4/12/13

Η Γερμανική Σχολή και ο εκβιασμός

Αδιόρθωτος ο 59χρονος



Ο έγκλειστος των φυλακών Κωνσταντίνος Αραμπατζής που  δυο φορές στο παρελθόν είχε ταμπουρωθεί κρατώντας ως ομήρους στελέχη της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, τώρα κατηγορείται για εκβιασμό εν όψει της δίκης του που είχε οριστεί για σήμερα. Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνέλαβαν στην Κομοτηνή 54χρονο συνεργό του, παλιό τρόφιμο των φυλακών, ο οποίος φέρεται να τηλεφωνούσε τόσο στον 63χρονο  οικονομικό προϊστάμενο του Γερμανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά και σε  49χρονο καθηγητή και απαιτούσε να αλλάξουν το περιεχόμενο της κατάθεσής τους σε βάρος 59χρονου Αραμπατζή που δικάζεται τώρα σε δεύτερο βαθμό.
Το τελευταίο περιστατικό  είχε γίνει στις 2 Νοεμβρίου του 2009 στην Γερμανική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Αραμπατζής,  κρατούσε όμηρο το διευθυντή της σχολής, τον οικονομικό διεθυντή  και έναν καθηγητή γερμανικής υπηκοότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές για να μην προκληθεί πανικός ενημερώθηκαν ότι «πρόκειται για άσκηση εκκένωσης της σχολής σε περίπτωση πυρκαγιάς» και μεταφέρθηκαν όλοι σώοι σε διπλανό σχολικό συγκρότημα. Ο δράστης κρατούσε ομήρους τους τρεις άνδρες και ζητούσε "λύτρα" 10.000.000 ευρώ προκειμένου να τους απελευθερώσει.
Την ίδια ημέρα ο δράστης  άφησε ελεύθερους τους ομήρους και ζήτησε να συναντηθεί με δύο αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, τους οποίους γνώριζε από την προηγούμενη φορά, που είχε και πάλι πάρει όμηρο τον διευθυντή της Σχολής, τον Μάιο του 2006. Οι δύο αστυνομικοί, έπεισαν τον 55χρονο να παραδοθεί και να μην αυτοκτονήσει, όπως έλεγε πως θα κάνει.
 Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο 55χρονος στις βαλίτσες είχε τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, τρεις χειροβομβίδες ενώ είχε και δύοπιστόλια.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο 55χρονος αποφυλακίστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και αφού συμπλήρωσε τα 3/5 των ποινών που του είχαν επιβληθεί. Ο Αραμπατζής τότε διέμενε στο χωριό Πετροπηγή ενώ αστυνομικοί που συνομιλούσαν μαζί του ανέφεραν ότι «το μεγάλο του πρόβλημα ήταν ότι δε μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει τα ανήλικα παιδιά του».


Το Μάιο του 2006 ο ίδιος δράστης είχε πάρει όμηρο τον τότε διευθυντή τη Γερμανικής Σχολής ενώ είχε στο χαρτοφύλακα που κρατούσε τρία κιλά πλαστικής εκρηκτικής ύλης τύπου C4, δύο πυροκροτητές έξι χειροβομβίδες, ένα περίστροφο, ένα καλάσνικοφ και σφαίρες.  

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση στις 9 Ιουνίου 2008 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 χρόνων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Στην απολογία του τότε ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό για να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος το οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την άδικη όπως ισχυρίζεται 19ετή κάθειρξη που του επέβαλαν τα ελληνικά δικαστήρια. Πίστευε πως με τον τρόπο αυτό θα στρέψει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και θα πετύχει την επανάληψη της δίκης που τον έστειλε στην φυλακή. «Δεν με αφησαν ήσυχο ούτε και μετά την καταδίκη μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

Πριν από οχτώ χρόνια στις 6 Δεκεμβρίου 2001 ο δράστης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 χρόνων μαζί με έναν πρώην αστυνομικό με την κατηγορία ότι «εξοφλούσαν» τα χρέη τους σε Γερμανούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες με... απαγωγές, απειλές και χρήση βίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις αρχές του 1995 ο Αραμπατζής κάλεσε στην Ελλάδα τους Γερμανούς υπαλλήλους της τράπεζας «Volksbank Ahlen Sassenderg Wabendorf», Dieter Bitter και Michael Vorderdruggen για το διακανονισμό χρεών που είχε από το διάστημα που ασχολούνταν με το εμπόριο μοτοσικλετών με έδρα τη Γερμανία. Σύμφωνα με τη δικογραφία όμως ο διακανονισμός... επιτεύχθηκε με την απειλή όπλων. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται ότι φίμωσαν τους δύο αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους οδήγησαν με φορτηγάκι στην περιοχή της Καβάλας. Εκεί σύμφωνα με τη δικογραφία ανάγκασαν τους δύο Γερμανούς τραπεζίτες να υπογράψουν όχι μόνο έγγραφα συμβιβασμού αλλά εμφανίζονταν και ως οφειλέτες του Κώστα Αραμπατζή.