16/5/13

Η ... Ασπίδα του Γιάννη Κούστα

Η ανιδιοτέλεια του εφοπλιστή
 
 
Βραβεύθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Danaos Shipping Corporation Ltd», για την προσφορά του Ιδρύματος στην Ελληνική Αστυνομία
Τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Ιωάννη Κούστα, βράβευσαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα (15.05.2013) το μεσημέρι, στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, βραβεύτηκε ο κ. Ιωάννης Κούστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Danaos Shipping Corporation Ltd», για την πολύτιμη και διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος στην Ελληνική Αστυνομία.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, στην ομιλία του, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήρια προς τον κ. Ι. Κούστα, για την ουσιαστική προσφορά του Ιδρύματος, τονίζοντας: «Κύριε Κούστα, φίλε Γιάννη, κυρίες και κύριοι, άντρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν έχω καμία πρόθεση να βγάλω ένα τυπικό λογύδριο για την περίπτωση αυτή. Θα ήθελα να πω για δύο λεπτά το ιστορικό πίσω από αυτό που σήμερα συμβαίνει και να διατυπώσω και στον κ. Κούστα τα προσωπικά μου αισθήματα.
Όταν έγινε σε μένα η εξαιρετική τιμή να αναλάβω την πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου, το πρώτο αδιέξοδο το οποίο κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε, ήταν το μεταναστευτικό. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το οποίο στην πραγματικότητα διέλυε την ελληνική κοινωνία, εάν δεν έκλεινε ο Έβρος. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Είναι σα να προσπαθείς να γεμίσεις ένα τρύπιο βαρέλι. Ήταν μία αέναη διαδικασία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Ο Αρχηγός τότε σχεδίασε την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ, που είναι τμήμα της ευρύτερης επιχείρησης ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ. Τμήμα αυτού του σχεδιασμού ήταν η δυνατότητα θωράκισης του ίδιου του Έβρου. Το χερσαίο κομμάτι, όπως ξέρετε, υπήρχε ο φράχτης, υπήρχαν οι κάμερες, αλλά το υδάτινο κομμάτι ήταν αφύλακτο. Τα οικονομικά μας τα γνωρίζετε. Εδώ έρχεται ο ρόλος του κ. Γιάννη Κούστα. Ο κ. Κούστας είχε την ευγένεια και την καλοσύνη να μας προσφέρει το απαραίτητο εργαλείο για να κλείσουμε την ποτάμια κοίτη του Έβρου, τα φουσκωτά.
Και το έκανε σε ταχύτατο χρόνο, ανέλαβε ο ίδιος, παρήγγειλε, βρήκε την εταιρεία, μετέφερε, παρέδωσε και μας έδωσε το απαραίτητο εργαλείο για να πετύχουμε αυτό που σήμερα έχουμε πετύχει. Ο Έβρος να είναι απολύτως κλειστός. Τα στατιστικά, όσοι ασχολούνται με το μεταναστευτικό τα ξέρουν. Θα μου επιτρέψετε να σας πω έναν αριθμό μόνο, τον οποίο λέω πάντοτε. Πριν ξεκινήσουμε, στις 2 Αυγούστου μπήκαν από τον Έβρο 416 άτομα. Τώρα που συζητάμε, από όλη αυτήν την περιοχή, δεν μπαίνει παρά ένας-δύο.
Το πρόβλημα για το μεταναστευτικό τώρα έχει μετακινηθεί στα θαλάσσια σύνορα. Δεν είναι αντικείμενο δικό μας, είναι αντικείμενο του Λιμενικού Σώματος. Εσείς, οι γυναίκες και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, το καθήκον σας απέναντι στην Ελληνική Δημοκρατία το κάνατε. Ο Έβρος έκλεισε, αλλά αυτό έγινε γιατί και άλλοι άνθρωποι, που δεν είχαν το θεσμικό καθήκον, δεν είχαν ορκιστεί στο Σύνταγμα και τους Νόμους, όμως παραταύτα, από πατριωτισμό, προσέφεραν εκείνα τα οποία χρειάζονταν για να πετύχουμε το αποτέλεσμα το οποίο έχουμε πετύχει.
Κύριε Κούστα, εγώ δεν σας εγνώριζα. Είμαι ευτυχής, γιατί είχα την ευκαιρία αυτή. Θα ήθελα από βάθος καρδιάς και εξ ονόματος και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να σας ευχαριστήσω, όχι μόνο γι’ αυτή καθαυτή τη δωρεά, που υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που εξήγησα ήταν χρησιμότατη, αλλά κυρίως γιατί αποδεικνύετε ότι στις στιγμές κρίσης υπάρχει άδολος πατριωτισμός και ότι η χώρα αυτή, στη στιγμή της έσχατης δυσκολίας της μπορεί να βασίζεται στους ανθρώπους αυτούς, που η ικανότητά τους -δεν θέλω να πω η τύχη- τους βοήθησε να έχουν στη διάθεσή τους τα οικονομικά μέσα, τα οποία η πατρίδα πολλές φορές στην ιστορία της στερείται. Σας ευχαριστώ από καρδιάς θερμότατα».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, αφού χαιρέτισε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της εταιρείας, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, Στρατηγοί, κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας υποδεχόμεθα και σας καλωσορίζουμε σήμερα κοντά μας.
Ανήκετε στην εξαιρετική αυτή γενιά των συμπολιτών μας, που με τις πράξεις και το έργο τους αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και η προσφορά προς την πατρίδα και την κοινωνία δεν έχουν λείψει και ούτε θα λείψουν ποτέ από αυτόν τον τόπο. Και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου δοκιμάζεται η αντοχή της κοινωνίας, το μέλλον της χώρας βρίσκεται, θα λέγαμε, σε κρίσιμο στάδιο, και η προοπτική της κοινωνίας είναι αβέβαιη.
Κι εκεί ακριβώς εσείς, με την ανιδιοτέλειά σας αυτή, έρχεστε να προσφέρετε αυτό το οποίο απαιτεί και έχει ανάγκη η Ελληνική Αστυνομία, ούτως ώστε να συμβάλετε στην προσπάθειά της στον καθημερινό αγώνα που δίνει ενάντια στο έγκλημα και ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας. Η προσφορά σας αυτή έχει όχι μόνο υλική διάσταση. Δεν είναι μόνο ότι ενισχύσατε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της αστυνομίας και δώσατε τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη δραστηριότητά της και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη και προς την πατρίδα. Έχει μια άλλη διάσταση ευρύτερη.
Την ηθική διάσταση, η οποία αντανακλά ακριβώς στο ηθικό των αστυνομικών. Αντανακλά το πως αντιλαμβάνεται την ανταπόκριση της κοινωνίας ο αστυνομικός στο δύσκολο καθημερινό του αγώνα ενάντια στο έγκλημα. Και αυτό είναι εκείνο που του ενισχύει το ψυχικό σθένος, ισχυροποιεί την αυτοπεποίθησή του και ενδυναμώνει την αίσθηση καθήκοντος για να φτάνει τις περισσότερες φορές μέχρι την αυτοθυσία.
Πρέπει δε να γνωρίζεται κύριε Πρόεδρε ότι η έμπρακτη αυτή στήριξη και συμπαράστασή σας προς την Αστυνομία έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκρισμα στην ίδια την κοινωνία, στη χώρα. Εμείς ως επαγγελματίες αστυνομικοί, αλλά και ως ένστολοι πολίτες έχουμε υποχρέωση και να αναδείξουμε αλλά και να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε αυτή την προσφορά σας.
Αυτή η λιτή τελετή, η οποία διοργανώθηκε σήμερα, ασφαλώς δεν έχει κανένα σκοπό ούτε προς ανταπόδοση αλλά ούτε για να εξάρει την προσφορά σας αυτή. Άλλωστε αυτό δεν το έχετε ανάγκη. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι όλη η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στον Έβρο, όλοι λοιπόν σας ευχαριστούμε από βάθος καρδιάς και σας ευγνωμονούμε για αυτή την προσφορά σας. Και να γνωρίζετε ότι η προσφορά σας αυτή θα μετατρέπεται καθημερινά σε κοινωνικό έργο και σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τη χώρα και προς το κοινωνικό σύνολο.
Σας ευχαριστούμε και πάλι .»
Ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ι. Κούστας, αφού ευχαρίστησε από την πλευρά του, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ανέφερε : «Υπουργέ μου, Αρχηγέ μου, κύριοι Αξιωματικοί, είναι μεγάλη μου χαρά να αισθάνομαι ότι έχω προσφέρει και σαν εταιρεία, αλλά και την προσφορά γενικότερη, γιατί δεν είναι η προσφορά μόνο της εταιρείας μας, ο εφοπλισμός ολόκληρος στα μέσα που διαθέτει είναι στο πλευρό αυτή τη στιγμή της Ελλάδας και χαίρομαι πάρα πολύ που μπορούμε να βρίσκουμε κάποιο τρόπο κάθε φορά ώστε να βοηθάμε την πατρίδα.
Ήθελα να σας πω ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που με ώθησαν στο να κάνω αυτή τη δωρεά ήταν γιατί μετά ακριβώς από τον Ιούνιο, φάνηκε για πρώτη φορά ότι η Αστυνομία απέκτησε την απαραίτητη πολιτική στήριξη για να κάνει το έργο της. Η Αστυνομία έχει εξαίρετους αξιωματικούς, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να έχει και την απαραίτητη ακριβώς πολιτική κάλυψη, την οποία σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν δεν την είχε.
Και θέλω ακριβώς να εξάρω τον κύριο Υπουργό γιατί νομίζω ότι αυτή ακριβώς είναι η μεγαλύτερη του επιτυχία, αυτή είναι η μάχη την οποία δίνει καθημερινά, για να μπορέσει ακριβώς η αστυνομία η οποία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να εκπληρώσει το έργο της, χωρίς να χρειάζονται διάφορα παρακέντρα, τα οποία προσπαθούν να την αντικαταστήσουν.
Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω και ειλικρινά είμαι στη διάθεση σας με ότι μέσα έχουμε και στο μέλλον να μπορέσω να συμπαρασταθώ στο έργο σας.»
Την εκδήλωση βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος, και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου. Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί και προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.