6/4/13

Κάτω τα χέρια από τους δικαστές

Ο ασφαλώς συμπαθής κύριος Ρουπακιώτης τ' έβαλε με τους Εισαγγελείς για τις προφυλακίσεις. Τι τον έτσουξε τον υπουργό που οι πύλες του Κορυδαλλού άνοιξαν για τους διεφθαρμένους πολιτικούς;

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου του για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του σωφρονιστικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία –αναφερόμενος σε «θεσμική επιλογή αθρόων προφυλακίσεων που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση»- «οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή με την ίδια αυστηρότητα και επιείκεια, το δε Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές συμπεριφορές στο Δικαστικό Σώμα» (Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 4-4-2013, σελ. 22, 35).

Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες μάλιστα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δημιουργούν πλάνη στους πολίτες, σχετικά με τα κριτήρια απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο άσκησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις τους είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και, πάντως, ευκαιριακών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά εντός των αυστηρών πλαισίων που θέτει το Σύνταγμα και ο νόμος, οι όποιες δε μεμονωμένες παρεκβάσεις, έχουν διαχρονικά ελεγχθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Επομένως, «ο ακτιβισμός» είναι ατυχής έκφραση που δεν αποδίδει το δικαστικό φρόνημα, ούτε οποιαδήποτε σχέση έχει με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου δικαστών και εισαγγελέων, περιλαμβανομένης της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού ή στερητικών της ελευθερίας ποινών.



Δηλώσεις και παρεμβάσεις με το πιο πάνω περιεχόμενο, αντιθέτως, δεν συμβάλλουν στη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας, εντός του οποίου οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, ήδη δε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Μόλις χρειάζεται, τέλος, να υπομνησθεί ότι η επιβολή προσωρινής κράτησης αποτελεί μεν μέτρο εξαιρετικό (την επιβολή του οποίου, μάλιστα, ο νομοθέτης με προφανή σκοπό τη μείωση του πληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων και όχι την εξυπηρέτηση της απονομής του Δικαίου, έχει τα τελευταία έτη εξαρτήσει από τη συνδρομή μιας σειράς προϋποθέσεων, που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την προσφυγή σε αυτή, ακόμη και για σημαντικής απαξίας κακουργήματα που καθημερινά τελούνται εις βάρος των πολιτών), αλλά απολύτως αναγκαίο, εάν ληφθούν υπόψη τα στατιστικά δεδομένα της ποσοτικής και ποιοτικής μετάλλαξης της βαρείας εγκληματικότητας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η εξαντλούμενη ανοχή του κοινωνικού συνόλου έναντι της νομοθετικά θεσπιζόμενης «επιείκειας» απέναντι στο έγκλημα, που τείνει να λάβει τη μορφή συγκεκαλυμμένης ατιμωρησίας των δραστών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποφεύγει στο μέλλον δηλώσεις, που δεν εξυπηρετούν τη διαμόρφωση εκ μέρους των πολιτών αντικειμενικής άποψης για τα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, δημιουργούν σύγχυση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ως θεσμικού πυλώνα του δημοκρατικού Πολιτεύματος και διαταράσσουν αδικαιολόγητα τις επιθυμητές σχέσεις σύμπνοιας και καλής πίστης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών και του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης Υπουργείου".