4/3/15

Και τώρα ξύπνησαν


 Ανάκληση εγγράφου για τους μετανάστες από τον Ι. Πανούση και ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαδικασία παραγωγής του
Αφού τους ξαμόλισαν στην Ομόνοια


Στην ανάκληση του εγγράφου για τα κέντρα κράτηση αλλοδαπών και τη διαδικασία ελέγχου των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα προχώρησε ο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτήν την ώρα.

Ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη χαράξει τη μεταναστευτική της πολιτική και ότι δεν είναι κατανοητό πως παράχθει ένα τέτοιο έγγραφο δίχως να τηρηθεί η απαραίτηση διοικητική διαδικασία και να υπογραφεί από όλους τους αρμόδιους παράγοντες και εν τέλει από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Για το λόγο αυτό όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μετά την ανάκληση του εγγράφου διέταξε τη διενέργεια διοικητική προκαταρκτικής έρευνας ώστε να διερευνηθεί η όλη διδιακασία που παρατύπως ακολουθήθηκε. 

«Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» τόνισε ο κ. Πανούσης στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Πανούσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «εσωτερικό διοικητικό θέμα» και δεσμεύτηκε πως θα ερευνηθεί πώς εκδόθηκε αυτή η παράτυπη, όπως την χαρακτήρισε, διαταγή.

«Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί. Ανταλλάσσουμε απόψεις, συζητώνται διάφορα» σημείωσε.

«Δεν ακολουθήθηκε η διοικητική ιεραρχία. Δεν μπορεί ο κάθε ταξίαρχος να βγάζει μία απόφαση από μόνο τους» υπογράμμισε.

Θα γίνει έρευνα για να διαπιστώσουμε τη διοικητική διαδρομή του εγγράφου αλλά θα μιλήσω και με τους συνοριοφύλακες  για να ελένξω την υπόλοιπη διαδρομή, το πως περιήλθε άμεσα σε γνώση τους αλλά και σε γνώση των δημοσιογράφων και της Νέας Δημοκρατίας την οποίας η αντίδραση ήταν άμεση και έντονη.

Είμαστε σε μία ζούγκλα παραπληροφόρησης που πρέπει να λήξει μια για πάντα. Και για αυτό το λόγο θα τα συζητάμε όλα μαζί, όλοι μαζί. 

Η νέα δομή της ανοικτής φιλοξενίας για να λειτουργήσει χρειάζεται πολιτική απόφαση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η Αμυγδαλέζα θα κλείσει. Θα μείνει ανοικτή μόνο για τους 200 ποινικούς. Τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης αλλοδαπών θα μετατραπούν.

Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική καριέρα μέσω του υπουργείου και για αυτό δεν απαντούσα στους πολιτικούς. Ελεος όμως! Δεν μπρούμεν να λέμε ψέμματα. Δεν είμαι περισσότερο ευαίσθητος από άλλους υπουργούς δημόσιας τάξης αλλά υπάρχουν δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για τον τρόπο που κρατούνταν αυτοί οι άνθρωποι και ο οποίος παραβαίνει και τον  ελληνικό νόμο. 

Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης ΣυνοριοφυλάκωνΧαράλαμπος Παντελίδης ανέφερε πως η υπηρεσία έλαβε τη διαταγή το μεσημέρι της Τρίτης.

«Το ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας μας βγήκε αφού λάβαμε τη διαταγή» είπε, σημειώνοντας πως, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ανάκλησή της από τον αναπληρωτή υπουργό, η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει.

Η επίμαχη διαταγή έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, καθώς προέβλεπε: την απελευθέρωση των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, εφόσον δεν κατηγορούνται άλλα αδικήματα, αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Τόσο ο ίδιος ο κ. Πανούσης, όσο και πηγές με γνώση του θέματος συνδέουν τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου με τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα»δήλωσε ο κ. Πανούσης στο Βήμα το βράδυ της Τρίτης.