19/2/15

Tα σχέδια του Πάνου για την επάνδρωση

Τα σχέδια Καμμένου για την Εθνική Αμυνα της χώρας

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει αυτό που θέλει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της, θα το κάνει Κούγκι προκάλεσε κινητικότητα στους στρατιωτικούς συντάκτες που είχαν συνάντηση μαζί του στο δώμα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στο Πεντάγωνο. Αμέσως, άλλοι άρχισαν να στέλνουν μηνύματα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων και άλλοι να γράφουν στα tablets ενημερώνοντας τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν χαλαρός και έτοιμος να μιλήσει για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, αλλά το θερμόμετρο ανέβηκε όταν η συζήτηση εισήλθε στη διαπραγμάτευση για το οικονομικό πρόγραμμα. Ο κ. Καμμένος ήταν αποφασισμένος όπως φαίνεται να μιλήσει χωρίς περιστροφές. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμοι να πάνε μέχρι τέλους και δεν θα κάνουν πίσω. Απέκλεισε κάθε σύνδεση ανάμεσα στη δανειακή σύμβαση και στο Μνημόνιο, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και την προσφυγή σε δημοψήφισμα, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Πάντως, εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός επί του εγγράφου του Πιερ Μοσκοβισί.

Πέραν του πολιτικού μηνύματος ο κ. Καμμένος είπε πολλά πράγματα περί της αμυντικής πολιτικής. Μία από τις προτεραιότητές του όπως ανέφερε είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα ανατολικά της χώρας, δηλαδή στον Έβρο και στα νησιά. Εκεί, το ποσοστό επάνδρωσης είναι σήμερα επικίνδυνα χαμηλό, αλλά ο σκοπός είναι να ανεβεί σταδιακά στο 80%. Όπως τόνισε, δόθηκε ήδη εντολή ώστε περίπου 1.500 κληρωτοί που υπηρετούν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα να πάρουν φύλλο πορείας προς Ανατολάς - κάτι που σε συνδυασμό με την τοποθέτηση εκεί των κληρωτών της επόμενης σειράς κατάταξης θα βελτιώσει την κατάσταση.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στις λίγες εκείνες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αυτά θα ληφθούν υπόψη. Ήδη πάντως έχουν εκφραστεί αρκετές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, θα καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθούν κληρωτοί με προσόντα και ίσως να επιδιωχθεί, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας, η παράταση της παραμονής ορισμένων εξ' αυτών στο στράτευμα.

Έτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος ήταν αυτό της επανασύστασης των ΜΟΜΑ (Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης). Αυτές είχαν ως γνωστόν καταργηθεί επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν και οι οκτώ ΜΟΜΑ, αλλά αρχικά/πιλοτικά μόνο τρεις. Οι δύο είναι του Μηχανικού (σε Λουτράκι και Λάρισα) και η τρίτη της Πολεμικής Αεροπορίας (στα Νέα Λιόσια). Η πρώτη η οποία θα λειτουργήσει θα είναι αυτή του Λουτρακίου και θα καλύπτει τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Θα έχει στη διάθεσή της δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να μπορεί να μεταφέρει μηχανήματα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη ζητήσει να επιστρέψουν σε αυτό βαριά μηχανήματα από δήμους και περιφέρειες, ενώ ο κ. Καμμένος έστειλε, όπως ο ίδιος απεκάλυψε, επιστολή στον αμερικανό ομόλογό του για να του ζητήσει βαριά μηχανήματα που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ. Ανάλογη επιστολή για μηχανήματα έστειλε και στον ρώσο ομόλογό του και ίσως να συζητηθεί και αυτό το θέμα στο ταξίδι που φέρεται να προετοιμάζει ο κ. Καμμένος στη Μόσχα (πιθανώς εντός του Μαρτίου).

Το τελευταίο μεγάλο θέμα που άνοιξε στη συζήτηση ήταν αυτό των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε αυτό που έχει ήδη περιγράψει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ότι δηλαδή θα συσταθεί υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και ότι η αρχή του ξεσκονίσματος παλαιότερων αμαρτωλών εξοπλιστικών συμβάσεων θα γίνει από υποθέσεις όπως τα ελικόπτερα ΝΗ-90 και τα υποβρύχια τύπου 214.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, κάθε νέα υπογραφή θα πρέπει να φέρει την έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στέλεχος του οποίου θα εγκατασταθεί μονίμως στο Πεντάγωνο. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραλάβει το 12ο ελικόπτερο ΝΗ-90 και ούτε θα καταβάλει τα χρήματα της επόμενης δόσης, από τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η σύμβαση συντήρησης (follow on support).

Πάντως, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι ξεσκονίζεται ο κατάλογος των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων τόσο για τον εντοπισμό παρελθουσών ατασθαλιών όσο και για την εξεύρεση χρημάτων που θα μπορέσουν να καλύψουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως πχ η επιστροφή των αναδρομικών που προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και η επιστροφή των οδοιπορικών και του επιδόματος παραμεθορίου.