18/9/14

Κι άλλο Εισαγγελικό χαστούκι

Μετά τον Γρηγόρη Πεπόνη
Εισαγγελέας στη δίκη «Πυρήνων»: Να μη δικαστούν πάλι για το ίδιο αδίκημα
Παναγιώτης Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος κατά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα τον Νοέμβριο του 2010
 
Την ανατρεπτική του πρόταση για την υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς διατύπωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δίκη που διεξάγεται στον Κορυδαλλό ο εισαγγελέας της έδρας κ. Σωτήρης Μπάγιας. Ανέφερε ότι «η παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα είναι απορριπτέα», αποδομώντας στην ουσία πολλά σημεία των τριών βουλευμάτων με τα οποία 17 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ενώ η δίκη πλέον ύστερα από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας είναι στην τελική της ευθεία, ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν καταπέλτης σε σχέση με το ζήτημα της εκκρεμοδικίας (είχε υποβάλει σχετική ένσταση η υπεράσπιση εννέα κατηγορουμένων): Δεν μπορούν να δικαστούν οι ίδιοι άνθρωποι για το ίδιο αδίκημα, σε διαφορετικά δικαστήρια, ως εκ τούτου δεν μπορούν να δικαστούν ξανά για την υπόθεση των Πυρήνων και με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο (187Α του ΠΚ) όσοι έχουν καταδικαστεί για τα γκαζάκια στο Χαλάνδρι.

Υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη και πρέπει να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι (Χάρης Χατζημιχελάκης, Νταμιάνο Μπολάνο, Χρήστος Τσάκαλος,Γιώργος Νικολόπουλος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Πολυδώρου,Παναγιώτης Αργυρού, Γιώργος Καραγιαννίδης και Αλέξης Μητρούσιας).

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση την ενοχή της μειοψηφίας των κατηγορουμένων (έξι τον αριθμό): Γεράσιμου Τσάκαλου, Ιωάννη Μιχαηλίδη, Θεόφιλου Μαυρόπουλου, Όλγας Οικονομίδου,Κωνσταντίνου Σακκά και Στέλλας Αντωνίου.

Ενδεικτικά (καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν διαφορετικές):

Ο κ. Μπάγιας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού για το δέμα με τα εκρηκτικά, με το οποίο και συνελήφθησαν από την Αστυνομία, καθώς και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι ως προς την συγκατοχή στα εκρηκτικά. Για τα υπόλοιπα δέματα, όπως είπε, δεν προκύπτει ποιος ήταν, πού.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή όλων όσοι βαρύνονται με την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Πρότεινε επίσης να κηρυχθεί εντελώς αθώος ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, «καθώς δεν μπορεί να είναι μέλος σε καμία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη», αλλά και ο Χάρης Χατζημιχελάκης ως προς τις κατηγορίες της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας για τα δέματα.

Ο εισαγγελέας δεν διαπίστωσε εμπλοκή του Αλέξη Μητρούσια και του Γιώργου Καραγιαννίδη για την υπόθεση δύο δεμάτων και πρότεινε την αθώωσή τους ως προς το σκέλος αυτό.