόπουλος πιάστηκε στη Θεσσαλονίκη να παριστάνει το γιατρό και να αποσπά 135.000 ευρώ από 32 οικογένειες, ενώ την ίδια ώρα είχε αποπειραθεί να υφαρπαξει μισό εκατομμύριο € από άλλες 22 οικογένειες τόσο στη συμπρωτεύουσα αλλά όσο και στην Αττική. Η υπόθεση εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, καθώς η τριμελής συνολικά εγκληματική ομάδα εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικών τους προσώπων. Συνελήφθησαν  στα πλαίσια επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δύο ημεδαποί ηλικίας 53 και 39 ετών, ενώ αναζητείται 26χρονος συνεργός τους, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Πλαστογραφίας», «Απάτης» και της παράβασης του Νόμου περί «Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, οι τρεις δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Ιουνίου 2012 έως την 26-12-2012, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση, με σκοπό την εξαπάτησης ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ο 53χρονος, ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, προσποιούμενος κατά βάσει τον εφημερεύοντα ιατρό, επικοινωνούσε τηλεφωνικώς με τα θύματά τους μεταμεσονύχτιες αλλά και πρωινές ώρες, επιδιώκοντας τον αιφνιδιασμό και την ταραχή τους και τους ανήγγειλε ψευδώς ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε δημόσιο νοσοκομείο με σοβαρό και ξαφνικό πρόβλημα υγείας.

Στη συνέχεια, έτερος δράστης, ως υποτιθέμενο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, επιβεβαίωνε κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία την «άσχημη είδηση» και παρέπεμπε τα θύματα στον τρίτο δράστη, ο οποίος προσποιούμενος ιατρό ή λογιστή του Νοσοκομείου, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση του συγγενικού τους προσώπου. Ακολούθως οι δράστες, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με τους παθόντες, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, πραγματοποιούσαν συνάντηση μαζί τους και παραλάμβαναν το συμφωνηθέν ποσό.  Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, οι ανωτέρω στο ως άνω χρονικό διάστημα απέσπασαν το χρηματικό ποσό των (153.550) ευρώ από τριάντα δύο (32) ανυποψίαστους πολίτες στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους είκοσι δύο (22), αξιώνοντας χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις (405.000) ευρώ. Επίσης, οι δράστες χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία με τα θύματά τους, τηλεφωνικές συνδέσεις τις οποίες είχαν ενεργοποιήσει με χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας, με στοιχεία ατόμων που τις είχαν απωλέσει ή ακόμη και θανώντων.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των συλληφθέντων καθώς και στη κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
  • Πληθώρα καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας
  • Το χρηματικό ποσό των (5.390) ευρώ
  • Το χρηματικό ποσό των (6.900) δολλαρίων
  • Ένα (1) πλαστό δίπλωμα ικανότητας οδήγησης
  • Τρία (3) απολεσθέντα δελτία ταυτότητας
  • Δύο (2) ποδήλατα αγωνιστικού χαρακτήρα
  • Περιφερειακά Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (κάρτες μνήμης, σκληρός δίσκος κ.ά.)

Επιπρόσθετα, ο 53χρονος αρχηγός της ομάδας, είχε καταδικασθεί σε 11 χρόνια κάθειρξης για απάτες κατά συρροή και αποφυλακίσθηκε το 2006, ενώ εκτιμάται ότι τα κρούσματα απάτης είναι περισσότερα των αναφερομένων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τόσο του έταιρου συνεργού τους όσο και τυχόν άλλων παθόντων.