13/9/13

Χάπια στο διαδίκτυο



Η επιχείρηση διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την 
Interpol
Από 99 χώρες συνολικά, συμμετείχαν τελωνειακές και ρυθμιστικές Αρχές για την υγεία, καθώς και λοιποί συναρμόδιοι Φορείς και Υπηρεσίες από όλο τον κόσμο
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε στη Διεθνή Κοινή Επιχείρηση «PANGEA VΙ», η οποία είχε σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αυτή, που διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Interpol, αποτέλεσε μία διεθνή «εβδομάδα δράσεων», (από 18 έως 28 Ιουνίου 2013), στην οποία συμμετείχαν, από 99 χώρες συνολικά, τελωνειακές και ρυθμιστικές Αρχές για την υγεία, καθώς και λοιποί συναρμόδιοι Φορείς και Υπηρεσίες από όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση PANGEA διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2008 και πρωταρχικός στόχος είναι η καταπολέμηση της διαδικτυακής πώλησης απομιμητικών και απαγορευμένων φαρμάκων και σκευασμάτων, καθώς και η επισήμανση – ευαισθητοποίηση του κοινού, αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά τέτοιων προϊόντων μέσω του διαδικτύου.
Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της φετινής επιχείρησης, τα οποία δημοσιεύθηκαν από την INTERPOL. Ενδεικτικά σε διεθνές επίπεδο:
  • Κατασχέθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια παράνομα και απομιμητικά χάπια.
  • Το κόστος των διαφυγόντων κερδών εκτιμάται στα 36 εκατομμύρια δολάρια.
  • Απενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 13.700 ιστότοποι.
  • Ελέχθηκαν περίπου 534.000 ύποπτα πακέτα από ρυθμιστικές αρχές και τελωνεία, από τα οποία κατασχέθηκαν 41.000.
  • 213 άτομα είναι υπό έρευνα ή έχουν συλληφθεί για σειρά αδικημάτων, όπως παράνομη δραστηριότητα μέσω διαδικτύου, παράνομη πώληση φαρμάκων και προμήθεια φαρμάκων άνευ αδείας.
Οι δραστηριότητες της επιχείρησης PANGEA στόχευαν στα τρία κυρία συστατικά, που χρησιμοποιούνται από τις παράνομες ιστοσελίδες για τη διεξαγωγή του παράνομου εμπορίου τους, δηλαδή τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, τον τρόπο πληρωμής και τον τρόπο διανομής τους.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη διεθνή αυτή επιχείρηση και μετά από διαδικτυακές έρευνες, εντοπίστηκε ιστοσελίδα, μέσω της οποίας πωλούνται παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα (αναβολικά, διεγερτικά και στεροειδή) στη χώρα μας.