12/12/14

Μάστιγα ...

 

Λιμενικό: Κατασχέθηκαν πάνω από 280 εκατ. λαθραία τσιγάρα σε 2 χρόνια
Από δεξιά προς τα αριστερά: Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ» Νικήτας Θεοφιλόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ερευνών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), Χρήστος Κυριαζόπουλος
 
Τουλάχιστον τρεις θερμικές κάμερες αξίας άνω των 50.000 ευρώ με τις οποίες θα θωρακιστεί το Λιμενικό Σώμα στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων προσέφερε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας η εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε την Πέμπτη το μεσημέρι από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Νικήτα Θεοφιλόπουλο παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, την παροχή, στο μέτρο του δυνατού, στοιχείων με σκοπό τον εντοπισμό των εμπλεκομένων στο παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, τη διοργάνωση τεχνικών εκπαιδεύσεων με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αναγνώριση παραποιημένων τσιγάρων, ενώ επίσης αναφέρεται ρητά η ενίσχυση με προηγμένης τεχνολογίας θερμικές κάμερες για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ευρύτερα η παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης από την πλευρά της "Παπαστράτος" προς το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή».

«Τα δύο τελευταία χρόνια μετά και τις πρόσφατες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος κατασχέσαμε συνολικά 283.938.580 τσιγάρα και αποτρέψαμε να διαφύγουν έσοδα 51.932.229 ευρώ» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος κ. Νίκος Λαγκαδιανός, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κατασχέσεις τσιγάρων, πλοίων και οχημάτων τα τελευταία δύο χρόνια.
 

Όπως ειπώθηκε επίσης, «για να οδηγηθούμε σε μία επιτυχή επιχείρηση χρειάζεται προσπάθεια μηνών ή ακόμη και πολλές φορές χρόνων και πάντοτε σε ένα πλαίσιο άριστης συνεργασίας με άλλες αρχές της χώρας».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού «για την αδιάκοπη προσπάθεια, αλλά και την αφοσίωση τους στον στόχο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας».

Σημείωσε ακόμη: «Το λαθρεμπόριο τσιγάρων τείνει να γίνει μάστιγα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις πρώτα στην υγεία των πολιτών, αλλά και έπειτα στην απώλεια εσόδων για την εθνική οικονομία. Όπως φάνηκε και από την παρουσίαση, το Λιμενικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια μόνο απέτρεψε να διαφύγουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ από την εθνική οικονομία, έσοδα κρίσιμα σε μία περίοδο που αναζητούμε και το 1 ευρώ. Διότι αυτά τα χρήματα το κράτος θα τα αναζητούσε από τον πολίτη με πρόσθετους φόρους».

Επιπλέον ευχαρίστησε την εταιρεία Παπαστράτος για τη δωρεά και σημείωσε ότι «σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά της χώρας κάθε βοήθεια πρέπει να εκτιμάται και να προβάλλεται, καθώς συμβάλλει στον στόχο να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και για να βελτιώσουμε συνολικά τις υπηρεσίες του προς όφελος του ελληνικού λαού. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με την εταιρεία επιστεγάζει την αγαστή συνεργασία και τις συνέργειες που απαιτούνται στη σημερινή εποχή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από τις σύγχρονες μορφές της εγκληματικότητας».

Για τη «θωράκιση» του Λιμενικού ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε πως «ήδη, και σε αυτό το πλαίσιο, προμηθευτήκαμε μετά από χρόνιους άγονους διαγωνισμούς οχήματα x-ray τύπου scanner και τα έχουμε τοποθετήσει σε κεντρικά λιμάνια της χώρας, που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου για την εμπορική κίνηση. H προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα για τη θωράκιση του Λιμενικού Σώματος, για τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων και όλου του θαλάσσιου πεδίου, αλλά και για την ενίσχυση κάθε μορφής πάταξης της εγκληματικότητας αποτυπώνεται σε πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Και αυτό αποτελεί μια επιτυχία, η οποία δεν θα μπορούσε να είχε γίνει, αν δεν υπήρχε η αυτοθυσία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, η άοκνη καθοδήγηση της ηγεσίας του και βέβαια οι προσπάθειες και οι επιχειρήσεις όλων των στελεχών του σε όλη την επικράτεια».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοφιλόπουλος υπογράμμισε ότι με τη δωρεά «συνεχίζουμε αλλά και περαιτέρω ενισχύουμε τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα για ένα πρόβλημα που είναι μάστιγα για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τον κλάδο μας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύοντας το 7% των κρατικών εσόδων και απασχολεί πάνω από 60.000 οικογένειες».

Επιπροσθέτως ο διευθυντής Σχεδιασμού και Ερευνών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κ. Χρήστος Κυριαζόπουλος συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα για τις επιτυχίες του στην πάταξη του λαθρεμπορίου και γενικά του εγκλήματος στον χώρο ευθύνης του.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος τόνισε: «Όλες οι κρατικές υπηρεσίες συμπράττουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχηματισθεί η Διυπουργική Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει σχέδιο δράσης για να κάνει αποτελεσματικότερη την πάταξη του λαθρεμπορίου, εξετάζοντας θέματα όπως η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για να μην υπάρχει ατιμωρησία με τη μη έκτιση ποινών ή με άλλα νομικά παράθυρα που εκμεταλλεύονται οι τελούντες αυτά τα εγκλήματα».

Και συμπλήρωσε: «Επίσης βελτιώνεται ο συντονισμός των υπηρεσιών, εκπαιδεύεται το προσωπικό, εξοπλιζόμαστε συνεχώς και γενικά κάνουμε ότι μπορούμε για τη βελτίωση της δράσης των στελεχών. Τα θέματα της ασφάλειας δεν είναι μόνο θέματα των διωκτικών αρχών, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Οι ιδιώτες πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για τον κοινό σκοπό της προστασίας των πολιτών. Τα μεγέθη είναι μεγάλα από το λαθρεμπόριο και δεν ξέρουμε τι χρηματοδοτούν. Όλοι μαζί με κοινή δράση οφείλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας».

Είπε ακόμη πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει ενιαίο κέντρο στο οποίο στελέχη του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. θα λαμβάνουν μέσω των καμερών απευθείας εικόνα από επιχειρήσεις που θα γίνονται στη θάλασσα.