6/9/14

«Αστυνομία της σαρίας» στο Βούπερταλ

Οι αποδείξεις

«Αστυνομία της σαρίας» εμφανίστηκε στους δρόμους του Βούπερταλ
 
Σε κίνηση που, όπως φαίνεται, στήθηκε για να προκαλέσει αντιδράσεις προχώρησε ολιγομελής ομάδα ισλαμιστών στο Βούπερταλ της Γερμανίας: Φορώντας πορτοκαλί γιλέκα που έγραφαν «αστυνομία της σαρίας», βγήκαν το βράδυ στους δρομους κηρύσσοντας τις αρχές του ισλαμικού νόμου. 

Η αστυνομία άνοιξε έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί συγκεντρώσεων, αλλά η εισαγγελία τονίζει ότι από μόνη της η «προφορική σύσταση» δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά.

H «περιπολία» έγινε από τουλάχιστον έντεκα άνδρες, ηλικίας μεταξύ 19 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων η αστυνομία άνοιξε την έρευνα. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜE, η ομάδα πλησίαζε κόσμο έξω από μπαρ και κλαμπ και τους μιλούσε, «ενημερώνοντάς» τους πως η σαρία απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, τα πάρτι και εν γένει κηρύσσοντας τα θρησκευτικά «χρηστά ήθη».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και επιβεβαίωσαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, η «αστυνομία της σαρίας» εμφανίζεται να μιλά σε νεαρούς έξω από μπαρ. 

Καθώς όπως φαίνεται η «περιπολία» δεν φαίνεται να εμπόδισε κανέναν, η εισαγγελία του Βούπερταλ ανέφερε ότι δεν μπορεί να κινηθεί.

Η διάδοση του βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις στην γερμανική πολιτική σκηνή: Ο δήμαρχος του Βούπερταλ Πέτερ Γιουνγγ καταδίκασε «με τον σκληρότερο τρόπο», αναγνωρίζοντας ότι «αυτά τα πρόσωπα προσπαθούν συνειδητά να προκαλέσουν, να εκφοβίσουν και να μας επιβάλουν την ιδεολογία τους». «Δεν θα το επιτρέψουμε» υπογράμμισε. 

Αυστήρη ήταν και η θέση που πήρε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο: «Η σαρία δεν θα γίνει ανεκτή στο γερμανικό έδαφος». 

Ανάλογη ήταν και η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μας, που υπογράμμισε ότι «μόνο το κράτο είναι αρμόδιο να επιβάλει το Δίκαιο και τον Νόμο, δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παράνομη παράλληλη «δομή»» τόνισε.