5/2/15

Εικονικές ασφαλίσεις


Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από καταγγελία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), διενεργήθηκε έρευνα και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία για εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από τρεις (3) επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ραφής και εμπορίας ενδυμάτων.
Ειδικότερα, από τη μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, σε συνεργασία με το Ι.Κ.Α., προέκυψε ότι τρεις επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε περιοχές της Αττικής, προέβαιναν σε ασφαλίσεις εργαζομένων, χωρίς να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιπλέον δεν κατέβαλλαν και τους αναλογούντες φόρους στις οικείες Δ.Ο.Υ.

Μάλιστα, οι δύο από τις επιχειρήσεις αυτές ασφάλισαν προσωπικό, το οποίο ουδέποτε εργάστηκε σε αυτές ή εργάσθηκε για λογαριασμό άλλων εργοδοτών.
Επιπλέον, από ελέγχους που πραγματοποίησε το Ι.Κ.Α. στις έδρες και σε υποκαταταστήματα των επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες δεν υπήρξαν ποτέ, ενώ άλλες λειτούργησαν για μικρό χρονικό διάστημα. Με σχετικές αποφάσεις του Ι.Κ.Α., η ασφάλιση των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων κρίθηκε εικονική και ακυρώθηκε.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι δύο από τις επιχειρήσεις, ασφάλιζαν εικονικά εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων, καθώς και τους εργοδότες τους, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντο στο ίδιο αντικείμενο.
Συγκεκριμένα, η πρώτη επιχείρηση ασφάλισε εικονικά δεκαοκτώ (18) άτομα άλλης επιχείρησης, καθώς και τον εργοδότη της, ο οποίος όφειλε ασφαλιστικές εισφορές στο Ι.Κ.Α., ύψους 92.000 ευρώ. Η δεύτερη επιχείρηση ασφάλισε το σύνολο των εργαζομένων άλλης επιχείρησης, η οποία όφειλε ασφαλιστικές εισφορές ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ η ίδια δεν κατέβαλλε επίσης εισφορές ύψους 301.419 ευρώ.
Η ζημία που προκλήθηκε από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 2.340.000 ευρώ περίπου, ενώ οφείλουν συνολικά στην εφορία το ποσό των 2.730.000 ευρώ περίπου, το οποίο αφορά μη καταβολή Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.