16/10/14

... Σημείωναν τις απουσίες

 
Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς διακριβώθηκε, στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, η δράση εγκληματικής ομάδας ημεδαπών ROMA , τα μέλη της οποίας ενέχονται στην διάπραξη σωρείας κλοπών από οικίες, σε περιοχές της Βοιωτίας.
Ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας συνολικά τεσσάρων (4) μελών της εγκληματικής ομάδας. Πρόκειται για έναν 41χρονο άνδρα και τρεις γυναίκες, ηλικίας 37, 30 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.
Η ταυτοποίηση των μελών της σπείρας και η διακρίβωση της εγκληματικής τους δράσης επετεύχθη μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες, ενεργώντας από κοινού και ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), διέπρατταν συστηματικά κλοπές - διαρρήξεις από οικίες, συνήθως πρωινές ώρες κατά τις οποίες οι ένοικοί τους απουσίαζαν.
Ειδικότερα, τα μέλη της σπείρας επέλεγαν αρχικά ως υποψήφιους «στόχους» μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς και στην συνέχεια προέβαιναν στην κατόπτευσή τους, προκειμένου να εξακριβώσουν την τυχόν παρουσία ενοίκων εντός των διαμερισμάτων.
Συγκεκριμένα οι τρεις γυναίκες, με το πρόσχημα της πώλησης διαφόρων προϊόντων, διενεργούσαν κλήσεις από τα κεντρικά θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών ή τα κουδούνια των διαμερισμάτων και στη συνέχεια όπου διαπίστωναν ότι έλειπαν οι ένοικοι, παραβίαζαν με την χρήση πλαστικής κάρτας ανασφάλιστες εισόδους των οικιών και αφαιρούσαν χρυσαφικά, κοσμήματα και χρηματικά ποσά. Ακολούθως διέφευγαν με όχημα όπου τους ανέμενε ο 41χρονος συνεργός τους, ο οποίος εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου».
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής σπείρας ενέχονται σε τουλάχιστον επτά (7) κλοπές από οικίες, σε περιοχές της Λιβαδειάς και του Αγίου Γεωργίου Βοιωτίας, τις οποίες διέπραξαν το χρονικό διάστημα από αρχές Μαρτίου του 2013, έως τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Η λεία που αποκόμισαν περιλαμβάνει κυρίως χρυσαφικά και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις (20.000) ευρώ.
Γίνεται μνεία ότι οι τέσσερις δράστες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για την διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.