21/2/14

Οι εθελοντές πυροσβέστες απαντούν

Ο πρόεδρος της ΜΚΟ
Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την υπόθεση απάτης ύψους 2.500.000 ευρώ από την εθελοντική οργάνωση «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» (Ε.Σ.Ε.Π.Α.) παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά από ΜΜΕ το φαινόμενο να παρουσιάζεται η παραπάνω οργάνωση ως «Οργάνωση Εθελοντών Πυροσβεστών».
 
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για την ορθή πληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του κοινού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:
 
  • 1) Η εν λόγω υπόθεση δεν αφορά Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά Εθελοντική Οργάνωση και τα μέλη αυτής, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πολιτικής Προστασίας.

  • 2) Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» είναι νομικά κατοχυρωμένος (Ν. 4029/11, αρθ.15, παρ.6)και αποδίδεται από την πολιτεία στα άτομα που υπηρετούν άμισθα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

  • 3) Οι Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες δεν συστήνουν ΜΚΟ ή Εθελοντικές Οργανώσεις αλλά λογίζονται ως άμισθοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματοςμε καθήκοντα όμοια του Επαγγελματία Μονίμου Πυροσβέστη

  • 4) Οι Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες υπηρετούν μαζί με το υπόλοιπο έμμισθο προσωπικό (μόνιμο, πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχους) στις Υπηρεσίες, τους Σταθμούς και τα Κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Επιπρόσθετα,
Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Ε.Π.Σ.) δεν είναι Εθελοντική Οργάνωση, αλλά Σωματείο που εκπροσωπεί τους Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες.
 
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε θερμά, τα ΜΜΕ να μην χρησιμοποιούν τον όρο «Εθελοντής Πυροσβέστης» για πρόσωπα που δεν υπηρετούν εθελοντικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, διότι σε περιπτώσεις όπως αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας, δημιουργούνται παρερμηνείες, παραπληροφορείται το ευρύ κοινό και στιγματίζονται οι περίπου 2000 Εθελοντές Πυροσβέστες  που υπηρετούν σήμερα ανιδιοτελώς στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Από την καθιέρωση του θεσμού (1991) ως σήμερα, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τους Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες, οι οποίοι αντιθέτως πληρώνουν οι ίδιοι τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας για να μπορούν να συμβάλλουν με αποτελεσματικό τρόπο στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας.