12/7/14

Υγραέριο Top ...

Τα Κατασχεμένα

 
Μετά από συντονισμένη και μεθοδικά σχεδιασμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομίας και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν στις 08-07-2014 τέσσερις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης προμήθειας, εμφιάλωσης, αποθήκευσης και διακίνησης φιαλών υγραερίου, επώνυμων εταιρειών.
Ειδικότερα, μετά από ενδελεχείς έρευνες και κατάλληλη αξιοποίηση προανακριτικού υλικού από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, διαπιστώθηκε ότι στο Κορωπί Αττικής λειτουργούσε παράνομα υπαίθρια εγκατάσταση, η οποία χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενες άδειες λειτουργίας, αποθήκευσης και διανομής, προέβαινε σε προμήθεια, εμφιάλωση, και αποθήκευση φιαλών υγραερίου, τις οποίες διακινούσε σε καταστήματα και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εντός της προαναφερόμενης εγκατάστασης, συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, από τους οποίας ένας 41χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος της εταιρείας, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 34, 37 και 29 ετών, και ένας 36χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται - κατά περίπτωση - για εμπορία και εμφιάλωση υγραερίου χωρίς άδεια, υπεξαίρεση κατά συναυτουργία, επάγγελμα και εξακολούθηση, διάθεση και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή για συνέργεια στα προαναφερθέντα αδικήματα. Συγκατηγορούμενη για τις ίδιες παραβάσεις είναι και η 27χρονη ημεδαπή, ιδιοκτήτρια της εταιρείας που λειτουργούσε ως παράνομο εμφιαλωτήριο υγραερίου.
Κατά τη διενέργεια αυτοψίας, που διενεργήθηκε με τη συνδρομή αρμοδίου υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση βρίσκεται σε περιφραγμένη έκταση 3,5 στρεμμάτων περίπου, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν σταθμευμένα τρία οχήματα, ένα βυτιοφόρο μεταφοράς υγραερίου, το οποίο έφερε ποσότητα υγραερίου εντός της δεξαμενής του και δυο Ι.Χ. Φορτηγά με αποθηκευμένες φιάλες υγραερίου, διαφόρων περιεκτικοτήτων και διαφορετικών εταιρειών, πλήρεις και κενές περιεχομένου.
Έξω από την εγκατάσταση βρέθηκε ένα Ι.Χ. Φορτηγό, το οποίο περιείχε φιάλες υγραερίου κενές περιεχομένου, ιδιοκτησίας του 29χρονου κατηγορουμένου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης συναφούς επιχείρησης, που εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής. χωρίς να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια διανομής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, η 27χρονη ιδιοκτήτρια και ο 41χρονος υπεύθυνος είχαν συστήσει την παραπάνω επιχείρηση εμπορίας, εμφιάλωσης και μεταφοράς υγραερίου, η οποία λειτουργούσε τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2014, διαπράττοντας μια σειρά παραβάσεων στον τομέα της παράνομης εμφιάλωσης και διακίνησης φιαλών υγραερίου.
Πιο αναλυτικά η μεθοδολογία (modus operadi) που ακολουθούσαν ήταν η ακόλουθη :
  • Ο 41χρονος και η 27χρονη, ως υπεύθυνος και ιδιοκτήτρια της εταιρείας, αντίστοιχα, προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές υγραέριο, το οποίο εμφιάλωναν παράνομα σε φιάλες υγραερίου, με το λογότυπο επωνύμων εταιρειών, ενώ παράλληλα προέβαιναν σε αποθήκευση φιαλών, γνησίων και μη (ασφράγιστων) στους χώρους της εγκατάστασης, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
  • Στην συνέχεια, η εταιρεία διακινούσε τις παράνομα γεμισμένες φιάλες, χωρίς άδεια διανομής και τις διέθετε προς πώληση σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό, ως προς την προέλευση του εμπορεύματος, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος.
  • Παράλληλα ο υπεύθυνος και η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, είχαν συνάψει συνεργασία με τον 34χρονο κατηγορούμενο, οδηγό – μεταφορέα υγραερίου, ενώ ο 37χρονος ημεδαπός και ο 36χρονος αλλοδαπός παρείχαν άμεση συνδρομή στην όλη διαδικασία, ως απασχολούμενοι στην επιχείρηση.
  • Ο 29χρονος κατηγορούμενος, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης εμπορίας, εμφιάλωσης και μεταφοράς υγραερίου, διακινούσε τις παρανόμως πληρωθείσες φιάλες, χωρίς άδεια διανομής και τις διέθετε προς πώληση σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.
Κατά την έρευνα στην εγκατάσταση της εταιρείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Τα (4) προαναφερόμενα οχήματα (βυτιοφόρο και τρία Ι.Χ. Φορτηγά).
  • Εντός του γραφείου της επιχείρησης, ιδιωτικό συμφωνητικό εμπορικής συνεργασίας πωλήσεως υγραερίου, δελτία αποστολής και τιμολόγια, καθώς και το έγγραφο σύστασης της εταιρείας
  • Στο βυτιοφόρο, ποσότητα προπανίου 3,5 τόνων περίπου
  • Στον υπαίθριο χώρο της εγκατάστασης, καθώς και σε δυο Ι.Χ. φορτηγά ιδιοκτησίας του 41χρονου και της 27χρονης, 100 φιάλες υγραερίου με το λογότυπο επώνυμων εταιρειών (τόσο κενές περιεχομένου, όσο και πλήρεις)
  • (19) τάπες, λευκού χρώματος άνευ διακριτικού σήματος
  • (400) στρογγυλά ελαστικά, καφέ χρώματος.
Η λειτουργία της παράνομης αυτής εγκατάστασης, κοντά σε οικισμό, έθετε σε προφανή κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, με αυτονόητες συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες της 09-07-2014 στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και την επομένη (10-07-2014) στο Β΄ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο