4/3/15

Πως ήταν ελεύθερος ο παιδόφιλος?


Μπαλάκι οι ευθύνες για το ότι ο 40χρονος παιδόφιλος ήταν ελεύθερος

Πειθαρχική προκαταρτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διακριβωθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων της υπηρεσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας που αφορούσε στον βιασμό και την αποπλάνηση ανήλικης από τον 40χρονο παιδόφιλο που συνελήφθη την Κυριακή 1 Μαρτίου στον Κορυδαλλό, λίγο πριν επιχειρήσει και νέα αποπλάνηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας η δικογραφία υποβλήθηκε στις 25 Αυγούστου του 2014 και «παραδόθηκε απευθείας στον Εισαγγελέα, ο οποίος αυθημερόν έδωσε παραγγελία για την ανακάλυψη του δράστη».

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2014 «η δικογραφία επανήλθε στην υπηρεσία μας και ζητήθηκε και πάλι απευθείας από τον Εισαγγελέα παραγγελία για τη διερεύνηση των στοιχείων του δράστη μέσω facebook, η οποία δόθηκε αυθημερόν. Η εν λόγω δικογραφία επανυποβλήθηκε στην υπηρεσία μας μέσω ταχυδρομείου αυτή τη φορά χωρίς κάποια εξωτερική ένδειξη κατεπείγοντος ως είθισται στις περιπτώσεις αυτές, τον Δεκέμβριο του 2014. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι στους Η/Υ της Εισαγγελίας είχε καταχωρηθεί ως δικογραφία με άγνωστο δράστη, η δικογραφία δεν αξιολογήθηκε ως κατεπείγουσα προκειμένου να δοθεί άμεσα στον Εισαγγελέα που τη χειριζόταν για να ασκηθεί η δέουσα ποινική δίωξη».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν δηλαδή έχει προκύψει η ταυτότητα του δράστη και αυτός κρίνεται επικίνδυνος η δικογραφία κατά πάγια πρακτική δεν αποστέλλεται με ταχυδρομείο, αλλά παραδίδεται απευθείας στον Εισαγγελέα προκειμένου να εκδοθεί άμεσα ένταλμα σύλληψης. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημείωναν με νόημα ότι ακολουθήθηκε λάθος διαδιδικασία αφού, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, δεν θα έπρεπε να αποσταλεί η δικογραφία ταχυδρομικά καθώς με αυτόν τον τρόπο υπήρξε σημαντική καθυστήρηση ως προς την παραλαβή και την εξέτασή της. Στη δεύτερη δικογραφία, τονίζουν τα ίδια στελέχη, υπήρχε το όνομα του δράστη αλλά ουδείς τον «ενόχλησε» από πλευράς των δικαστικών αρχών.

Τελικά η δικογραφία μετά τη σύλληψη του δράστη και για νέα αποπλάνηση ανηλίκου χρεώθηκε άμεσα στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή για δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο αν όλο αυτό το διάστημα ο δράστης που κυκλοφορούσε ανενόχλητος προέβη και σε άλλες αποπλανήσεις.  

Στις 15.00 αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 40χρονου μετά από σχετική έγγριση των δικαστικών αρχών.