17/4/14

357 οχήματα για την Πυροσβεστική

Απορροφητικότητα  ΕΣΠΑ
 
Σε σημαντική αναβάθμιση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων προχωρά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και της ριζικής αναδιάρθρωσης των Φορέων του.
Για το σκοπό αυτό είχαν ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, 20 έργα προμηθειών πυροσβεστικών οχημάτων συνολικής αξίας 57,5 εκ. €, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί ο στόλος με την απόκτηση 357 νέων οχημάτων.
Από τα έργα αυτά, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί 18 διαγωνισμούς προμηθειών εξοπλισμού για το Π.Σ. ύψους 45,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38,3 εκ. € αφορούν αποκλειστικά προμήθεια σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία και θα αντικαταστήσουν πεπαλαιωμένα οχήματα σε όλη τη χώρα.
Έως σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί το 91,18%, που αφορά ποσό 34,9 εκ. € για την προμήθεια 252 οχημάτων ενώ έως τέλος Ιουλίου 2014 θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για τις υπόλοιπες προμήθειες.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα νέα οχήματα που θα αποκτηθούν υπάρχουν τύποι που για πρώτη φορά εντάσσονται στο στόλο του Π.Σ, όπως ειδικά οχήματα σηράγγων για την προστασία των πολιτών που οδηγούν στους αυτοκινητοδρόμους.
Επίσης, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) εκκρεμεί η υλοποίηση δύο διαγωνισμών, ύψους 12,3 εκ € για την προμήθεια 92 οχημάτων.