31/1/13

Και γυναίκες δουλέμποροι

Οι κρύπτες
 
Εξαρθρώθηκε  μετά από πολύμηνη έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Γερμανικές Αστυνομικές Αρχές, εγκληματική οργάνωση, ύστερα από επιχείρηση που στήριξε και οργάνωσε η Europol και η οποία πραγματοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πραγματοποιήθηκε την 29-01-2013 ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της παραπάνω Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) ημεδαποί (3 άνδρες – 5 γυναίκες), εκ των οποίων 59χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Σε βάρος των ανωτέρω εκκρεμούσαν Εθνικά και Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τα αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης» και της « Διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων μεταναστών σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος επιπλέον (32) ατόμων, μεταξύ των οποίων και τα υπόλοιπα 5 μέλη της οργάνωσης, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Σύστασης Εγκληματικής Οργάνωσης», της «Διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων μεταναστών σε χωρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καθώς και της «Συνέργειας» στα εν λόγω αδικήματα. Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα 5 μέλη (4 άνδρες – 1 γυναίκα) που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, έχουν ήδη συλληφθεί από την Γερμανική Αστυνομία .
Από την μεθοδική έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, που αποτελούνταν από 13 μέλη, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2011, διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους των μελών της, ενώ είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, με κύριο χαρακτηριστικό την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από τη χώρα μας στην Γερμανία.
Στα πλαίσια της εγκληματικής της δράσης, η οποία καθοδηγούνταν από τον 59χρονο «εγκέφαλο» της οργάνωσης, συστήθηκε επιχείρηση «βιτρίνα» -, γραφείο γενικού τουρισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας 31χρονου, ο οποίος και συνελήφθη, ως μέλος της οργάνωσης.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω πραγματοποιούσαν δρομολόγια στη Γερμανία με λεωφορεία του συγκεκριμένου τουριστικού γραφείου, το οποίο είχε υποστεί ειδικές τροποποιήσεις και είχαν κατασκευαστεί ειδικές κρύπτες, με σκοπό την απόκρυψη μη νόμιμων μεταναστών. Προκειμένου η όλη επιχείρηση να προσομοιάζει με ταξίδι τουριστών, χρησιμοποιούσαν εικονικούς επιβάτες, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής των (100) ευρώ, συμμετείχαν σε αυτό.
Η αμοιβή της οργάνωσης ανέρχονταν σε (4.000) ευρώ από κάθε μη νόμιμο μετανάστη, ενώ εκτιμάται ότι τα μέλη της αποκόμισαν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις (600.000) ευρώ.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στις οικίες των συλληφθέντων όσο και σε χώρους του προαναφερόμενου τουριστικού γραφείου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
  • Τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων
  • Πλήθος κινητών τηλεφώνων
  • Ταξιδιωτικά εισιτήρια με προορισμό διάφορες χώρες της Ε.Ε
  • Αποδεικτικά κρατήσεων ξενοδοχείων εξωτερικού
  • Ημερήσια βιβλιάρια δρομολογίων τουριστικών λεωφορείων
  • Πακέτα λαθραίων τσιγάρων κά
Σημειώνεται ότι τόσο ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης όσο και δύο ακόμη μέλη της, έχουν συλληφθεί ξανά κατά το παρελθόν για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών από τη Τουρκία στο εσωτερικό της επικράτειας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης και να διακριβωθεί η τυχόν σύνδεσή της με άλλη εγκληματική οργάνωση, η οποία υποβοηθούσε το έργο της.