3/4/15

Δουλέμποροι με ουρά ...

 Tα Ντοκουμέντα
O Διοικητής της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Φλωτης Γραικούσης

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση, με τη μορφή διεθνικού δικτύου.
Η οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρώπης (κυρίως Γερμανία και Αυστρία), μέσω Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας και Ουγγαρίας.
Στο πλαίσιο της προδικαστικής έρευνας, συνελήφθησαν χθες (02-04-2015), πρωινές ώρες, έντεκα (11) αλλοδαποί, (4 υπήκοοι Συρίας, 6 υπήκοοι Πακιστάν και 1 υπήκοος Ιράκ), ηλικίας από 25 έως 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση και παράβαση του Κώδικα μετανάστευσης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο υπήκοοι Συρίας, 38 και 30 ετών, που αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, για τα παραπάνω αδικήματα είναι ακόμα (17) αλλοδαποί, εκ των οποίων οι (4) είναι υπήκοοι Πακιστάν και Συρίας, ηλικίας από 23 έως 53 ετών και οι υπόλοιποι (13) δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Μάλιστα, οι (8) εκ των τελευταίων είναι κάτοικοι Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας και Ουγγαρίας.
Προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση, χθες (02-04-2015) πρωινές ώρες, αξιοποιώντας πληροφορίες και προανακριτικό υλικό, στο χωριό Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο σταθμό Κ.Τ.Ε.Λ. του χωριού, (21) υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι επρόκειτο να εξέλθουν παράνομα από την Ελλάδα προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας. Κατά τον εντοπισμό τους, συνελήφθη και το 25χρονο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του οδηγού-συνοδού.
Όπως προέκυψε, οι ανωτέρω (21) υπήκοοι Συρίας, την 31-03-2015 αφίχθησαν στη Μυτιλήνη, εισερχόμενοι παράνομα από τα παράλια της Τουρκίας. Την επομένη (01-04-2015) επιβιβάστηκαν σε πλοίο της γραμμής και μετέβησαν στο Λιμάνι του Πειραιά, από όπου αναχώρησαν για Θεσσαλονίκη. Αφού αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη και με ταξί Δ.Χ. μετέβησαν στα ΚΤΕΛ, άμεσα προέβησαν στην έκδοση εισιτηρίων για το Πολύκαστρο, όπου και μετέβησαν σε τρία δρομολόγια. Στο τελευταίο εκ των δρομολογίων, τα εναπομείναντα άτομα συνοδεύονταν από τον 25χρονο. Με την άφιξη τους στο Πολύκαστρο και αφού εξέδωσαν εισιτήρια για τον επόμενο «σταθμό» της διακίνησης, δηλαδή το χωριό Εύζωνοι, τόσο οι διακινούμενοι, όσο και ο διακινητής ακινητοποιήθηκαν από τους Αστυνομικούς και προσήχθησαν στο Τ.Σ.Φ. Πολυκάστρου.
Σε βάρος των διακινουμένων σχηματίζεται αυτοτελής δικογραφία από το Τ.Σ.Φ. Πολυκάστρου, για παραβίαση των όρων προσωρινής διαμονής. Με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των διακινούμενων, ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των μελών του εγκληματικού δικτύου με σκοπό την πλήρη αποδόμησή του.
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, το Φεβρουάριο του 2015, συλλέχτηκαν πληροφορίες αναφορικά με εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεταναστών, που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης συνίστατο στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου των μεταναστών με τη χρήση φορτηγών, αυτοκινήτων ή τρένου, μέσω της Π.Γ.Δ.Μ. και της Σερβίας, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δύο εκ των μελών της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης στη χώρα μας ήταν οι χρήστες συγκεκριμένων αριθμών κινητών τηλεφώνων και τα χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της έρευνας που επακολούθησε, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με τη μορφή διεθνικού εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Μάιο του 2014, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και πέτυχαν την παράνομη έξοδο από την Ελληνική Επικράτεια τουλάχιστον 200 αλλοδαπών υπηκόων.
Παράλληλα, εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) του εγκληματικού δικτύου και συγκεκριμένα το ακολουθητέο δρομολόγιο κατά τη διακίνηση των αλλοδαπών από την Ελλάδα με τελικό προορισμό κυρίως τη Γερμανία (ή άλλες χώρες της Ε.Ε.), μέσω Π.Γ.Δ.Μ., Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.
Το κόστος της διακίνησης κατ’ άτομο, από την Ελλάδα μέχρι την Αυστρία όπως προέκυψε, κυμαίνεται από 3.050 έως 4.200 ευρώ (1.700-2.500 ευρώ από την Ελλάδα μέχρι τη Σερβία και 1.350-1.700 ευρώ από τη Σερβία μέχρι την Αυστρία).
Ως προς τη μεθοδολογία, την ιεραρχία, τους διακριτούς ρόλους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκληματικού δικτύου, σημειώνεται ότι τα προαναφερθέντα δύο ηγετικά μέλη ήταν ισότιμα, ενεργούσαν από κοινού, ήταν σε καθημερινή τηλεφωνική ή/και δια ζώσης επικοινωνία, συντόνιζαν όλες τις συνεργαζόμενες υποομάδες, με αποκλειστικό σκοπό την εγκληματική δραστηριότητα της διευκόλυνσης της παράνομης εξόδου των διακινούμενων από την ελληνική επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, τα ηγετικά μέλη επικοινωνούσαν και συντόνιζαν τη δράση τους με δύο μέλη στην Αθήνα, ένα μέλος στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Π.Γ.Δ.Μ., δύο στη Σερβία και ένα μέλος στην Ουγγαρία, τα οποία είχαν το διακριτό ρόλο να συντονίζουν και να καθοδηγούν τους οδηγούς-συνοδούς και τους οδηγούς των οχημάτων, που συνόδευαν και μετέφεραν τους διακινούμενους. Ταυτόχρονα, τα ηγετικά μέλη επικοινωνούσαν απευθείας με τους διακινούμενους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό συντονισμό.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας και των αυτοματισμών που είχε αναπτύξει το εγκληματικό δίκτυο, ήταν το γεγονός ότι κανένα μέλος, πλην των ηγετικών δεν είχε απευθείας επικοινωνία με τους διακινούμενους και τα δύο ηγετικά μέλη δεν είχαν απευθείας επικοινωνία με τους οδηγούς-συνοδούς και τους οδηγούς των διακινούμενων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλιζόταν, τόσο η διατήρηση κάποιας μορφής ελέγχου (στεγανά), όσο και μία μορφή «εξειδίκευσης» κάθε μέλους και υποομάδας.
Δύο εκ των μελών της οργάνωσης (35 και 30 ετών) , ηγούνταν δύο μικρότερων υποομάδων (μία έκαστος), με έδρα στη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενες από εναλλασσόμενους οδηγούς-συνοδούς. Οι βασικότεροι οδηγοί-συνοδοί που άνηκαν στην υποομάδα του 30χρονου στη Θεσσαλονίκη ήταν 7 άτομα, εκ των οποίων οι δύο έχουν συλληφθεί.
Ένα 43χρονο μέλος , παρόλο που διέμενε στην Αθήνα, ηγείτο δύο μικρότερων υποομάδων, μίας στην Π.Γ.Δ.Μ. και μίας στη Σερβία, αποτελούμενες από εναλλασσόμενους οδηγούς-συνοδούς, εκ των οποίων οι βασικότεροι οδηγοί-συνοδοί ήταν ένας στην Π.Γ.Δ.Μ. και δύο στη Σερβία.
Τέσσερα μέλη, εκ των οποίων ένας διέμενε μόνιμα στην Π.Γ.Δ.Μ., δύο διέμεναν μόνιμα στη Σερβία και άλλα δύο στην Ουγγαρία, συντόνιζαν τις υποομάδες στις χώρες αυτές, αποτελούμενες από εναλλασσόμενους οδηγούς-συνοδούς.
Επιπλέον, ένας 30χρονος συλληφθείς, παραχωρούσε διαμερίσματα στην περιοχή της Αττικής, των οποίων είχε τη κυριότητα, με σκοπό να διαμείνουν προσωρινά εντός αυτών οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, πριν την έναρξη της διακίνησης τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, τέσσερις εκ των συλληφθέντων και ένα ακόμα άτομο εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση, εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους απασχόληση, ως ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικής πώλησης, μεταφοράς χρημάτων, κλπ.), τα οποία, παράλληλα με τη νόμιμη δραστηριότητά τους, λειτουργούσαν και ως «γραφεία hawala ».
Ο προαναφερόμενος τρόπος δράσης και οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας του εγκληματικού δικτύου κατέδειξαν το διεθνικό χαρακτήρα της εν λόγω εγκληματικής δραστηριότητας και τη συνεπαγόμενη πολυπλοκότητα αυτής, η οποία συνίσταται στην αναγκαία, ταυτόχρονη και συγχρονισμένη τέλεση του αδικήματος, τόσο σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πολύκαστρο και Εύζωνοι), όσο και σε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Π.Γ.Δ.Μ, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία κ.λπ.).
Προκειμένου λοιπόν η εγκληματική οργάνωση να επιτύχει την πραγμάτωση του αδικήματος, συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε με τη μορφή διεθνικού εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από πλήθος αλληλοεξαρτώμενων και αλληλοσυμπληρούμενων υποομάδων (συγκοινωνούντα δοχεία), έκαστη εκ των οποίων αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού (δικτύου).
Στο πλαίσιο ερευνών που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 15.000 ευρώ,
  • Laptop ,
  • βιβλία («τεφτέρια») hawala ,
  • αποδείξεις εμβασμάτων από και προς τις Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim ,
  • φωτογραφίες τρίτων προσώπων,
  • ασυμπλήρωτες Αιτήσεις για χορήγηση Ασύλου,
  • 24 πακέτα τσιγάρα και 50 συσκευασίες χύμα καπνού άνευ της προβλεπόμενης ταινίας Ε.Φ.Κ.
  • ένα αυτοκίνητο
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων συνεχίζονται, ενώ οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται σήμερα 03-04-2015, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.