24/6/15

Ο μπλόγκερ που ενέπνευσε τον δολοφόνο


Ο μπλόγκερ που ενέπνευσε τον δολοφόνο του Τσάρλεστον
Ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος σκότωσε εννέα άτομα σε εκκλησία στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, φαίνεται ότι είχε πηγή έμπνευσης έναν ρατσιστή μπλόγκερ

Το FBI δεν είναι απολύτως σίγουρο, αλλά όλα δείχνουν προς τα εκεί: η ιστοσελίδα φαίνεται ότι ανήκει στον Ντίλαν Ρουφ, τον 21χρονο που σκότωσε εννέα μαύρους σε εκκλησία στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. To site δείχνει δεκάδες φωτογραφίες του Ρουφ, οπλισμένου, να καίει την αμερικανική σημαία, δικαιολογώντας εκ των προτέρων σε ένα «μανιφέστο» το μακελειό λόγω του μίσους που τον διακατείχε για τους μαύρους. Φαίνεται ότι μια πηγή έμπνευσης για τον ρατσιστή δολοφόνο είναι ένας μπλόγκερ, ο Κάιλ Ρότζερς.

Νοσταλγός του απαρτχάιντ 
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο 38χρονος μηχανικός υπολογιστών από το Οχάιο «έχει εργαστεί επί χρόνια για να διαδώσει ένα ανησυχητικό μήνυμα για τις φυλετικές σχέσεις». Και μπορεί να είχε έναν αναγνώστη που ατσαλώθηκε από το κήρυγμα της μισαλλοδοξίας για να κάνει ένα φρικιαστικό έγκλημα. Νοσταλγός του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και οπαδός της υπεροχής της λευκής φυλής, ο Ρότζερς μένει σήμερα στο Σάμερβιλ, μια πόλη περίπου 40 χλμ. μακριά από το Τσάρλεστον. Είναι επικεφαλής μιας ιστοσελίδας για το Συμβούλιο των Συντηρητικών Πολιτών (CCC), οργάνωση που λέει ότι τα μέλη της αντιτάσσονται σε «όλες τις προσπάθειες για την ανάμειξη των φυλών της ανθρωπότητας».
Η CCC αυτοπαρουσιάζεται ως «μια συντηρητική ομάδα ακτιβιστών», αλλά η κοσμοθεωρία της ξεφεύγει προς τη ρατσιστική Ακροδεξιά σχεδόν στα πάντα. Χαρακτηρίζεται «ομάδα μίσους» από οργανώσεις για τη φυλετική ισότητα. Οι μαύροι είναι για τα μέλη της CCC «οπισθοδρομικό είδος ανθρωπότητας». Και ο Ρότζερς χαρακτηρίζεται «ένα από τα φωτεινότερα νέα αστέρια του λευκού εθνικιστικού κινήματος». Στο «μανιφέστο» του ο Ρουφ αναφέρεται συγκεκριμένα σε έρευνες που έχει κάνει το CCC για τα εγκλήματα που διαπράττουν μαύροι κατά λευκών.
«Μετά από αυτά που διάβασα τίποτα δεν ήταν ίδιο» έγραψε ο 21χρονος δολοφόνος. Ο Ρότζερς επιμένει ότι δεν είχε ιδέα ούτε σχέση με τον Ρουφ. «Συγκλονίστηκα όταν το έμαθα. Μισώ τη βία» είπε.

Είναι προσεκτικός στα λόγια που διαλέγει και κάνει προσπάθεια να πείσει ότι δεν υποκινεί ρατσιστικό μίσος. Λέει ότι με το μπλογκ του απλώς προσπαθεί να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει ότι οι λευκοί υποφέρουν επίσης από ρατσιστικά εγκλήματα και ότι η κάλυψη από τα ΜΜΕ των θεμάτων είναι μεροληπτική και άδικη. Λέει, για παράδειγμα, ότι οι δημοσιογράφοι συχνά δεν αναφέρουν στους αναγνώστες το χρώμα του δέρματος ενός δράστη, μια λεπτομέρεια που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική. «Αυτό με παρακίνησε να πληκτρολογήσω στο Google τις λέξεις "εγκλήματα μαύρων κατά λευκών" για να βρω μια αντικειμενική αλήθεια» λέει ο Ρότζερς.

Μανιφέστο μίσους
Ο Ρουφ εξηγεί τα κίνητρα για το μακελειό σε μακροσκελές δακτυλογραφημένο κείμενο στο Ιnternet. «Δεν έχω επιλογή... Διάλεξα το Τσάρλεστον επειδή είναι η ιστορική πόλη της Πολιτείας μου (σ.σ.: της Νότιας Καρολίνας) και είχε κάποτε το υψηλότερο ποσοστό μαύρων σε σχέση με τους λευκούς στη χώρα».
«Δεν έχουμε σκίνχεντ εδώ ούτε αληθινή ΚΚΚ (σ.σ.: Κου Κλουξ Κλαν), κανένας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μιλάει στο Ιnternet. Κάποιος πρέπει να έχει το κουράγιο να κάνει κάτι στον πραγματικό κόσμο και φαντάζομαι πως αυτός πρέπει να είμαι εγώ» γράφει ο Ρουφ.
Το «μανιφέστο» του είναι μια διαδοχή ρατσιστικών σχολίων σε βάρος των «ανόητων και βίαιων» μαύρων, οι οποίοι είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς». Ακολουθούν άλλες ρατσιστικές εκφράσεις για τους ισπανόφωνους, «προφανώς άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα για τους Αμερικανούς», για τους Εβραίους και για τους Ασιάτες - «από τη φύση τους αυτοί είναι πολύ ρατσιστές και μπορούν να είναι μεγάλοι σύμμαχοι της λευκής φυλής» γράφει ο 21χρονος.

Πολλές φωτογραφίες του Ρουφ τον δείχνουν, πάντα μόνο του, να καίει ή να ποδοπατάει τη σημαία των ΗΠΑ ή να ανεμίζει μια σημαία των Νοτίων από τον αμερικανικό εμφύλιο. Εμφανίζεται επίσης γυμνός από τη μέση και επάνω σε ένα δωμάτιο να σημαδεύει τον φωτογραφικό φακό με ένα πυροβόλο όπλο.