14/12/13

Τι ψάχνουν ...


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας ύστερα από καταγγελία του 33χρονου εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου ότι άγνωστοι επιχείρησαν να τον απαγάγουν το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή της Βούλας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επρόκειτο και για απόπειρα ληστείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 15.00 ο εφοπλιστής επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και βγήκε από το γκαράζ του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφοπλιστική εταιρεία στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στη Βούλα. 

Ξαφνικά, ενώ ήταν εν κινήσει, αντιλήφθηκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο να τον ακολουθεί. Σε μια διασταύρωση λίγα μέτρα μακρύτερα πετάχτηκε μέσα από ένα πάρκινγκ ένα όχημα τύπου βαν και του έκλεισε τον δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τότε τρεις από τους δράστες επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον 33χρονο απειλώντας τον με όπλα.

Ο νεαρός εφοπλιστής όμως αντέδρασε άμεσα κάνοντας όπισθεν και στη συνέχεια αφού απεγκλωβίστηκε από το σημείο επέστρεψε στα γραφεία της εταιρείας ενημερώνοντας παράλληλα την ΕΛ.ΑΣ.

Από την πρόσκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες το ΙΧ των επίδοξων –κατά τα φαινόμενα– απαγωγέων και οι δράστες –εκτιμάται ότι ήταν συνολικά πάνω από πέντε άτομα– τράπηκαν σε φυγή. Μάλιστα εξερράγη το ντεπόζιτο καυσίμων του οχήματος προκαλώντας υλικές ζημιές σε γύρω σπίτια.

Το δεύτερο όχημα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους βρέθηκε και αυτό καμένο στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος των δραστών ήταν να εξαφανίσουν ίχνη που θα οδηγούσαν τους αστυνομικούς στον εντοπισμό και στη σύλληψή τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι επίδοξοι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πλαστές πινακίδες, με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου τύπου και μάρκας.

Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες φαίνεται ότι είχαν σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις τους, ωστόσο δεν περίμεναν την άμεση αντίδραση του υποψήφιου θύματός τους. Σημειώνουν πως τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγράψει τις κινήσεις του 33χρονου και συγκεκριμένα την ώρα αναχώρησης από τα γραφεία της εταιρείας αλλά και τη διαδρομή που ακολουθεί για να πάει προς το σπίτι του. Παράλληλα είχαν σε ετοιμότητα και τρίτο όχημα για να το χρησιμοποιήσουν για τη διαφυγή τους.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση αναζητούν πλέον περίοικους που είδαν τις κινήσεις των δραστών. Παράλληλα στο πλαίσιο ανεύρεσης στοιχείων που θα τους οδηγήσουν στους δράστες δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάθεση του εφοπλιστή αλλά και στην καταγραφή εικόνων από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σενάρια για τους δράστες

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που έγινε μια τέτοια εντυπωσιακή ενέργεια και αναφέρονται στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Μάλιστα τονίζουν ότι η πρόσφατη επιχείρηση έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη, που είχε έγινε το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος 13 ημέρες μετά, αφού προηγουμένως καταβλήθηκαν λύτρα περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τα λύτρα που δόθηκαν τότε εκτιμάται ότι οι επίδοξοι απαγωγείς θα ζητούσαν περί τα 20-30 εκατομμύρια από την οικογένεια του νεαρού εφοπλιστή.

Καθώς υπάρχουν ομοιότητες στο μυαλό των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει η σκέψη οι δράστες να έχουν μετάσχει στην απαγωγή του 2009. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι έχουν ήδη αποφυλακιστεί ορισμένοι από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Παναγόπουλου. Από την άλλη ωστόσο, με δεδομένο ότι τα λύτρα των 30 εκατομμυρίων δεν έχουν βρεθεί, εκτιμούν πως θα ήταν δύσκολο και παρακινδυνευμένο να προχωρήσουν σε νέα ενέργεια καθώς έχουν μεγάλο χρηματικό ποσό «καβάτζα».

Η ίδια σκέψη υπάρχει και για πιθανή εμπλοκή του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος με τη συνεργασία αντιεξουσιαστών, όπως αποδείχτηκε, απήγαγε τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2008. Περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μέρος του ποσού που δόθηκαν ως λύτρα δεν έχει βρεθεί και δεν φαίνεται να βρίσκεται υπό πίεση για να επιχειρήσει εκ νέου τέτοια εντυπωσιακή ενέργεια. Συνεκτιμούν μάλιστα το ότι επειδή συνεργάζεται με αντιεξουσιαστές, αυτοί δεν θα έμπαιναν σε ένα τέτοιο «κόλπο» με στόχο ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Η εκδοχή που εξετάζουν στην ΕΛ.ΑΣ. είναι η παρουσία μια καινούργιας συμμορίας, αποτελούμενης ίσως είτε από Έλληνες είτε από αλλοδαπούς.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση

Από την ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό, σε ανακοίνωσή της, ότι «στις 15.30 στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη περιοχή της Βούλας άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε δύο οχήματα (ΙΧ και βαν) προσέγγισαν και επιχείρησαν να πλαισιώσουν - εγκλωβίσουν όχημα που οδηγούσε 33χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει, καθώς με πορεία όπισθεν προσέκρουσε στο ΙΧ που τον ακολουθούσε. Από την πρόσκρουση εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο των δραστών οι οποίοι το εγκατέλειψαν στο σημείο. Το δεύτερο όχημα (βαν) βρέθηκε επίσης καμένο σε κοντινή απόσταση. Προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής».

Οικογένεια εφοπλιστών

Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, το πρώτο από τα τρία παιδιά του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, ο Κίκος Μαρτίνος είναι νυμφευμένος με την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού, Μαρίνα. 

Low profile ζευγάρι, παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια, διαμένει σε ένα διαμέρισμα σε κεντρική περιοχή των νοτίων προαστίων αποφεύγοντας τις βίλες των γονιών τους. Όπως έγινε γνωστό και από την απόπειρα απαγωγής που ερευνά η Αστυνομία, ο Κίκος Μαρτίνος εργαζόταν στην περιοχή της Βούλας ενώ η σύζυγός του, η οποία ζούσε επί πολλά χρόνια και εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο για να εγκατασταθεί με τον σύζυγό της στην Αθήνα, διατηρεί το παράρτημα της διεθνούς φήμης Gallerie Gagosian στο Κολωνάκι.

Ο γάμος τους έγινε σε πύργο στη βρετανική εξοχή που ανήκε στη γιαγιά της νύφης, ενώ τα καλοκαίρια αφιερώνουν μέρος από τις διακοπές τους στην Κορωνίδα, ιδιόκτητο νησί του Γιώργου Λιβανού, θείου της Χριστίνας Ωνάση.

Εκτός από τη σύζυγο, και η μικρή αδελφή του Κίκου Μαρτίνου, Αταλάντη, έχει επαφές με τον χώρο της τέχνης καθώς ασχολείται με το art dealing στο εξωτερικό. Γνωστοί συλλέκτες τα αδέλφια Ανδρέας, Θανάσης και Ντίνος της old money εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου, έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στα έργα τέχνης, κυρίως ξένων δημιουργών. 

Διεθνώς γνωστοί εφοπλιστές, με μεγάλες αγορές, όπως το σαλέ του σάχη της Περσίας στο Σεντ Μόριτς από τον Ντίνο Μαρτίνο, αλλά και με σχέση με την πολιτική εσχάτως, καθώς η πρώτη εξαδέλφη του Κίκου και θυγατέρα του Θανάση Μαρτίνου είναι η βουλευτής Υπολοίπου Αττικής της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου. Ο 33χρονος εφοπλιστής έχει άλλη μία αδελφή, την Αλίκη, παντρεμένη με τον Ντένη Ηλιάδη