1/8/14

Άλλοι 7 ληστές

 
Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, διακριβώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, η δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών, η οποία ενέχεται στην διάπραξη ληστείας και κλοπών σε περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής.
Ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας συνολικά επτά (7) μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 28, 36, 39, 26, 38, 25 και 45 ετών αντίστοιχα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστείας, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράβασης του νόμου περί όπλων.
Η ταυτοποίηση των μελών της οργάνωσης και η διακρίβωση της εγκληματικής τους δράσης επετεύχθη μετά από συνδυαστική αξιολόγηση των προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, συγκρότησαν, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δομημένη εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών.
Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία ( modus operandi ), προκειμένου να συγκαλύπτουν την εγκληματική τους δράση και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας ως βάση – ορμητήριο περιοχές της Αττικής και δρώντας με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, προέβαιναν αρχικά στην κατόπτευση των υποψήφιων «στόχων» τους, ενώ για να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων, πολλές φορές ανύπαρκτων ( ghost number ).
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται τουλάχιστον στις ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:
  •  Πρώτες πρωινές ώρες της 17-05-2014, διέπραξαν ένοπλη ληστεία σε βάρος ημεδαπών στην οικία τους, στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας. Συγκεκριμένα τέσσερις από τους δράστες, με την απειλή πιστολιών, ακινητοποίησαν τον 58χρονο ιδιοκτήτη, την 55χρονη σύζυγό του και την 83χρονη μητέρα του και αφαίρεσαν χρήματα, δύο κυνηγετικά όπλα, τρία κινητά τηλέφωνα, μία τηλεόραση, καθώς επίσης το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο του 58χρονου και την δίκυκλη μοτοσικλέτα του γιου του.
  •  Την 14/15-05-2014, αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 32χρονης ημεδαπής, από την περιοχή της Καλλιθέας Αττικής. Το ανωτέρω αυτοκίνητο χρησιμοποίησαν οι δράστες για την μετάβασή τους στην οικία όπου διέπραξαν την προαναφερόμενη ληστεία και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς εγκαταλελειμμένο, πλησίον αυτής.
  •  Την 15-05-2014, διέρρηξαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας 61χρονου ημεδαπού, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Αττικής και αφαίρεσαν χρήματα, μία τηλεόραση και την ταμειακή μηχανή του καταστήματος. Σημειώνεται ότι τμήμα της ταμειακής μηχανής, βρέθηκε στο εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου οχήματος που εντοπίστηκε στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας.
  •  Την 22/23-04-2014, αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 59χρονου ημεδαπού, από την περιοχή της Βρύσης του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Ευβοίας.
  •  Την 24/25-04-2014, διέρρηξαν εξοχική μονοκατοικία, ιδιοκτησίας 44χρονης ημεδαπής, στην περιοχή Άνω Κουρούνι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Ευβοίας και αφαίρεσαν δύο τηλεοράσεις και ένα κυνηγετικό όπλο.
Γίνεται μνεία ότι το μεσημέρι της 19-05-2014, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών ερευνών, εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην περιοχή της Καλλιθέας Αττικής, το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο του 58χρονου θύματος της ληστείας στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας. Επιπλέον στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν τα δύο κυνηγετικά όπλα που είχαν αφαιρέσει οι δράστες κατά την διάπραξη της ληστείας.
Σημειώνεται επίσης ότι δύο από τα μέλη της οργάνωσης (38χρονος και 25χρονος), είναι ήδη έγκλειστα σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων, καθώς και η ενδεχόμενη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς ή/και συναφείς εγκληματικές ομάδες