7/2/14

Η απ' ευθείας απέλαση του Φιλιππίδη

 Εφτασε στην Ελλάδα αφού νωρίτερα απελάθηκε από την Τουρκία ο Αγγελος Φιλιππίδης
 Στην αγκάλη του "Διώκτη των Επωνύμων" Ανθυπαστυνόμου του Τμήματος Αναζητήσεων της ΓΑΔΑ ο καταζητούμενος
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Αγγελου Φιλιππίδη, καθώς ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατηγορούμενος στο μεγάλο σκάνδαλο επέστρεψε με πτήση των τουρκικών αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών συννενοήθηκε  με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές την απέλαση του Φιλιππίδη στην Ελλάδα προκειμένου αναγκαστικά να επιστρέψει στη χώρα μας και να συλληφθεί στο Ελ. Βενιζέλος. 

Συγκεκριμένα, υπήρξε επικοινωνία του γ.γ. του υπ. Εξωτρικών πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλημε τον τούρκο ομόλογό του Φεριντούν Σινιρλιόγλου. 

Με δεδομένο ότι σε βάρος του πρώην διοικητή του Τ.Τ. έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, με την άφιξή του συνελήφθη και προσήχθη στην ΓΑΔΑ όπου και δήλωσε: «Προσήλθα οικειοθελώς όπως υποσχέθηκα ...»

Στη συνέχεια και αφού εκτελέσθηκε το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο Αγγελος Φιλιππίδης οδηγήθηκε   στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τη Δευτέρα. Αμέσως μετά επέστρεψε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου και θα κρατηθεί μέχρι την απολογία του. 


Ο επιχειρηματίας  δήλωσε τα εξής: «Ήρθα στην Ελλάδα όπως υποσχέθηκα. Με άφησαν ελεύθερο χθες το βράδυ και επέλεξα να κατευθυνθώ στο αεροδρόμιο και να πάρω την πρωινή πτήση των τουρκικών αερογραμμών και να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Θα πάρω προθεσμία για να ενημερωθώ για τη δικογραφία. Για  μένα δεν υπάρχει κατηγορητήριο. Ποινικοποιείται η κρίση και η εκτίμηση. Έχω να επιδείξω πολλά κόκκινα δάνεια τραπεζών. Θα τα πω όλα στον ανακριτή».

Ο δικηγόρος του κ. Αθανάσιος Βαρλάμης τόνισε: «Υλοποιήθηκε αυτό που είχαμε πεί όταν όλοι μας αμφισβητούσαν».
  
Λίγο μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο και πριν προσαχθεί εκ νέου στη ΓΑΔΑ ο κ. Φιλιππίδης προέβη σε νέα δήλωση σύμφωνα με την οποία υποστήριξε τα εξής: «Ήμουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κράτησης. Όταν  βράδυ μου είπαν μπορείς να φύγεις με ρώτησαν σε ποια χώρα θέλω να πάω και είπα στην Ελλάδα. Υπήρχε κίνδυνος καθυστέρησης της διαδικασίας λόγω του δεύτερου εντάλματος. Αντιτάχθηκα στην έκδοση για να συντμήσω τις προθεσμίες. Αν ακολουθούσα τη συμβατική οδό θα περνούσαν μήνες». ​


Η έρευνα

Εις βάρος του κ. Φιλιππίδη είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση του ΤΤ - υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Βάση για τα συνολικά επτά εντάλματα σύλληψης και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για 25 άτομα αποτέλεσε το πόρισμα-καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου.

Η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Εν τω μεταξύ, έντονη ενόχληση στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, προκάλεσε η υπερασπιστική γραμμή του Άγγελου Φιλιππίδη και το επιχείρημά του ότι διώκεται λόγω των φιλικών του σχέσεων με τον πρώην πρωθυπουργό.

«Ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Μακριά από εκείνον οποιαδήποτε σκέψη για πολιτικά ελατήρια ή άλλου είδους κίνητρα πίσω από τις έρευνες της δικαιοσύνης» έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή και σημείωναν με έμφαση ότι υπάρχουν σαφείς αποστάσεις από τον πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Το παρασκήνιο της απέλασης


Η χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτείτο για την έγκριση της έκδοσης απο την Τουρκία στην Ελλάδα του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Αγγ. Φιλιππίδη ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποφασίστηκε τελικά η απευθείας επαφή των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για την απέλασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έκδοσης κινήθηκε έγκαιρα από την ελληνική πλευρά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μετέφρασαν και έστειλαν μέσω των αρμοδίων διαύλων τα σχετικά έγγραφα εντός των προβλεπομένων προθεσμιών. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η έκδοση απαιτείτο απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Επρόκειτο για μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία. 
Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές και συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν πρόβλημα με το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν είχε ασκηθεί στην Ελλάδα δίωξη στον πρώην πρόεδρο ΤΤ δεν μπορούσαν, βάσει της νομοθεσίας, να προχωρήσουν στην έκδοση.
Καθώς η κατάσταση είχε περιπλακεί, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ο πολιτικός δίαυλος που υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών ώστε να επιλύονται θέματα και να αποκλιμακώνονται κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε απο τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη να επικοινωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του και φέροντα τον τίτλο του μονίμου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου για να ζητήσει την απέλαση Φιλιππίδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική ανταπόκριση υπήρξε άμεση διότι, όπως φαίνεται, όλες οι πλευρές δεν επιθυμούσαν παράταση της εκκρεμότητας. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν ζητήθηκε από την Αθήνα κάποιο αντάλλαγμα, πχ σε σχέση με κρατουμένους στην Ελλάδα που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές υποθέσεις στην Τουρκία