3/1/15

Εκρηκτικά "υψηλής ταχύτητας"

 Βλέπε Smart



Βόμβες με εκρηκτικά “υψηλής ταχύτητας” που ανατινάζουν αυτοκίνητα εν κινήσει, καμουφλαρισμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ικανοί να ισοπεδώσουν κτήρια αλλά και μια γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας μετά από πολλά χρόνια για το “ξεδόντιασμα” ομάδας που εξεβίαζε καταστηματάρχες, δείχνουν ότι κάτι χοντρό παίζεται στην αθηναϊκή νύχτα. Το Smart που τινάχτηκε στον αέρα έξω από το αεροδρόμιο και έστειλε στο θάνατο έναν νεαρό πορτιέρη, θυμίζει μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα ομάδων του σισιλιάνικου υποκόσμου ενώ το πακέτο με τα περίπου είκοσι κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας που βρέθηκε “άκαφτο” σε συγκρότημα κατοικιών στη Μεταμόρφωση κοντά στην πόρτα συγγενικού προσώπου βαρυποινίτη o οποίος  πρωταγωνιστούσε σε συμμορίες νονών της νύχτας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ασφάλεια που βλέπει τη νύχτα να βράζει.




Μέχρι τον χειμώνα του 2009, στη νύχτα της Αθήνας νονοί, προστάτες και καταστηματάρχες τηρούσαν τον άγραφο νόμο που οι «σκληροί» επέβαλλαν και έλεγε «Παίρνουμε λίγα από πολλούς…». Όμως από την οικονομική κρίση, δεν ξεφεύγει κανένας, ούτε φυσικά οι παράνομοι με αποτέλεσμα οι συμμορίες προστατών και μπράβων να …τρίζουν και πάλι τα δόντια τους αφού πλέον αναγκάζονται να «δουλεύουν» παίρνοντας ελάχιστα από πολύ λίγους. 
    
Τα τελευταία περιστατικά, βγάζουν στην επιφάνεια τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στον κόσμο της νύχτας. Από τη μια οι «φουσκωτοί» ζητούν  περισσότερα χρήματα για να «διασφαλίζουν» την ομαλή λειτουργία της Αθηναϊκής νύχτας  και από την άλλη οι καταστηματάρχες αδυνατούν να καταβάλλουν το «χαράτσι» αφού πλέον δουλεύουν δύο νύχτες αντί έξι, η πελατεία έχει συρρικνωθεί ενώ η Οικονομική Αστυνομία καραδοκεί και τιμωρεί με τσουχτερά πρόστιμα όσους δεν  κόβουν αποδείξεις.  «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι νονοί επέστρεψαν δριμύτεροι. Κυρίως έχει να κάνει με το ότι αναβαθμίστηκαν και λειτουργούν στα πρότυπα της μαφίας» περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» αστυνομικός της Ασφάλειας λέγοντας ότι «Προστασία, ναρκωτικά, συμβόλαια θανάτου, όπλα και γυναίκες. Όλα αυτά αρχίζουν σιγά, σιγά να συνυπάρχουν κάνοντας πιο αισθητή την παρουσία αυτού που ονομάζεται οργανωμένο έγκλημα». 

Το smart και η βόμβα στη Μεταμόρφωση  
Όταν στις 7 και 20 το πρωί της περασμένης Δευτέρας το smart του 35χρονου πορτιέρη έσκασε τη στιγμή που κινούνταν με περισσότερα από 100 χιλιόμετρα την ώρα στην Αττική Οδό στο ύψος του αεροδρομίου, οι αστυνομικοί πίστεψαν πως επρόκειτο για ατύχημα. Όμως η αυτοψία στο κατεστραμμένο όχημα αλλά κυρίως το παρελθόν του οδηγού έδειξαν ότι μάλλον πρόκειται για μαφιόζικο ξεκαθάρισμα. Και αυτό γιατί ο Αλβανός που τα τελευταία χρόνια δήλωνε ότι δούλευε σε γνωστό κλαμπ της Γλυφάδας ήταν παλιός γνώριμος των αρχών. Πριν δέκα χρόνια είχε κατηγορηθεί για υπόθεση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη ενώ στο διαμέρισμα του Αγίου Δημητρίου όπου έμενε μαζί με την 26χρονη φίλη του η οποία τραυματίστηκε σοβαρά βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και φιάλες προπανίου. Τέτοιες που χρησιμοποιούν οι συμμορίες για να κάνουν επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών και να αρπάζουν τα χρήματα. 
    Ποιος και γιατί ήθελε να κλείσει μια για πάντα το στόμα του 35χρονου Άλεξ; Κυκλώματα της νύχτας; Αντίπαλες συμμορίες ναρκωτικών; Το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος που παγιδεύτηκε το όχημα όσο και το υλικό “υψηλής ταχύτητας” που χρησιμοποιήθηκε και δεν αφήνει ίχνη, δείχνουν αναβαθμισμένο ρόλο των συμμοριών που πλέον έχουν υιοθετήσει μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος χωρών του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών ερευνών για το τι βρέθηκε στις κατεστραμμένες λαμαρίνες του Smart και τα ρούχα του θύματος ίσως δώσουν στοιχεία που φωτίσουν την υπόθεση. 
      Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής  έχουν σχηματίσει το νέο χάρτη των συμμοριών της νύχτας για τις οποίες όπως χαρακτηριστικά λένε, θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις. Η έρευνα έδειξε πως έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα σε κυκλώματα της νύχτας γιατί η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στους επιχειρηματίες να πληρώνουν τα χρήματα που ζητούν οι προστάτες τους.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι «ντον» να εξαγριωθούν, να αλλάξουν τα πλάνα τους και να προχωρήσουν σε πλήρη αναδιάρθρωση του χώρου. Η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών έδειξε ότι το διευθυντήριο βρίσκεται μέσα στις φυλακές όπου παλιοί κρατούμενοι κινούν τα νήματα και δίνουν οδηγίες στους μικρούς στρατούς που διαθέτουν. Αναλογικά οι νέες συμμορίες μοιάζουν περισσότερο με τις ιταλικές φαμίλιες, έχουν ευρύτερο πεδίο δράσης και διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό μελών. 
    Τρεις ημέρες μετά την ανατίναξη του Smart, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ένα τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση προκάλεσε κινητοποίηση της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Μέσα σε συγκρότημα κατοικιών στην οδό Μπότσαρη στη Μεταμόρφωση, βρέθηκε από ιδιοκτήτη ένα πλαστικό δοχείο 30 λίτρων μέσα στο οποίο βρισκόταν μια βόμβα. Είκοσι και πλέον κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, πυροκροτητές βραδύκαυστο φυτίλι, στουπιά τα οποία είχε ίχνη καύσης έκαναν τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι κάποιοι άγνωστοι το πυροδότησαν όμως λόγω της βροχής και της υγρασίας τελικά η βόμβα δεν έσκασε. Ο στόχος δεν είναι ευδιάκριτος όμως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι άγνωστοι ήθελαν να στείλουν ένα εκρηκτικό μήνυμα σε βαρυποινίτη που είχε στοπ παρελθόν απασχολήσει σε υποθέσεις προστασίας αφού συγγενικό του πρόσωπο διαμένει σε πολύ κοντινή απόσταση απο το σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα. Αν ισχύει αυτό, τότε μιλάμε για ένα ακόμη θερμό επεισόδιο στον κόσμο της νύχτας που βράζει...  

“Δεν είμαι αρχηγός”

    Οι αρχές πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν την εξάρθρωση μιας από τις “κορυφαίες ομάδες” στο χώρο της νύχτας. Για την Ασφάλεια ήταν μια άγρια συμμορία αποτελούμενη από 13 μέλη και φερόμενο ως αρχηγό ένα κρατούμενο... Τα μέλη της “φαμίλιας” προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων  και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Παράλληλα, τους εξανάγκαζαν με απειλές ότι θα προβούν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους. Φέρεται να  δραστηριοποιούνταν  σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Ίλιον, την Πετρούπολη, το Γκάζι, το Θησείο, το Μικρολίμανο... 
    Για την Αστυνομία  «εγκέφαλος» της συμμορίας, ήταν 0 41χρονος Μ.Κ, που  βρίσκεται ήδη στις φυλακές εκτείνοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών. Ο “καράφλας” όπως τον αποκαλούν οι αστυνομικοί, λύνει τη σιωπή του και μέσα από το κελί μιλάει στο ΘΕΜΑ για όλους και για όλα... 
“Κατηγορούμαι για ηθική αυτουργία σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής  οργάνωσης. Κάποιος έπαιρνε τηλέφωνο και πήγαιναν άλλοι και έκαναν διάφορα πράγματα για μένα. Υπάρχει μια κατάθεση που λέει ότι κάποιοι πήγαν και εκβίασαν κάποιον οι οποίοι είπαν ότι είναι η ομάδα του Μ.Κ δηλαδή δικιά μου. Η Αστυνομία βασίζεται σε ανώνυμες καταγγελίες και τηλεφωνήματα δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες” τονίζει ο 41χρονος και προσθέτει  “Δεν έχω κληθεί από κανέναν για την ιστορία αυτή. Δεν δέχομαι τίποτα. Θα απορρίψω τα πάντα και θα ζητήσω και ταυτοποίηση. Πως γίνεται  να είμαι εγώ και με ένα τηλεφώνημα το χρόνο να διοικώ ολόκληρη ομάδα;”. 
     Σύμφωνα με τη δικογραφία η παρακολούθηση των τηλεφώνων είναι από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. “Η δική μου η καταγραφή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είναι ένα τηλεφώνημα σε όλο αυτό το χρόνο από ένα καρτοτηλέφωνο της φυλακής. Αυτή είναι η διεύθυνση που λένε ότι έχω εγώ” τονίζει ο Μ.Κ, ενώ για τις πληροφορίες που θέλουν τη Δίωξη Εκβιαστών να του έσωσε τη ζωή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς σε βάρος του είχε σφραγιστεί συμβόλαιο θανάτου από την αντίπαλη ομάδα, επισημαίνει “Ερωτήθηκα στο δικαστήριο και όταν βγήκαν οι συνδιαλέξεις που έλεγαν ότι ήθελε να με σκοτώσει ο Π.Β, ο Β.Σ και ο Ι.Σ. Εγώ με το Π.Β ήμουν στο Ναύπλιο και τρώγαμε απ το ίδιο πιάτο. Στη Λάρισα ήμουν στην ίδια φυλακή, σε διαφορετική ακτίνα βέβαια με το Β.Σ και βρισκόμασταν μέρα παρά . Και τότε τους ρώτησα “θέλετε να με σκοτώσετε;”  και μου είπαν όχι.  Και με ρώτησε η πρόεδρος και εσύ τους πίστεψες; Και απάντησα καταφατικά. Γιατί ακόμη και τώρα στον Κορυδαλλό που είμαι συναντιόμαστε κάθε μέρα. Και αν ήταν κάτι τέτοιο να γίνει ή από τη μεριά μου ή την μεριά τους θα ήταν πολύ εύκολο εδώ στη φυλακή”. 
    Όσο για το τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο της νύχτας και το αν υπάρχει προστασία και νονοί ο Μ.Κ προσθέτει “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα του τύπου αν δεν δώσεις θα στο κάψουμε. Αυτό γινόταν πριν 20 χρόνια. Από ένα μαγαζί που δεν δουλεύει τι να πάρεις; Την ψυχή του; Αυτό που υπάρχει είναι να φωνάξουν παιδιά από τα γυμναστήρια για να αποτρέψουν τη φασαρία. Το ζητάνε οι μαγαζάτορες”.