7/2/14

Του μύρισαν εκλογές του Χατζηδάκη!

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Internet και ασφάλεια»
 
Ο υπουργός ασφαλώς και δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση του ομοϊδεάτη δημάρχου, εξάλλου εκλογές έρχονται για τον κ. Χατζηδάκη που όμως σ' αυτήν την εκδήλωση έδωσε την εντύπωση πως κυβερνά ακόμη ο Μητσοτάκης. Καλώς ή κακώς η κυρία Παναγιωταρέα είναι και αυτή ένα πρόσωπο που ταυτίζεται με μια ξεπερασμένη και γερασμένη εξουσία του αιωνόβιου σχεδόν Μητσοτάκη
 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε επίσης  σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Internet και ασφάλεια», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και ο Δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζηδάκης, στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου, με ομιλητή τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα. Στην εκδήλωση παρέστη και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:
«Σας ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή που κάνατε στην Υπηρεσία, στην Ελληνική Αστυνομία στο Υπουργείο και σε εμένα, με το να είστε απόψε εδώ.
Κυρίες και κύριοι, στην πραγματικότητα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καινούργιο αχαρτογράφητο κόσμο. Κάτι το τελείως καινούργιο, μία άλλη διάσταση την οποία αφενός μεν πρέπει να την αστυνομεύσουμε αλλά κυρίως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό που κάνει αυτή η Υπηρεσία την οποία διευθύνει ο Ταξίαρχος κ. Σφακιανάκης, να εκπαιδεύσουμε τους νέους ανθρώπους πως θα περπατήσουν μέσα σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, ο οποίος τους είναι απαραίτητος για την ζωή τους.


Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το διαδίκτυο. Και οι περισσότεροι από εμάς που εν πάση περιπτώσει έχουμε πάψει να είμαστε παιδιά γυρίζουμε με μια ταμπλέτα στο χέρι, ενώ το πρώτο πράγμα που κάνουμε κάθε πρωί, που πάμε στη δουλειά μας, είναι να ανοίξουμε ένα τερματικό και να αρχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτό. Αυτός είναι ο καινούργιος κόσμος. Με τεράστιες δυνατότητες, με τεράστιες ευκαιρίες, αλλά δυστυχώς, όπως καθετί καινούργιο και με τεράστιους κινδύνους τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα.
Μιλώντας για μικρότερα παιδιά, υπάρχει το cyber bullying . Ποιος θα πίστευε ότι θα βρεθούμε μπροστά, όχι στοbullying στο σχολείο, το οποίο επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει σταδιακά να το δούμε σαν παθογένεια του συστήματος, αλλά στο bullying μέσω διαδικτύου; Κάποια κυρία ρώτησε προηγουμένως για τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας. Προχωράει πάρα πολύ. Είναι όμως κάτι επίσης το καινούργιο η συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας. Γιατί παλιότερα η Αστυνομία και το σχολείο δεν φαινόντουσαν να είναι συμβατά πράγματα. Και πρέπει να σας είμαι ειλικρινής. Τα νέα παιδιά έχουν μια επαναστατικότητα. Λοιπόν, αυτή η επαναστατικότητα δείχνει μια έντονη επιφύλαξη απέναντι στην Αστυνομία αλλά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η πρώτη αστυνομική υπηρεσία που καταφέρνει και διαπερνά αυτή την επιφυλακτικότητα της νέας γενιάς.
(…)
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο πλαίσιο και ένα καινούργιο, αν θέλετε, θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να επιτρέψει μέσα σε αυτό το δύσκολο καινούργιο κόσμο να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά, αυτές τις ηλικίες, αυτές τις ανθρώπινες ψυχές. Δεν είναι εύκολο, γιατί από την άλλη, υπάρχει μια πάρα πολύ έντονη αντίδραση, το καταλαβαίνουμε, πολύ δικαιολογημένη, απέναντι στην υπερ-ρύθμιση του κυβερνοχώρου. Δηλαδή στην παρέμβαση των διαφόρων κρατών που θα θέτουν απαγορευτικούς κανόνες, που υπάρχουν άνθρωποι, που θεωρούν ότι αυτό βλάπτει την ελευθερία της έκφρασης. Αναζητείται λοιπόν λύση, σε έναν χώρο που υπερβαίνει τα κράτη, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, δεν μπορεί η Ελλάδα μονομερώς, μια μικρή χώρα εδώ που τα λέμε, να το ρυθμίσει. Δεν μπορούν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μια πολύ μεγάλη χώρα να το ρυθμίσουν. Χρειάζεται μια συνολική παγκόσμια αντιμετώπιση. Και αυτό είναι μια άλλη δύσκολη διάσταση αυτού του φαινομένου. Θα πρέπει λοιπόν η παγκόσμια κοινότητα να μπορέσει να συνεννοηθεί, να μπορέσει να συζητήσει, να μπορέσει να καταλήξει, να μπορέσει να εφαρμόσει και να μπορέσει να ισορροπήσει απέναντι στην πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία του πολίτη, του Ευρωπαίου, του παγκόσμιου πολίτη αφενός και της ελευθερίας του λόγου αφετέρου».